Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Cunoscutul şi îndrăgitul poet şi profesor universitar Simion Ghimpu a fost astăzi comemorat de discipolii săi în cadrul unei serate portret. Evenimentul a fost organizat de Academia de Teatru, Muzică şi Arte Plastice, Catedra Management Artistic şi Culturologie în cadrul proiectului “Personalităţi basarabene”, regia acestuia fiind semnată de Roman Igor şi Viorel Burlacu, discipolii poetului Simion Ghimpu.
Au păstrat un minut de reculegere şi au depănat amintiri calde şi frumoase despre poetul care azi ar fi împlinit 73 de ani colegii săi de condei scriitorii Ion Hadârcă, Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija, interpreţii şi compozitorii care puneau pe muzică şi cântau versurile sale — Valentina Cojocaru, Daria Radu, fraţii Irina şi Anatol Bivol, dar şi cei apropiaţi — soţia Veta Ghimpu-Munteanu şi fratele său Mihai Ghimpu.
Discipolii lui Simion Ghimpu au pregătit şi un film în memoria profesorului drag, oferind un suflu proaspăt versurilor şi prozei sale. O galerie foto cu amintiri din viaţa de familie a poetului, cariera pedagogică şi cea artistică a emoţionat audienţa prezentă la eveniment.
Foştii săi colegi, profesori la Academia de Teatru, şi discipolii l-au descris pe Simion Ghimpu ca pe un model de verticalitate, demnitate şi nobleţe, care prin gândire şi faptă a reprezentat o epocă întreagă şi pe care ei continuă să o descopere filă cu filă. Fostul său student, actorul Nicolae Darie îşi aminteşte cu drag despre lecţiile de limba română şi arta vorbirii scenice ale profesorului Simion Ghimpu, ţinute la Moscova, prin anii 1967, pentru grupul de studenţi veniţi din Republica Moldova să-şi facă studiile la actorie. “Mă închin în faţa memoriei dragului nostru profesor şi am doar cuvinte de recunoştinţă pentru cel care ne-a învăţat să vorbim, să gândim şi să iubim româneşte”, a spus actorul Nicolae Darie.
Deputatul Mihai Ghimpu, fratele poetului Simion Ghimpu, a înşirat amintiri mai vesele şi mai triste despre cumsecădenia, sensibilitatea, omenia şi căldura celui pe care îl numeşte şi în continuare “bădiţa”. Fiind mezinul familiei, Mihai Ghimpu spune că a beneficiat de sfaturile înţelepte, căldura, dar şi biblioteca fraţilor săi mai mari Gheorghe şi Simion, care au trăit o viaţă pe muchie de cuţit. “Dacă nu era ocupaţia sovietică şi-ar fi trăit viaţa mai frumos, dar aşa a locuit, împreună cu familia, până la 50 de ani în cămin. Viaţă pe muchie de cuţit nu este doar a fraţilor mei, dar şi a părinţilor, bunicilor, iar de la 1812 încoace poate chiar e o viaţă pe mai multe muchii de cuţite”, a menţionat Mihai Ghimpu. Totodată, Preşedintele PL a declarat că se mândreşte cu faptul că fratele său face parte din prima generaţie de scriitori din Republica Moldova care au spus adevărul, lucru pentru care a fost stigmatizat, iar cărţile sale supuse cenzurii, editurile refuzând editarea acestora.
Academicianul Mihai Cimpoi a specificat că poetul Simion Ghimpu a marcat istoria şi literatura noastră, venind cu iniţiativa de a numi o sală din incinta Academiei de Teatru în memoria lui Simion Ghimpu.
Poetul Nicolae Dabija a precizat că meritul lui Simion Ghimpu este de a fi lansat în literatură poezia-cântec, versurile sale având un ritm şi o melodicitate deosebite. “A fost mai mult decât un profesor de limbă română, a fost un profesor de conştiinţă naţională”, a adăugat academicianul Nicolae Dabija.
Scriitorul şi deputatul Ion Hadârcă păstrează amintiri calde despre poetul Simion Ghimpu, pe care îl consideră “profesorul neamului, pedagogul impecabil şi spiritul de boemă al omului ce gândea liber”.
Simion Ghimpu s-a născut la 24 mai 1939 în Coloniţa, municipiul Chişinău, în familia Irinei şi al lui Tudor Ghimpu, copilărind alături de cei 4 fraţi: Gheorge, Visarion, Valentina şi Mihai.
După absolvirea facultăţii de Istorie şi Filologie din Chişinău este angajat la “Inturist” (instituţie de traduceri) din Chişinau ca ghid-interpret de limba română şi spaniolă. Din 1964 este doctorand la Institutul de teatru din Moscova “GHITIS”. În 1969 Simion Ghimpu îşi susţine teza de doctor în studiul artelor şi revine în Republica Moldova, angajându-se în calitate de lector superior la Institutul de arte “Gavriil Muzicescu”, unde a lucrat până la sfârşitul vieţii.
Versurile sale au fost publicate în mai multe volume: “Mereu” (1995), “Reversul sentimentelor” (2000), “Dincolo” (2003), “Ghici, ce-s” (2003), “Descifrări” (2004), “Stare de spirit” (2007), “Ia să-mi spui tu, spui” (2008), “Jeep-ul şi Sania de la Coloniţa” (2008), “Viaţă pe muchie de cuţit”, roman autobiografic, 2009. Este autorul versurilor a peste 100 de cântece în colaborare cu compozitorii Eugen Doga, Ion Aldea-Teodorovici, Mihai Dolgan, Anatol Chiriac, Nicolae Carajia, Constantin Rusnac, Eugen Mamot ş.a., piesele fiind interpretate de formaţiile Noroc şi Orizont, interpreţii Ion Suruceanu, Sofia Rotaru, Nadejda Cepraga, Anastasia Lazariuc, Nina Crulicovschi, fraţii Bivol, Olga Ciolacu, Alexandru Lozanciuc, Radu Dolgan, Ana Barbu, Larisa Arsenie, Nicolae Cibotaru, Valentina Cojocaru.
Simion Ghimpu a plecat în lumea celor veşnice la 27 iulie 2010.
Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md
Invitaţie: Serată portret în memoria poetului Simion Ghimpu
PL, 23 mai 2012
Partidul Liberal transmite condoleanţe familiei Ghimpu
PL, 27 iulie 2010