|||
Duminică, 3 martie 2013, a avut loc Conferinţa Republicană a III-a a Clubului Studenţilor Liberali.
Evenimentul a avut loc în încinta Centrului de Cultură “Ginta Latină”, str. Sfatul Ţării 18, mun. Chişinău.
La Conferinţă au participat preşedintele Tineretului Liberal, Ion Cebanu, prim-vicepreşedintele Partidului Liberal, Primarul General al mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă, preşedinta Organizaţiei Femeile Liberale, deputata Corina Fusu. Invitaţiii au apreciat importanţa implicării tinerilor în procesele politice şi contribuirea acestora la schimbarea veritabilă a clasei politice.
Studenţii liberali au adoptat 5 rezoluţii pe temele:
În cadrul Conferinţei Republicane a III-a a CSL, a fost aleasă noua conducere a organizaţiei: preşedinte Nicu Grumeza, lider CSL UTM, secretar general Marina Calugari, lider CSL ULIM şi vicepreşedinţi Alexandru Topolenco, lider CSL UPSC, Cibotari Cristina, lider CSL IRIM, Andrei Dodiţa, lider CSL UASM, Constantin Chilian, lider CSL USM şi Oleg Bălan, lider CSL IMI-NOVA.
Clubul Studenţilor Liberali este o structură politică de tineret constituită în cadrul Tineretului Liberal. Scopurile CSL sunt promovarea valorilor liberale în mediul studenţesc, susţinerea intereselor studenţilor, implicarea studenţilor în politică, crearea unei comunităţi studenţeşti dinamice şi unite.
Departamentul Comunicare al CSL
Rezoluţia Conferinţei Republicane a III-a a CSL privind susţinerea absolvenţilor la angajarea în câmpul muncii
Rezoluţia a fost pregătită şi prezentată de preşedinta Clubului Studenţilor Liberali “Universitatea Liberă Internaţională din Moldova”, Marina Calugari.
Având în vedere că:
- Tinerii absolvenţi se confruntă cu problema la angajare, deoarece angajatorul are anumite cerinţe care vizează domeniul experienţei angajatului;
- Numărul tinerilor care pleacă la muncă peste hotare a crescut semnificativ în ultima perioadă;
- Pentru dezvoltarea Republicii Moldova este necesar de forţă de muncă calificată ca tinerii să activeze şi să se angajeze conform specialităţii.
Considerând că:
- Este oportună scutirea tinerilor specialişti, absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior în primii 3 ani de activitate de impozite;
- Angajatorul va fi cointeresat să angajeze studenţii absolvenţi, deoarece nu va achita impozitul către stat, astfel va achita o sumă mai mică din propriul buget.
Luând în considerare că:
- Suma totală a impozitului pe venit se determină pentru persoanele fizice şi întreprinzători individuali în mărime de:
- 7% din venitul anual impozabil ce nu depăşeşte suma de 26,700 lei;
- 18% din venitul anual impozabil ce depăşeşte suma de 26,700 lei.
- Statul are nevoie de noi cadre de muncă, cu noi cunoştinţe avansate în diverse domenii de activitate întru prosperarea acestora şi pentru a fi competitivi la nivelul statelor europene;
- Statul va avea de câştigat deoarece tinerii vor fi stimulaţi să se angajeze la un loc de muncă potrivit şi nu vor pleca peste hotare.
Noi, delegaţii Conferinţei a III-a a Clubului Studenţilor Liberali, propunem Parlamentului Republicii Moldova:
Completarea art. 15 al Codului Fiscal al RM cu litera e), cu următorul conţinut:
“Pentru tinerii specialişti absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior în primii 3 ani de activitate, cu vârsta de până la 30 ani, venitul impozabil reprezintă 0%.”
Rezoluţia Conferinţei a III-a a CSL privind reorganizarea Ministerul Economiei în Ministerul Economiei şi Industriei
Rezoluţia a fost pregătită şi prezentată de preşedintele Clubului Studenţilor Liberali “Universitatea Tehnică a Moldovei”, Nicu Grumeza.
