Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaraţia Fracţiunii Partidului Liberal cu privire la evenimentele din aprilie 2009

|versiune pentru tipar||
PL / 6 aprilie 2012
Partidul Liberal

La 7 aprilie se împlinesc trei ani de la tragicele evenimente ce s-au produs în urma protestelor paşnice din aprilie 2009. Fracţiunea Partidului Liberal îşi exprimă insatisfacţia în legătură cu situaţia creată în preajma apropiatei date de 7 aprilie şi constată că, odată cu trecerea timpului, elucidarea evenimentelor respective trenează, fapt care provoacă cetăţenilor profundă nemulţumire şi-i face neîncrezători în instituţiile statului.

Evenimentele de după 5 aprilie 2009 au marcat profund cursul istoriei Republicii Moldova. În luna aprilie 2009 cetăţenii noştri, tinerii noştri au spus un “DA” hotărât pentru Libertate, Demnitate şi Bunăstare şi un “NU” trecutului totalitar comunist care a sărăcit Republica Moldova atât din punct de vedere spiritual, moral, valoric, cât şi din punct de vedere al nivelului de trai. Anii de guvernare comunistă au transformat Republica Moldova într-un stat cu un regim dictatorial, corupt, cu o societate anemică şi docilă, stat ce s-a pomenit într-o totală izolare internaţională.

Mii de tineri au suferit, iar unii dintre ei şi-au jertfit chiar viaţa în numele schimbării până la capăt. Speranţele acestor tineri erau, şi încă mai sunt, îndreptate spre partidele democratice, către actuala componenţă a AIE şi noi suntem datori să îndreptăţim aceste speranţe.

Trei ani sunt, totuşi, o perioadă extrem de lungă, timp în care elucidarea cauzelor şi a consecinţelor evenimentelor de după 5 aprilie par a fi blocate sau nepermis de tergiversate de către organele abilitate.

Comisia Parlamentară de Cooperare UE-Republica Moldova, la cea de-a 14-a Reuniune, care a avut loc la Chişinău în perioada 25–26 noiembrie 2011, în declaraţia finală şi recomăndările sale solicită autorităţilor moldovene să continue ancheta completă, transparentă şi imparţială asupra evenimentelor din aprilie 2009; recomandă ca viitoarele rezultate să fie făcute publice şi solicită instituţiilor naţionale competente să aducă în faţa justiţiei pe autorii infracţiunilor şi ai încălcărilor grave ale drepturilor omului din timpul revoltelor şi protestelor de stradă care au urmat alegerilor din 5 aprilie 2009.

În luna mai, la Bruxelles, va avea loc cea de a 15-a Reuniune a Comitetului de Cooperare UE-RM, la care partea moldovenească va trebui să raporteze despre evoluţia investigaţiilor.

E necesară o scurtă incursiune în modestele noastre eforturi de a face lumină în cazul “7 aprilie”. Ţinem să reamintim despre Hotărârea nr. 159 din 8 iulie 2010, prin care Parlamentul ia act de raportul Comisiei de anchetă (Comisia Nagacevschi) şi cere:

  1. Procuraturii Generale în termen de 30 de zile din ziua adoptării hotărârii, să prezinte în plenul Parlamentului un raport amplu despre rezultatele investigării evenimentelor din aprilie 2009.
  2. Ministerului Afacerilor Interne să facă publice materialele anchetelor de serviciu în privinţa colaboratorilor de poliţie implicaţi în evenimentele de după 5 aprilie 2009.
  3. Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Informaţii şi Securitate Serviciului Protecţie şi Pază de Stat în termen de 30 de zile din data adoptării hotărârii să prezinte Parlamentului un raport amplu privind rezultatele investigării evenimentelor din aprilie 2009.

Abia după 9 luni de la adoptarea hotărârii nr. 159 în plenul Parlamentului au fost audiate rapoartele Procurorului General, a Ministrului de Interne şi a Directorului Serviciului Informaţii şi Securitate. Audierile au relevat multiple obstacole de care se ciocnesc autorităţile în elucidarea evenimentelor produse în aprilie 2009. De la audierea acestor rapoarte a mai trecut un an, timp în care, noi, ca deputaţi, constatăm că nu cunoaştem nimic despre etapa la care se află desfăşurarea anchetei “7 aprilie”. Din presă aflăm despre faptul că expertiza în cazul Valeriu Boboc, efectuată în SUA încă în 2010, abia acum este anexată la dosar. Şi din nou tăcere… Nimeni nu se face vinovat.

Pornind de la cele expuse, Fracţiunea Partidului Liberal solicită:

  1. Convocarea în termen de o lună a unei şedinţe speciale a Parlamentului Republicii Moldova dedicată rezultatelor investigaţiilor evenimentelor de după 5 aprilie 2009.

  2. Prezentarea rapoartelor în plenul Parlamentului a:

    • Procurorului General al Republicii Moldova
    • Ministrului Afacerilor Interne
    • Directorului Serviciului Informaţii şi Securitate
    • Directorului Serviciului Protecţie şi Pază de Stat
  3. Solicităm Ministerului Finanţelor şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţilor să identifice resursele necesare şi să urgenteze reparaţia completă a sediilor Preşedinţiei şi Parlamentului.

  4. Instalarea în faţa sediului Parlamentului Republicii Moldova a Monumentului Libertăţii, macheta căruia a fost prezentată oficial publicului încă în aprilie 2010.

Sursa: www.pl.md

A fost creată Comisia parlamentară de anchetă pentru examinarea activităţii Agenţiei Medicamentului, condusă de deputatul PL Gheorghe Brega Liberalii din Paris au comemorat evenimentele din aprilie 2009