Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Deputatul din partea Partidului Liberal, Anatol Arhire a propus la şedinţa în plen a Parlamentului din 17 decembrie 2009, includerea în ordinea de zi a unui proiect de hotărâre a legislativului, privind scoaterea sârmei ghimpate de pe frontiera moldo-română.
“Legislativul este în drept să ia o decizie politică referitor la acest subiect, deoarece sunt vizate câteva legi”, a declarat Arhire.
Premierul Vlad Filat, a declarat că această problemă nu are nimic cu procesul legislativ: Membrii cabinetului vor pregăti documentele necesare pentru demolarea gardului de sârmă ghimpată de pe Prut, iar Parlamentul va fi informat despre acţiunile întreprinse, a spus Filat.
Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu a propus ca chestiunea respectivă să fie abordată la următoarea şedinţă pentru a clarifica norma legală.
În anul 2008, membrii Consiliului raional Ungheni au elaborat un proiect de modernizare a sistemului de supraveghere la graniţă, care a fost aprobat de autorităţile din România, dar refuzat de fosta guvernare comunistă de la Chişinău. Atunci, preşedintele Vladimir Voronin a avertizat conducerea locală să nu scoată sârma ghimpată de pe frontieră moldo-română. “Voi, aştia din Ungheni, aveţi probleme cu graniţa? Sârma ghimpată nu-ia voastră. Dacă nu vă veţi linişti, veţi nimeri în puşcărie cu tot cuconsiliul vostru şi, în primul rând, preşedintele raionului!”, a spusatunci Voronin.
În zona de frontieră de vest a Republicii Moldova sunt situate 11 unităţi teritorial administrative de nivelul II, adică 11 raioane, acestea sunt: Briceni, Edineţ, Râşcani, Glodeni, Făleşti, Ungheni, Nisporeni, Hânceşti, Leova, Cantemir,Cahul. Populaţia din localităţile limitrofe zonei de frontieră, constituie 186,426 mii locuitori.
Sursa: www.pl.md