Având în vedere că:
- Economia nu poate fi oranizată doar prin comerţ şi servicii, fiind nevoie de activitatea de producere;
- Industria Republicii Moldova se află într-o stare deplorabilă;
- Organele care ar trebui să se ocupe cu problemele industriei autohtone nu acordă atenţia necesară pentru a ameliora situaţia;
- Majoritatea fabricilor şi uzinelor sunt expuse procesului de privatizare, iar utilajul acestora, adesea, este vîndut la preţuri mizere, în calitate de metal uzat;
- Economia unei ţări, pentru a atinge apogeul dezvoltării, trebuie să se bazeze pe ramura industrială, producătoare de bunuri şi servicii, orientate către consumul intern şi export.
Considerând că:
- Republica Moldova, posedă o forţă ieftină de muncă, fiind amplasată geografic la intersecţia căilor comerciale internaţionale, ceea ce reprezintă un avantaj considerabil pentru ca investitorii străini să-şi desfăşoare activitatea pe teritoriul ţării noastre;
- Produsele industriale ale Republicii Moldova pot satisface consumatorul extern prin calitate şi preţ accesibil;
Noi, delegaţii Conferinţei Republicane a III-a a Clubului Studenţilor Liberali solicităm Guvernului Republicii Moldova reorganizarea Ministerului Economiei în Ministerul Economiei şi Industriei deoarece:
- Reabilitarea industriei naţionale ar permite asigurarea populaţiei cu locuri noi de muncă, remunerate suficient, ceea ce ar stopa procesul de migrare al populaţiei tinere;
- Reorganizarea acestui minister va contribui la soluţionarea unor problemelor ale investitorilor străini, astfel Republica Moldova devenind un mediu de afaceri atractiv.
- Acest organ va verifica cu regularitate calitatea produselor, întrucât ţăra noastră să se bucure de încrederea consumatorilor, atât interni, cât şi externi.
Rezoluţia Conferinţei a III-a a CSL introducerea limbii străine pentru întreaga perioadă de licenţă a învăţământului superior
Rezoluţia a fost pregătită şi prezentată de preşedintele Clubului Studenţilor Liberali “Universitatea de Stat din Moldova”, Constantin Chilian.
Având în vedere că:
- Neexersarea limbii străine crează dificultăţi de exprimare în limba respectivă;
- Neaplicarea limbii străine în comunicare duce la uitarea ei;
- Majoritatea studenţilor întâlnesc dificultăţi de comunicare unei limbi străine sau chiar nu o posedă deloc.
Considerând că:
- Pentru angajarea în câmpul muncii cunoaşterea unei limbi străine reprezintă un element important;
- Necunoaşterea unei limbi străine este un real impediment pentru interacţionare, pentru aplicare la unele cursuri, stagii în străinătate etc.;
- Autoperfecţionarea profesională necesită lecturarea multor cărţi de specialitate, disponibile, în mare parte în limbi de circulaţie internaţională;
- Lipsa competenţelor lingvistice duce la pierderea unor oportunităţi.
Noi, delegaţii Conferinţei a III-a a Clubului Studenţilor Liberali solicităm rectoratelor instituţiilor de învăţământ superior:
- Să prevadă în curicula universitară studierea cel puţin a unei limbi străine pe parcursul întregei perioade de licenţă a învăţământului superior;
- Să sporească numărul grupelor de studiere a specialităţilor într-o limbă străină prin acordarea de locuri bugetare şi burse.
Rezoluţia Conferinţei a III-a a CSL privind necesitatea susţinerii tinerilor specialişti din domeniul medical
Rezoluţia a fost pregătită şi prezentată de preşedintele Clubului Studenţilor Liberali “Universitatea de Medicină şi Farmacie Nicolae Testimiţanu”, Ion Purice.
