Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Marţi, 16 aprilie, Preşedintele Partidului Liberal Mihai GHIMPU, împreună cu Vicepresedinţii PL Corina FUSU şi Veaceslav UNTILĂ, au susţinut o conferinţă de presă cu privire la situaţia internă din partid creată în urma tentativelor grupării aşa-zis “reformatoare” de a devia cursul politic al PL.
În legătură cu evenimentele care s-au derulat în ultimele zile, cauzate de gruparea aşa-zis “reformatoare”, Mihai GHIMPU a declarat: “Îmi pare rău mie şi colegilor, sper că şi cetăţenilor, că în loc să ne ocupăm de problemele lor, de problemele Republicii, ne ocupăm, unii, de lupta pentru a distruge Alianţa,şi, alţii, de a o păstra. Partidul Liberal a fost tot timpul pentru menţinerea AIE-2, dar, din păcate, nu a reuşit. Acum lupta a început pentru distrugerea PL, din cauză că nu dorim să votăm candidatura lui Vlad FILAT la funcţia de Prim-ministru. Este păcat că în această luptă au fost atraşi şi unii fosti colegi de-ai noştri”.
Preşedintele PL a menţionat şi acţiunile de manipulare a cetăţenilor de către cei care au organizat aşa-zisul grup “reformator”. “Doar 4 preşedinţi de filiale care au fost prezenţi la conspiraţia din vinerea de 12 aprilie nu au revenit în partid. Ceilalţi, după cum i-aţi putut vedea şi dvs. la şedinţa Consiliului Republican, au recunoscut că au greşit şi că au fost manipulaţi. Referitor la afirmaţiile D-nei GUŢU precum că la şedinţă nu au fost prezenţi membrii Consiliului şi că sala a fost umplută de copii, dvs. aţi fost martori, şedinţa a fost în faţa ochilor dvs. Intenţionat am rugat să fie prezentă şi presa, pentru că am anticipat că vor manipula cetăţenii cu declaraţii de acest fel. La şedinţă am făcut apelul şi am început, conform listei, de la GHIMPU, CHIRTOACĂ, FUSU, GUŢU, care nu a fost, şi ceilalţi. Este foarte ruşinos ca o profesoară care educă copiii, studenţii, să iasă şi să spună minciuni, că acolo nu au fost membrii Consiliului. Dovadă este lista membrilor, apelul şi mai este şi lista dată în sală la început, deşi în această listă nu au semnat toţi, totuşi sunt 100 semnaturi, chiar dacă o parte nu au semnat, ei au fost prezenţi şi îi puteţi vedea pe înregistrări. Acestea demonstrează că şedinţa a fost statutară şi deliberativă. A fost cvorum şi nimeni nu poate pune la îndoială deciziile adoptate, decât «reformatorii», ca să le mai vada odată-n plus oamenii, varul de pe faţă”.
Referitor la acţiunile d-lui HADÂRCĂ, Preşedintele Partidului Liberal a menţionat: “HADÂRCĂ a anunţat că GHIMPU nu a ţinut cont de tactica stabilită de el. Asa şi este, recunosc. El a încurcat atribuţiile fracţiuniii cu ale partidului, deoarece nu fractiunea participă în alegeri şi poarta negocieri, ci Partidul. Fracţiunea apare doar în cazul în care partidul a trecut pragul. I.HADÂRCĂ constient a început să preia atribuţiile Presedintelui partidului pentru a face jocul lui FILAT, iata de ce i-am zis să nu se ocupe de politică şi l-am limitat, deoarece negocierile se poarta între partide şi partidul, nu fracţiunea, deleghează negociatorii. Am intuit ca o să mă trădezi dl HADÂRCĂ, altfel nu te înlăturam şi ştii foarte bine că pe mine nu mă poate dirija nimeni când este vorba de cauză şi de oameni! Şi slavă Domnului că sunt eu preşedinte şi nu Dum-ta. În conformitate cu prevederile statutului, presedintele exprimă politica partidului, dar nu preşedintele fracţiunii si Partidul Liberal nu a fost şi nu va fi niciodată la cheremul Moscovei, hoţilor, contrabandiştilor şi corupţilor. Partidul Liberal a venit pentru a aduce schimbare în bine pentru oameni, nu pentru V. FILAT şi anturajul său, oamenii sunt cauza, nu puterea şi averea.
