Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Astăzi, 20 aprilie, conducerea Partidului Liberal a avut o întrevedere cu vicepreşedintele Parlamentului European Jacek PROTASIEWICZ, şi Monica MACOVEI, europarlamentară, co-preşedinte al Comitetului de Cooperare UE-RM.
La întrevedere au participat Preşedintele PL, Mihai GHIMPU, prim-vicepreşedinte PL Dorin CHIRTOACĂ, Primar General al mun. Chişinău, Corina FUSU, vicepreşedinte PL, Preşedintele OFL, Boris VIERU, vicepreşedinte PL, secretar al Fracţiunii Liberale din Parlamentul RM, Lilian CARP, vicepreşedinte PL, Preşedintele filialei teritoriale Străşeni şi Ion APOSTOL, secretar general al Partidului Liberal.
În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte privind criza politică din Republica Moldova şi problemele cu care se confruntă statul nostru în procesul de integrare europeană. De asemenea, au fost discutate chestiuni ce ţin de condiţiile în care s-a produs destrămarea AIE-2 şi premizele necesare pentru formarea AIE-3. Discuţiile s-au axat pe principalele teme ce vizează relaţiile dintre Moldova şi statele europene şi necesitatea funcţionării corecte a instituţiilor statului în scopul accelerării procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
Preşedintele PL a făcut o scurtă prezentare a situaţiei politice din Republica Moldova şi a spus că: “Vlad FILAT a declanşat această criză politică în mod intenţionat. Mult timp, prin presiuni asupra Partidului Democrat, pentru ca ei să părăsească Alianţa, dar această politică nu i-a reuşit şi atunci a aplicat alt scenariu — a denunţat Acordul fără să anunţe colegii din AIE, apoi a lichidat cu votul fracţiunii PCRM, funcţia de prim-vicepresedinte al Parlamentului Republicii Moldova pe care o deţinea V. PLAHOTNIUC. Provocarea prevazută în scenariu a dat rezultate, PD-ul a votat şi el cu PCRM pentru demiterea guvernului în frunte cu FILAT şi, astfel, Rusia şi-a atins scopul: criza politică din preajma summit-ului de la Vilnius, precum a fost şi în preajma summit-ului de la Helsinki în 1999. Luna aprilie este cea de-a patra lună pierdută pentru reformele pe care trebuie să le facem. În loc să muncim, continuăm să ne vânăm unul pe celalalt şi aceasta din cauza lui FILAT.
Partidul Liberal optează pentru constituirea AIE-3, fapt confirmat prin hotararea Consiliului Republican al PL care a delegat grupul de negociatori format din Anatol ŞALARU, Corina FUSU şi Valeriu MUNTEANU. Însă, trebuie de înţeles că formarea AIE-3 nu depinde de PL sau de Mihai GHIMPU, ci de PLDM şi V. FILAT, pentru că Partidul Liberal va susţine alt candidat la funcţia de Prim-ministru din partea PLDM, dar nu pe V.FILAT, care a fost demis pentru corupţie şi trafic de influenţă. Dacă V. FILAT este cu adevărat interesat de soarta republicii şi de viitorul ei European, atunci trebuie sa faca un pas înapoi şi PLDM să propună un alt candidat, dacă nu, atunci va confirma încă o dată că, de fapt, apără interesele Federaţiei Ruse şi nu ale Republicii Moldova şi foarte subtil îi foloseşte pe toţi, inclusiv şi pe unii oficiali europeni”, a mai menţionat Mihai GHIMPU.
Preşedintele PL a spus că reformele din Republica Moldova ar însemna atragerea investiţiilor, iar atragerea investiţiilor — dezvoltarea republicii şi urgentarea integrarii europeane. Mihai GHIMPU a precizat că: “Cu cât mai mulţi investitori din Europa vor veni în Republica Moldova, cu atât mai puţin vom depinde de monopolul rusesc şi mult mai repede ne vom apropia de ziua când Republica Moldova va fi şi ea membru UE”.
Jacek PROTASIEWICZ, vicepreşedinte al Parlamentului European, a menţionat că Polonia a trecut printr-o situaţia similară, dar totuşi a reuşit să parcurgă până la capăt drumul european şi, astfel, este acum stat membru al UE. Excelenţa Sa a mai precizat că “Republicii Moldova i se oferă acum o şansa foarte mare: semnarea Acordurilor la summit-ul de la Vilnius. Este momentul crucial al republicii în drumul ei spre integrare”.
Monica MACOVEI, europarlamentară, co-preşedinte al Comitetului de Cooperare UE-RM a precizat că “Uniunea Europeană susţine Republica Moldova în procesul de integrare europeană, de aceea politica guvernului republicii trebuie să aibă o orientare pro-europeană şi să facă tot posibilul pentru a semna aceste acorduri la Vilnius şi a continua procesul de integrare. Imaginea de «poveste de succes» a Moldovei în cadrul Parteneriatului Estic este valabilă în continuare. Acum, clasa politică din Republica Moldova trebuie să se mobilizeze pentru a depăşi criza, instalând în functie un guvern care să continue vectorul pro-european şi să evite alegerile anticipate. Este un moment crucial: fără încheierea acordurilor, nu este posibilă avansarea pe calea integrării europene.”
Corina FUSU, vicepreşedinte PL, Preşedintele OFL, a menţionat: “ Fiind martor la diferite acţiuni pe care le fac unii oameni de stat pentru a-şi păstra funcţiile, mi-am confirmat încă o dată decizia că Partidul Liberal nu trebuie să participe la o astfel de guvernare şi trebuie să respecte deciziile adoptate la Consiliul Republican din 31 martie”.
Primarul General al mun. Chişinău, Dorin CHIRTOACĂ a spus: “Dacă Mihai GHIMPU a putut să facă un pas în urmă şi să cedeze funcţia de speacker al Parlamentului pentru a menţine Alianţa şi a asigura astfel cursul european al ţării, atunci şi V. FILAT trebuie să înainteze un alt candidat şi să pună cauza mai presus de orgoliul personal şi interesele proprii”.
Jacek PROTASIEWICZ, vicepreşedinte al Parlamentului European a precizat că apreciază eforturile Partidului Liberal de a menţine vectorul european.
La finalul întrevederii, Mihai GHIMPU le-a mulţumit oficialilor europeni pentru sprijinul acordat republicii în parcursul ei european. El a mai precizat că Partidul Liberal va continua lupta pentru Libertate: “Noi, liberalii, ştim foarte bine că Libertatea este ca un izvor. Dacă nu ai grijă de el, seacă. Aceasta este strategia noastră în lupta pentru libertate, iar libertatea Republicii Moldova înseamnă Integrarea Europeană. Prioritatea absolută a Partidului Liberal o constituie, a menţionat Preşedintele, aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, întrucât integrarea europeană este pentru noi obiectivul major în politica internă şi externă şi doar aderând la UE, vom putea trăi in libertate. Partidul Liberal are datoria să protejeze şi să menţină şi în continuare cursul european, care a fost pus în pericol de V. FILAT şi nimeni nu are garanţia că acest lucru nu se va repeta, iata de ce PL nu poate vota pentru V. FILAT”, a conchis Preşedintele PL.
Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md