Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
În fiecare an, la 10 decembrie, cu un profund sentiment democratic, oamenii din întreaga lume marchează Ziua Internaţională a Drepturilor Omului. Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal nu a putut trece cu vederea un asemenea eveniment de o importanţă mondială.
Pentru dezvoltarea spiritului democrat şi cultivarea libertăţii în conştiinţa tinerei generaţii, filiala sectorului Râşcani a Organizaţiei de Tineret PL a organizat un ciclu de seminare cu genericul “Cunoaşte-ţi Drepturile!”.
În perioada 8–10 decembrie 2009, membrii filialei Râşcani a OTPL, încadraţi în desfăşurarea seminarului, au vizitat două instituţii de învăţămînt preuniversitar. Este vorba de Liceul “Alexandru Ioan Cuza” şi Colegiul pedagogic “Alexei Mateevici”. Tinerii liberali au informat elevii despre instituţia Drepturilor Omului şi au desfăşurat o dezbaterea privind acestea.
La început, elevilor li s-a adus la cunoştinţă un scurt istoric despre evoluţia drepturilor omului şi manifestarea lor în societate în diferite epoci, pentru a le demostra importanţa majoră a acestora şi aspiraţiile oamenilor din toate timpurile de a trăi într-o societate cu adevărat democrată.
Apoi elevii au fost încurajaţi să enumere drepturile pe care le cunosc, să explice importanţa acestora din punctul lor de vedere şi şi să examineze modalităţile prin care acestea sunt încălcate. Elevii s-au implicat activ în dezbaterea unor situaţii care se găsesc la limita între drept şi obligaţie, în care e destul de dificil să trasezi un hotar între dreptul personal şi dreptul celor din jur. Fiecare tânăr îşi expunea propriul punct de vedere şi îl argumenta.
La finele seminarului, fiecare participant a fost rugat să îndeplinească un chestionar referitor la drepturile sale şi încălcările cele mai frecvente.
În urma sondajului realizat, s-a putut stabili faptul că 19 elevi consideră drepturile lor ca fiind încălcate în fiecare zi şi tot atîţia — ca fiind încălcate destul de des. De cele mai multe ori drepturile le-au fost încălcate de către persoanele din instituţiile de învăţămînt sau medicale (în 19 cazuri), de persoane cu funcţie de răspundere (în 17 cazuri) şi de către alte categorii de persoane în 20 de cazuri.
Au fost observate şi două cazuri de încălcări ale drepturilor de către membrii familiei. Ca măsuri luate cu scopul protejării drepturilor cel mai frecvent apare adresarea în organele de drept (13 respondenţi), 12 dintre respondenţi au menţionat faptul că preferă opunerea fizică sau verbală ca mod de protecţie a drepturilor. Totuşi, majoritatea din cei chestionaţi nu au întreprins nimic sau încercările lor au eşuat.
Tinerii care au partipat la dezbaterea privind Drepturile Omului, au propus subiecte pentru viitoarele dezbateri, majoritatea din ele fiind problemele majore cu care se confruntă societatea secolului XXI: traficul de fiinţe, violenţa în familii, drogurile şi obligaţiile omului, obiceiuri şi tradiţii, viaţa tinerilor de astăzi etc.
Filiala OTPL a sectorului Râşcani, intenţionează să continuie acţiunea şi în alte instituţii de învăţămînt.
Departamentul Relaţii Publice şi Comunicare