Lumea a înţeles de ce a fost demis Vlad FILAT, mai ales că motiunea a fost înaintată pentru actele de corupţie, trafic de influenţa şi multe alte faradelegi şi daca e aşa, dar stim cu toţii că e aşa, atunci cum putem admite să avem un astfel de Prim-ministru? Cu ce se va termina aceasta sustinere pentru PL, inclusiv şi pentru voi «reformatorii», cu o mare compromitere, iar pentru el cu mai multe milioane. Dar cel mai important cu pierderea alegerilor şi cu mai multă sărăcie pentru cei care au votat pentru schimbare”.
Cu referire la şedinţa Consiliului din 31 martie, Mihai Ghimpu a specificat că “TOŢI cei care au dorit sa vorbească, au vorbit. Şi totuşi, nici MARINUŢĂ, nici BOGRUG nu au avut nimic de spus. Mă întreb, de ce? De aceea că au ştiut că nu vor avea susţinere. Au dat lovitura pe la spate. Dacă spuneau acestea la Consiliu, ei ar fi suferit eşec. Colegii de partid au spus că în nici un caz nu sunt pentru ca PL să-l voteze pe FILAT, pentru că aceasta înseamnă compromiterea integrării europene, compromiterea valorilor democratice, compromiterea Partidului Liberal. Scopul lor este să găsească motiv pentru a-l vota pe Vlad FILAT în calitate de Prim-ministru. Înainte de conferinţa de presă a lor am avut 2 şedinţe a Fracţiunii şi acolo nimeni nu a spus că GHIMPU încurcă Partidului, că trebuie să plece. Eu aş fi putut ierta votul pentru FILAT, dar debarcarea mea pe la spate, fără motive, fără nicio discuţie în cadrul Partidului — niciodată”.
Mihai GHIMPU a accentuat importanţa anului 2014 pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Anul 2014 este la fel de important cum a fost 1994. Drumul către Uniunea Europeană va dura aproximativ 15 ani, după spusele oficialilor străini aflaţi în vizite de lucru la Chişinău. Aceşti 15 ani presupun 4 cicluri electorale, până în anul 2026. De aceea alegerile din 2014 sunt foarte importante, întrucât de ele depind functionarea mai departe a Acordurilor şi construicţia gazoductului Iaşi-Ungheni. Iata de ce Partidul Liberal trebuie să se înarmeze cu o viziune strategică de integrare europeană şi trebuie să asigurăm o guvernare eficientă, profesionistă şi necoruptă în toată această perioadăsi ia trebuie sa inceapa cu un nou Prim-ministru, onest, necorupt, patriot si profesionist.
Pe de altă parte, a spus Peşedintele PL Mihai Ghimpu, HADÂRCĂ în emisiunea “În Profunzime” a denaturat grosolan şi a dezinformat opinia publică referitor la strategia PL privitoare la cele 4 cicluri electorale, prezentând lucrurile ca şi cum PL ar dori revenirea comuniştilor la putere. “Este o minciună. Noi vrem un candidat la funcţia de prim-ministru pe care comuniştii să nu-l poată acuza de corupţie, contrabandă şi trafic de influenţă si doar numai asa putem câştiga alegerile ordinare din 2014”.
Corina FUSU, vicepreşedinte al PL, Preşedinte al OFL a precizat: “Colegii de partid care au declanşat acest lanţ de evenimente ruşinoase, nu au depus eforturi de ani de zile pentru a ridica acest partid şi a contribui la dezvoltarea lui. Şi mai ruşinos este faptul că au folosit numele lui Dorin CHIRTOACĂ şi au manipulat astfel mai mulţi membri, convingându-i că CHIRTOACĂ este complice. La şedinţa Consiliului din 31 martie toată lumea a avut posibilitatea să îşi expună punctul de vedere. Nimeni din acest grup nu a îndrăznit să spună ceva. Considerăm că aceasta este o acţiune de trădare. Va fi o lecţie pentru noi. Vom şti mai bine cum să consolidăm o echipă puternică care crede cauzei, dar nu funcţiei sau banilor.