Având în vedere că:
- Reforma structurilor medicale iniţiată de Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova are un caracter vag, iar rezultatele acesteea ţine de un viitor mult prea îndepărtat;
- Lipseşte informarea populaţiei prin mass-media cu privire la sănătate, maladii şi mod de viaţă sănătos;
- Atitudinea populaţiei faţă de cadrul medical este una dispreţuitoare;
- Salarizarea tinerilor medici rezidenţi este neînsemnată.
Considerând că:
- Este necesară consultarea şi identificarea soluţiilor de reformă împreună cu cadrele medicale de la toate nivelurile;
- Este absolut indispensabil discutarea, explicarea reformei iniţiate tuturor cadrelor medicale, inclusiv studenţilor de la universitate şi colegii;
- Este necesară susţinerea mai multor emisiuni la TV şi radio, care să cuprindă domeniul medical şi psihologic, pentru a diminua nivelul ignoranţei, pentru a plasa sănătatea şi medicina la un nivel superior, pentru a reduce numărul maladiilor de ordin fiziologic şi psihologic;
- Concedierea imediată a tuturor persoanelor dubioase şi excluderea cazurilor de malpraxis instituţiile medicale;
- Motivarea tinerilor specialişti din domeniul medical cu un salariu decent va reduce exodul de specialişti, vom avea o creştere esenţială a calităţii serviciilor prestate de o instituţie, iar ca urmare să înregistrăm o creştere a calităţii vieţii.
Aici, oprindu-ne mai detaliat, dorim să scoatem în evidenţă că un rezident/ medic începător este nevoit dupe 6–10 ani de studii universitare să îmbrăţişeze şi alte activităţi cum sunt: chelner, agent de pază, operator, casier, etc. pentru a putea să se întreţină.
Consecinţele sunt regresul medicinii, diminuarea calităţii medicilor din viitorul nostru apropiat sau şi mai dur, putem rămâne fără specialişti, aceştia, plecând în străinătate pentru a-şi găsi un loc de muncă bine plătit.
Noi, delegaţii Conferinţei a III-a Clubului Studenţilor Liberali solicităm Ministerului Sănătăţii şi Parlamentului Republicii Moldova:
- Majorarea de urgenţă a tinerilor specialişti în primii 5 ani de activitate până la salariul mediu pe economie;
- Susţinerea în continuare a asistenţei medicale primare, în special în mediul rural;
- Revizuirea şi armonizarea cadrului legal la normele europene privind malpraxisul în medicină.
- Modificarea Codului Audiovizualului în vederea stimulării difuzării emisiunilor radio şi tv care promovează modul sănătos de viaţă, profilaxia şi lupta cu bolile şi maladiile existente.
Rezoluţia Conferinţei a III-a a CSL privind considerarea practicii din timpul studiilor drept experienţă de muncă
Rezoluţia a fost pregătită şi prezentată de preşedintele Clubului Studenţilor Liberali “Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă”, Alexandru Topolenco.
Având în vedere că:
- Angajarea în cîmpul muncii necesită o experienţă de lucru;
- Locurile de muncă sunt limitate pentru tinerii specialişti;
- Republica Moldova este parte la procesul de la Bologna;
- Practica include în sine munca tinerilor specialişti.
Considerând că:
- Experienţa căpătată din timpul stagiului de practică va fi o oportunitate pentru implimentarea cunoştinţelor la locul de muncă;
- Perioada în care se va desfăşura practica să fie recunoscută drept experienţă de muncă;
- Studentul să fie apreciat printr-o caracteristică în care să fie descrise calităţile şi experienţa căpătată, astfel încît acestea să reprezinte un punct forte în CV-ul său;
- În perioada de practică studentul să obţină o remunerare simbolică.
Noi, delegaţii Conferinţei a III-a a Clubului Studenţilor Liberali solicităm Ministerului Educaţiei:
- Să propună modificări la Legea cu privire la învăţământ şi Codului Muncii ca practica efectuată în timpul studiilor să fie luată în consideraţie drept experienţă de muncă.
Sursa: www.pl.md