Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Preşedintele PL Mihai Ghimpu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a participat astăzi la careul solemn cu ocazia sărbătorii “Primul sunet” la Liceul Teoretic cu profil de arte “Mihail Berezovschi” din capitală.
Mihai Ghimpu a felicitat elevii, profesorii şi părinţii cu ocazia începerii noului an de studii 2012–2013, dorindu-le tuturor succes şi realizări frumoase. “Chiar dacă parcurgem o perioadă dificilă, avem privilegiul să gândim şi să vorbim liber, să ne construim noi înşine viitorul european. Fiecare dintre părinţi, elevi, profesori merită un viitor mai bun. Sunt sigur că va veni şi această zi pentru că totul depinde de noi, de felul cum vom munci pentru viitorul nostru”, a menţionat Mihai Ghimpu în mesajul adresat celor prezenţi la careu.
Mihai Ghimpu s-a adresat în special absolvenţilor de liceu, pe care i-a îndemnat să-şi aleagă cu atenţie profesia şi le-a dorit să devină oameni cu carte. “Indiferent ce profesie vă veţi alege, trebuie să aveţi caracter. Vă aştept să veniţi să puneţi umărul alături de noi pentru a avea o viaţă mai bună”, a precizat Mihai Ghimpu.
Preşedintele PL şi-a amintit cu drag de anii de şcoală, de profesorii şi colegii săi din Coloniţa, precizând că în clasele primare a învăţat în casa mătuşii sale, care a fost împuşcată în perioada regimului sovietic de ocupaţie.
Mihai Ghimpu a oferit în dar pentru biblioteca Liceului “Mihail Berezovschi” volumul de referinţă “Istoria literaturii române de la origini până în prezent” de George Călinescu. Deputatul şi-a exprimat speranţa că, peste ani, absolvenţii Liceului se vor regăsi incluşi în antologii similare.
Directorul Liceului Valentin Berezovschi a adresat un mesaj de bun venit elevilor, dorindu-le noi succese la învăţătură.
Ulterior, elevii, îndrumaţi de profesori, au delectat părinţii cu un program artistic. Au evoluat corul de copii “Lacrimosa”, Ionela Ţăruş şi Mihai Ungureanu, nume bine cunoscute publicului, laureaţi ai numeroase premii naţionale şi internaţionale, care îşi fac studiile la Liceul Teoretic cu profil de arte “Mihail Berezovschi”. Liceul “Mihail Berezovschi” a fost decorat în 2010 cu “Ordinul de Onoare” de către Preşedintele Mihai Ghimpu.
Emoţionaţi, cu flori şi baloane, 189 de elevi au păşit pragul liceului pentru prima dată, iar 104 liceeni sunt absolvenţi în acest an de studii. La Liceul “Mihail Berezovschi” studiază în total 1 850 de elevi.
Preşedintele PL Mihai Ghimpu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a ţinut astăzi o prelegere de istorie, despre simbolurile şi idealurile noastre naţionale la Liceul Teoretic cu profil de arte “Mihail Berezovschi”.
Iniţiativa vine din partea directorului liceului Valentin Berezovschi şi în conformitate cu recomandarea Ministerului Educaţiei ca în toate instituţiile de învăţământ din Republica Moldova în cadrul primei ore a anului şcolar elevilor să le fie explicată semnificaţia simbolurilor de stat. La prelegere au asistat elevii claselor 11–12, directorul liceului Valentin Berezovschi, precum şi profesorul de istorie Ion Ţurcan.
În debutul prelegerii, elevii au păstrat un minut de reculegere în amintirea victimelor războiului de pe Nistru. La Liceul “Mihail Berezovschi” studiază copii ai 45 de combatanţi.
Mihai Ghimpu le-a vorbit elevilor, sincer şi direct, despre începutul mişcării de renaştere naţională, contextul istoric al evenimentelor de atunci, lupta pe care a purtat-o împreună cu fraţii săi Simion şi Gheorghe şi colegii lor de idei pentru simbolurile naţionale, detaliile din culisele politicii de atunci. Preşedintele PL a ilustrat aceste referinţe cu un exemplar în original al ziarului “Deşteptarea”, primit cadou chiar în această dimineaţă de la tatăl unui elev care studiază la Liceul “Mihail Berezovschi”.
Mihai Ghimpu a precizat că mişcarea de eliberare naţională n-a început în anii 90, ea a continuat din perioada ţaristă şi sovietică, deoarece populaţia era dornică de libertate şi adevăr, după ce trecuse prin consecinţele ocupaţiei sovietice — război, deportări, foamete organizată. Preşedintele PL şi-a amintit cu emoţii despre lupta pentru limba română în grafia latină, tricolor, imn, pentru obţinerea suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova, Mihai Ghimpu fiind deputat în primul Parlament ales democratic şi semnatar al Declaraţiei de independenţă.
Deputatul liberal a oferit şi învăţăminte elevilor: “Să ţineţi minte: cine vrea să construiască o casă din materiale artificiale nu va reuşi. Dovadă în acest sens sunt imperiile. Dacă la baza unei construcţii, unei idei nu stă adevărul, atunci acestea se năruie”, a punctat Mihai Ghimpu.
Preşedintele PL le-a mai spus elevilor că trecutul contează atunci când se construieşte viitorul. “Dacă nu ar fi existat problema naţională, aşa cum ea nu există în Ţările Baltice, nu cred că ar fi existat bătălii politice pe problema identităţii. Politicienii şi-ar fi concentrat eforturile în rezolvarea problemelor sociale”, a specificat Mihai Ghimpu.
Preşedintele PL Mihai Ghimpu i-a îndemnat pe viitorii absolvenţi să-şi aleagă cu atenţie profesia, deoarece această decizie importantă le va marca viaţa. “Profesia este o lecţie pe care o trăieşti toată viaţa. La început eu vroiam să devin actor şi am devenit preşedinte. Viaţa politică de fapt este o scenă. Apoi am hotărât să mă fac jurist, pentru a face dreptate pentru noi toţi. Oricât de deştept, patriot şi bun specialist nu ai fi, dacă nu ai caracter atunci nu ajută la nimic”, a mai spus Mihai Ghimpu.
Directorul liceului Valentin Berezovschi i-a mulţumit Preşedintelui PL pentru lecţia de istorie ţinută şi l-a invitat să revină în liceu şi cu alte ocazii. “A fost o adevărată lecţie de istorie vie povestită de cel care a trecut prin ea, cu demnitate, verticalitate şi curaj. Această lecţie reprezintă 22 de ani de luptă politică ai lui Mihai Ghimpu”, a menţionat Valentin Berezovschi.
Şi elevii i-au mulţumit Preşedintelui PL pentru faptul că astăzi ei pot vorbi nestingheriţi limba română graţie luptei pe care a purtat-o şi o mai poartă Mihai Ghimpu. Preşedintele PL a primit în dar de la elevii Liceului “Mihail Berezovschi” flori şi un tablou pictat de elevi.
Departamentul Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md
“200 de ani de la crucificarea Basarabiei” — simpozion ştiinţific şcolar în satul Măgdăceşti, raionul Criuleni
PL, 22 mai 2012
Oleg Bodrug: Propunem crearea unui mecanism eficient de utilizare a banilor publici pentru editarea cărţii naţionale şi completarea fondurilor bibliotecilor publice şi şcolare
PL, 10 octombrie 2011
Cărţi româneşti pentru Hânceşti
PL, 9 iunie 2010