Nu înţeleg de ce presa, opinia publică îl atacă pe GHIMPU, dar uită de FILAT, uită de contrabandă, de discuţiile telefonice. În statele europene, unde oamenii au fost educaţi de mici să fie corecţi, pentru astfel de încălcări persoana îşi înaintează singură demisia. Dar aici? Stimaţi reprezentanţi ai instituţiilor mass-media, vă îndemn să fiţi corecţi. Când am fost la un curs de jurnalism în Franţa, am învăţat regula de aur a celor 4 S în jurnalism: Simplitate, Sinceritate, Surâs şi Serviciu. Ca şi jurnalişti, trebuie să ştiţi să păstraţi distanţa, în caz contrar riscăm coruptibilitatea presei. Partidul Liberal întotdeauna a pledat pentru asigurarea independenţei şi libertăţii presei. Nu credeţi formei, dar puneţi accent pe conţinut. Număraţi faptele, nu judecaţi după ambalaj”.
Veaceslav UNTILĂ: “În orice formaţiune există oameni care gândesc altfel. Dar atunci când cineva gândeşte diferit este normal ca să îşi spună punctul de vedere pentru a ajunge la un consens. Se ştie că atunci când cineva are scopul de a scinda o formaţiune — pierde. Ceea ce au făcut unii colegi este foarte urât, cel puţin ar fi trebuit să discute sau măcar să aştepte să treacă negocierile, dacă într-adevăr urmăreau scopul reformării. Este clar, ei fac jocul cuiva. Noi suntem o formaţiune pro-naţională. Ne interesează soarta oamenilor şi ştim foarte bine ce avem de făcut”.
Mihai GHIMPU a menţionat spre final că dacă unii din acel grup şi-au dat seama că au greşit, ei pot fi iertaţi, cu excepţia lui I. HADÂRCĂ, A. GUŢU şi O. BODRUG. Preşedintele PL a precizat că “Partidul Liberal a fost, este şi va fi pentru oameni, cauză şi ţară. Scopul nostru este familia europeană şi unitatea neamului nostru”.
Precizăm că, în urma deciziilor adoptate de către Consiliul Republican al PL convocat la 13 aprilie au fost excluşi din partid: Ion HADÂRCĂ, Oleg BODRUG, Ana GUŢU, Vadim VACARCIUC, Anatol ARHIRE, Stefan CHITOROAGĂ, Gheorghe ŞALARU, Nicolae BĂLCĂNUŢĂ, Sergiu CIOBANU, Marin ADAM, Boris GHERASIM şi Octavian BODIŞTEANU.
Consiliul Republican a mai decis eliberarea din funcţie a prim-vicepreşedintelui PL Ion HADÂRCĂ, a secretarului general al PL Oleg BODRUG şi a următorilor preşedinţi de filiale: Anatol ARHIRE, preşedintele filialei Ungheni, Stefan CHITOROAGĂ, preşedintele filialei Călăraşi, Gheorghe ŞALARU, presedintele filialei Cimişlia şi Nicolaie BĂLCĂNUŢĂ, preşedintele filialei Cahul. Totodată, membrii Consiliului Republican au votat pentru retragerea sprijinului politic pentru miniştrii Vitalie MARINUŢĂ şi Gheorghe ŞALARU, viceminiştrii Sergiu CIOBANU, Octavian BODIŞTEANU, Ştefan CHITOROAGĂ şi directorul Agentiei Apele Moldovei Marin ADAM.
Consiliul Republican al PL a ales în funcţia de vicepreşedinţi pe următorii fruntaşi liberali: Lilian CARP, responsabil de zona de Centru, Vitalie CULICOVCHI — zona de Sud, Victor RUSANOVSCHI — zona de Nord, Mihai MOLDOVANU — responsabil teritorial pe republică, Veronica HERŢA, vicepresedinte pe domeniul economic.
În funcţia de Secretar General al PL a fost numit Ion APOSTOL, iar în functiile de secretar general-adjunct — Ianoş CUŞNIR şi Vasile CHITOROAGĂ.
Departamentul Imagine şi Comunicare
Sursa: www.pl.md