Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Denunţarea pe 13 februarie a acordului Alianţei pentru Integrare Europeană şi reglările de conturi ulterioare, au generat un vid de putere, care nu serveşte dezideratelor naţionale, ci exclusiv intereselor “fratelui mai mare”, după cum ne-am convins astă-noapte, în ajunul sărbătorii tricolorului.
Beneficiind de impotenţa organelor legale de stat, separatiştii transnistreni au întreprins o nouă agresiune asupra intereselor teritoriale ale Republicii Moldova. Conflictul de la Varniţa reprezintă o mărturie în plus că Federaţia Rusă nu a renunţat la planurile sale strategice în această regiune şi încearcă, prin diverse mijloace, să le extindă asupra întreg teritoriului Republicii Moldova.
Instalarea impertinentă a punctelor de control transnistrene la doar 40 de km de Chişinău, cu o săptămână înainte de perioada pascală când, după cum ne asigurase prim-ministrul de atunci, cetăţenii ambelor maluri vor circula liber, a developat întreaga paralizie a sistemului guvernamental naţional.
Constatăm cu regret că în această noapte, unicii care s-au opus provocărilor separatiste au fost oamenii simpli, dezamăgiţi de (in)activitatea organelor publice.
În această noapte cetăţenii Republicii Moldova nu au fost protejaţi nici de ministrul de interne (probabil, preocupat de “datul cu capul de asfalt”), chiar dacă astăzi a fost prezent alături de comandantul suprem la un eveniment dedicat tricolorului, aranjat la patru ace, prin colbul de la Bălăneşti; nici de ministrul Apărării (mă rog, sezonul legumicol este în plină desfăşurare) şi nici chiar de către prim-ministrul interimar, tot el şi ministru al integrării europene (nu şi naţionale).
Această noapte ne-a demonstrat că unii actori din arcul guvernamental sunt mai mult preocupaţi de menţinerea în funcţie sau de debarcarea din funcţie a concurentului electoral, decât de protajarea intereselor naţionale ale cetăţenilor.
Jocurile electorale ale celor doi Vlazi continuă să faciliteze acţiunile subversive ale forţelor revanşarde, care, din păcate, se găsesc nu doar în partea stângă a Nistrului.
Stimulaţi de lipsa reacţiilor hotărâte, tot mai multe grupări se aventurează în acţiuni de contestare a autorităţilor centrale.
Spre exemplu, doar în ultima săptămână, autorităţile găgăuze au declarat că nu se vor supune unei decizii a Ministerului Educaţiei, că îşi doresc o Comisie Electorală proprie, că poftesc o proprie Curte Constituţională ş.a.
În această ordine de idei, nu trebuie să ne mire nici solicitarea bulgarilor din sudul ţării de a avea o autonomie proprie sau decizia consilierilor locali din Bălţi care, încălcând în mod flagrant legea, au decis că nu vor respecta prevederile legislaţiei referitoare la interzicerea comercializării produselor dăunătoare în apropierea instituţiilor şcolare.
Astăzi, la 23 de ani de la arborarea de către regretatul Gheorghe Ghimpu a tricolorului pe clădirea Parlamentului, pe teritoriul Republicii Moldova flutură tocmai trei drapele. Câte vor fi mâine?
Valeriu MUNTEANU,
vicepreşedinte PL,
Preşedintele Fracţiunii Parlamentare a Partidului Liberal
Sursa: www.pl.md