Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Clubul Studenţilor Liberali a organizat ieri, 10 mai, Conferinţa studenţească cu genericul “1812–2012: două sute de ani de frământări”. Evenimentul este primul din şirul de manifestări organizate de Partidul Liberal în contextul comemorării a 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Ţarist.
Studenţi de la Universitatea Tehnică din Moldova, Universitatea de Stat, Universitatea Agrară de Stat, Academia de Studii Economice, precum şi liceeni de la diferite instituţii de învăţământ din capitală au prezentat comunicări despre ocupaţia rusească de la 1812, acţiunile de deznaţionalizare şi colonizare din Basarabia, deportările şi foametea organizată din anii ’40.
Alexandru Topolenco, student la Universitatea Pedagogică “Ion Creangă” a prezentat comunicarea pe tema “Organizarea Bisericească în Basarabia Ţaristă”. Petru Ciobanu, student la Academia de Studii Economice a expus o cercetare cu genericul “Economia Basarabiei în perioada 1812–1918”. Tatiana Dicusar, studentă la Universitatea Pedagogică “Ion Creangă” a prezentat comunicarea “Politica de colonizare în Basarabia”. Anişoara Dediu, elevă la Liceul “Dante Aligheri” s-a referit la deportările din Basarabia, iar Ion Jalbu, elev la Liceul “Mihai Viteazul” — la foametea organizată în Basarabia.
Prezent la conferinţă, Ministrul Tineretului şi Sportului, Ion Ceban, Preşedintele Tineretului Liberal le-a dorit tuturor studenţilor succes şi i-a îndemnat să menţină veşnic aprinsă făclia adevărului, să respecte şi să nu uite evenimentele din al doilea război mondial, dar să cerceteze şi să vadă ce consecinţe a avut acesta pentru urmaşi.
Printre invitaţi a fost şi vicepreşedintele PL Anatol Petrencu, doctor habilitat în ştiinţe istorice, profesor universitar, care le-a vorbit participanţilor la conferinţă despre evenimentele din 1812. Anantol Petrencu a propus înfiinţarea Clubului amatorilor de istorie, care să reunească liceeni şi studenţi pasionaţi de evenimentele din trecut, pentru a discuta aspectele istorice care merită a fi auzite şi înţelese de cât mai mulţi oameni.
La finalul reuniunii, participanţii au decis organizarea unei conferinţe ştiinţifice similarea în viitorul apropiat referitor la deportările organizate în Basarabia în perioada sovietică.
Departamentul Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md