Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Compensaţiile plătite conducătorilor unităţilor cu capital de stat sau majoritar de stat, în legătură cu încetarea contractelor individuale de muncă, nu va depăşi 3 salarii medii lunare.
Deputatul PL Valeriu Munteanu a înregistrat astăzi o iniţiativă legislativă prin care propune modificarea şi completarea Codului Muncii al Republicii Moldova. Proiectul de lege prevede ca în articolul 264 din Codul Muncii textul “Mărimea concretă a compensaţiei se stabileşte în contractul individual de muncă” să fie substituită prin textul “Mărimea concretă a compensaţiei se stabileşte în contractul individual de muncă, cu excepţia compensaţiei plătite conducătorului unităţii cu capital de stat sau majoritar de stat, care nu poate depăşi 3 salarii medii lunare”.
Deputatul Valeriu Munteanu consideră că prin modificarea legislativă propusă vor fi excluse cazurile de influenţă la semnarea contractelor de muncă în cadrul întreprinderilor de stat. “Pentru a exclude samavolnicia persoanelor responsabile de negocierea şi încheierea contractelor de muncă cu managerii acestor unităţi, considerăm oportun de a limita mărimea maximă a compensaţiei, plătite la concedierea conducătorului unităţii. Este necesar de menţionat că proiectul propus spre adoptare nu limitează în nici un fel libertatea contractuală a angajatorilor privaţi, fiind doar o măsură de prevenire a abuzurilor factorilor de decizie aflaţi în slujba statului”, menţionează deputatul liberal în nota informativă a iniţiativei legislative.
Autorul proiectului de lege precizează că “deseori cadrul legal pertinent este folosit în scopuri ignobile; interesele personale ale factorilor de decizie creează situaţii de coruptibilitate şi au ca efect prejudicierea intereselor generale ale societăţii”. Deputatul Valeriu Munteanu aminteşte de “abuzul legal”, reprezentat de contractul individual de muncă, încheiat cu Directorul general al S.A. “Tutun — CTC”, întreprindere cu peste 90% de capital de stat. În contract este prevăzut achitarea în favoarea directorului, în momentul concedierii, a unei compensaţii în mărime de 5 milioane de lei. Deputatul liberal precizează că în Republica Moldova sunt înregistrate aproximativ 1 500 de întreprinderi de stat şi municipale, fără a lua în consideraţie numărul altor societăţi în care statul deţine o cotă substanţială în capitalul social, şi există pericolul repetării unor situaţii scandaloase asemănătoare şi la alte nivele.
Departamentul Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md