Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Perspectivele de integrare europeană a Republicii Moldova văzute de Preşedintele PL Mihai Ghimpu

|versiune pentru tipar||
PL / 13 martie 2013 | 
Partidul Liberal

Preşedintele PL Mihai Ghimpu a susţinut astăzi o conferinţă de presă în care a prezentat bilanţul recentelor vizite efectuate la Bruxelles, Strasbourg şi Berlin.

Deputatul liberal a menţionat că în cadrul întrevederilor cu înalţii oficiali europeni au fost discutate, în principal, trei subiecte:

  1. situaţia din AIE, relaţiile dintre partidele componente ale AIE 1 şi AIE 2, instabilitatea politică din Republica Moldova rezultată în urma denunţării Acordului AIE 2 de către Preşedintele PLDM Vlad Filat;
  2. condiţiile Acordului de liber schimb RM-UE;
  3. Republica Moldova trebuie să continue cursul de integrare în UE.

Preşedintele PL s-a referit la prevederile Acordului de liber schimb Republica Moldova — UE, care stipulează condiţii asimetrice pentru producătorii din Republica Moldova. “Vreau să vă spun că nu e nevoie să ajungem prin Bruxelles în Uniunea Vamală Euroasiatică. Republica Moldova poate merge direct, fără Bruxelles, având în vedere prevederile asimetrice care ni se propun prin Acordul de liber schimb Republica Moldova — UE în privinţa agriculturii şi faptul că mai avem şi Acordul de liber schimb în cadrul CSI. Republica Moldova are statut de stat situat în vecinătatea UE şi faptul că facem parte din Parteneriatul Estic nu înseamnă că condiţiile pentru agricultorii noştri pot fi şi mai dure decât au fost pentru unele ţări care obţinuse statutul de stat candidat în aderararea la UE”, a precizat Mihai Ghimpu.

Potrivit Preşedintelui PL, Acordul de liber schimb Republica Moldova — UE trebuie să conţină prevederi cel puţin similare cu cele ale acordurilor semnate cu ultimile ţări care au devenit membre UE (România şi Bulgaria), precum şi ţările în curs de pre-aderare (Croaţia, Ţările Balcanice), iar această perioada să fie de cel puţin 6–7 ani. “Această perioadă de timp trebuie utilizată pentru a ne pregăti pe intern ca producătorii noştri să aibă acces simplificat pe piaţa europeană şi, în primul rând, este vorba de aşa-numita infrastructură a calităţii. Asta înseamnă investiţii în laboratoare de nivel european, certificări, standarde care să fie recunoscute de UE. Pentru atingerea acestui obiectiv trebuie să negociem accesul la fondurile structurale europene, similar celor de care au beneficiat românii şi bulgarii”, sunt argumentele invocate de Mihai Ghimpu.

În aceeaşi ordine de idei, deputatul liberal consideră că deschiderea pieţei din Republica Moldova pentru producătorii europeni trebuie făcută treptat, în paralel cu creşterea volumului subvenţiilor de care vor beneficia producătorii noştri agricoli din resurse europene astfel încât la final producătorii din Republica Moldova să ajungă în condiţii echivalente cu cei din UE.

Mihai Ghimpu a mai specificat în cadrul conferinţei de presă că perspectiva de aderare, în calitate de membru al UE, la expirarea perioadei de pre-aderare, trebuie să fie stipulată clar în cadrul negocierilor ca principalul scop al Republicii Moldova. “Trebuie să fim conştienţi că în tot acest timp vom avea presiuni şi contra-oferte de la partea rusă, de aceea trebuie să negociem cu europenii astfel încât vectorul european să rămână în continuare cel mai atractiv pentru majoritatea cetăţenilor noştri”, consideră Mihai Ghimpu.

Referindu-se la situaţia politică din Republica Moldova, Mihai Ghimpu a menţionat că doar un stat cu o economie puternică va avea şi o politică puternică. Preşedintele PL califică situaţia din AIE drept una regretabilă şi strigătoare la cer. “Să denunţi Acordul AIE fără a discuta în prealabil cu colegii de Aliaţă, să nu încerci să afli ce părere au partenerii care sprijină Republica Moldova în această perioadă grea nu numai pentru noi, dar şi pentru ei, fiindcă au şi ei destule probleme din cauza acestei crize care nu se mai termină, nici pentru noi, nici pentru ei, este o mare TRĂDARE”, a punctat Mihai Ghimpu.

Oferind detalii de la întrevederea cu Stefan Füle, Comisar European pentru extindere şi politică de vecinătate, Preşedintele PL a menţionat că sfatul înaltului oficial european pentru clasa politică de la Chişinău a fost următorul: “Aceste 3 partide de la guvernare au adus criza politică şi voi singuri trebuie să ieşiţi din această criză fără condiţii. Totul depinde de aceste trei partide. Eu sunt de acord să trimit un grup de profesionişti pentru a vă ajuta să treceţi peste toate punctele neclare şi ei să vă ajute în ceea ce nu cunoaşteţi”, a spus Stefan Füle, citat de Mihai Ghimpu.

Potrivit Preşedintelui PL, Comisarul European i-a sugerat că în momentul în care va fi format AIE, trebuie să fie elaborat şi un plan de acţiuni pentru următorii 2 ani, un plan actualizat, un plan european, care va fi adus la cunoştinţă şi instituţiilor europene. “Vreau ca în AIE 3 să găsiţi o zonă de confort pentru voi trei şi să terminaţi cu emoţiile pe care le aveţi unul împotriva celuilalt, să nu începeţi că eu nu doresc asta sau aceasta. AIE 3 va avea susţinere la nivel european numai în cazul în care vor fi trase concluziile necesare”, a menţionat Stefan Füle în cadrul întrevederii cu Mihai Ghimpu.

La finalul conferinţei de presă, Preşedintele PL a răspuns la întrebările jurnaliştilor referitoare la ultimele evoluţii pe plan politic, posibilele scenarii pentru depăşirea situaţiei politice create etc.

Departamentul Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu Philippe Beke, Ambasadorul Belgiei în Republica Moldova, cu sediul la Bucureşti Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA William H. Moser