Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Victimele regimului ocupaţiei sovietice şi a regimului totalitar comunist au fost comemorate ieri în satul Chişcăreni din raionul Sângerei, în cadrul unor acţiuni de comemorare organizate de Filiala Teritorială a PL din raionul Sângerei.
La eveniment au participat deputaţii Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, Ion Hadârcă, prim-vicepreşedintele PL, Oleg Bodrug, secretarul general al PL, Sergiu Ciobanu, viceministrul economiei, Nicolae Spânu, vicepreşedintele raionului Sângerei, Grigore Condorachi, Preşedintele Filialei teritoriale PL din raionul Sângerei, reprezentanţii administraţiei publice locale, sute de locuitori ai satului Chişcăreni.
Ceremonia de comemorare a victimelor ocupaţiei sovietice a demarat cu un miting de doliu în memoria deportaţilor. Ulterior, în centrul satului, au fost dezvelite două plăci comemorative pe care sunt inscripţionate numele tuturor persoanelor care au avut de suferit din cauza regimului totalitar comunist. Locuitorii satului Chişcăreni au depus flori la plăcile comemorative, fiecare deplângându-şi rudele, executate sau deportate de către autorităţile sovietice. Amintile despre chinurile la care au fost supuşi în timpul regimului ocupaţiei sovietice sunt la fel de vii, spun cu durere localnicii care au trecut prin calvarul represiunilor.
“Încet, cu greu, vom renaşte acest neam. Vrem ca lumea să cunoască tragedia neamului nostru, durerea noastră. În cadrul întrevederilor cu oficialii europeni de fiecare dată amintesc că nu mai există un alt popor care a suferit atât de mult ca noi, românii: ocupaţie, război, deportări, colectivizare”, a menţionat Preşedintele PL Mihai Ghimpu în discursul rostit la mitingul de comemorare.
Prim-vicepreşedintele PL Ion Hadârcă a precizat că au fost deportaţi cei mai buni, cei mai vrednici, cei mai demni şi mai gospodari locuitori. “Au fost distruşi intelectualii din Chişcăreni, care pe atunci era şi centru raional”, a spus Ion Hadârcă.
Locuitorii satului au participat şi la “un marş al tăcerii”, cinstind amintirea celor care au fost supuşi represiunilor de regimul totalitar comunist. Sute de participanţi, cu lumânări aprinse, s-au deplasat în coloană spre Biserica “Sfântul Nicolae” din localitate, unde a fost oficiată o slujbă de pomenire în memoria deportaţilor de către preotul din Chişcăreni.
În aceeaşi zi, la Căminul Cultural din localitate a fost prezentat spectacolul “Ne vom întoarce într-o zi”, regizat în baza mărturiilor deportaţilor din Chişcăreni. În rolurile principale a evoluat Ana Ţurcanu, victimă a regimului ocupaţiei sovietice, şi actorii Teatrului dramatic-model din Chişcăreni. Autoarea şi regizoarea spectacolului este Valentina Secureanu, profesoară de limba şi literatura română.
Amintim că săptămâna trecută şi în satul Bravicea din raionul Călăraşi a fost dezvelit un monument în memoria victimelor regimului ocupaţiei sovietice şi a regimului totalitar comunist.
Populaţia băştinaşă din Basarabia şi Bucovina de Nord a fost supusă deportărilor masive în perioada 12–13 iunie 1941, 5–6 iulie 1949 şi 31 martie — 1 aprilie 1951. Conform actelor oficiale sovietice, în cadrul acestor operaţiuni de deportare, au fost ridicate şi deportate în regiunile îndepărtate ale Uniunii Sovietice peste 70 de mii de persoane, cifra reală fiind, potrivit istoricilor, cu mult mai mare. Potrivit datelor preliminare, care se actualizează în baza documentelor istorice, din satul Chişcăreni au fost deportaţi peste 100 de locuitori.
Departamentul Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md