Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Cum se-ntâmplă şi ce lege
Ne încurcă a-înţelege
Sensul graiului cel sfânt
De străbuni blagoslovit?
Simion Ghimpu “Cum, Moldovă, s-a-ntâmplat?”
Ieri, 24 iunie 2013, a avut o loc un eveniment emoţionant pentru întreaga familie Ghimpu, deoarece Simion Ghimpu ar fi împlinit vârsta de 74 de ani. Familia regretatului profesor universitar, doctor in studiul artelor, scriitor şi poet s-a adunat astăzi în Cimitirul Central pentru a-l readuce în memoria noastră.
La ceremonia de comemorare au participat soţia regretatului poet Veta Ghimpu Munteanu, Preşedintele PL Mihai Ghimpu, care este şi fratele regretatului poet, Primarul General al municipiului Chişinău Dorin Chirtoacă, nepotul acestuia, precum şi Tineretul Liberal, cei care au misiunea de a duce cuvântul sacru românesc mai departe.
Simion Ghimpu s-a născut la 24 mai 1939 în satul Coloniţa, în familia Irinei şi a lui Tudor Ghimpu. După absolvirea Facultăţii de Istorie şi Filologie din Chişinău activează ca ghid-interpret de limba româna şi spaniolă, pe cea din urma învăţând-o din manuale. Gândul de a învăţa spaniola la o instituţie de învăţământ nu-l părăseşte, ceea ce îl determină sa-şi continue studiile la Universitatea Jdanov din Sankt Petersurg, după care este angajat în Moscova ca ghid-interpret de spaniolă.
În 1964 este admis la doctorantură la Institutul de teatru din Moscova “GHITIS”. În paralel preda limba română unui grup de studenţi din Moldova care venise să-şi facă studiile la actorie. Profesorul Ghimpu a avut curajul să promoveze limba română printre studenţii basarabeni, ceea ce a avut un impact considerabil asupra culturii naţionale de mai târziu, deoarece actorii, discipoli ai profesorului Simion, au promovat valorile sacre dobândite în capitala imperiului sovietic.
Soţia scriitorului a mărturisit celor prezenţi că Simion Ghimpu iubea foarte mult cireşele şi se bucura tare mult că cei care l-au cunoscut au venit azi sa-i aducă cireşe, de asemenea a menţionat că este sigură că Simion se va bucura de sus că tinerii recită şi cântă cântece pe versurile acestuia.
Primarul municipiului Chişinău Dorin Chirtoacă, care este şi nepotul acestuia, a menţionat că este foarte important să ducem mai departe gândurile şi idealurile acestor mari personalităţi ale neamului nostru, care au fost fraţii Gheorghe şi Simion Ghimpu. Primarul a citat un vers “Cu răbdarea treci şi marea, Dar Prutul?”. Versurile unchiului său Simion sunt pline de sens şi conţinut, deoarece el prin poezie le vorbea oamenilor din spaţiul ocupat de uniunea sovietică despre cele ce se întâmpla cu republica noastră şi că putem dobândi libertatea doar prin reântregirea neamului.
Daniela Moisei şi Adriana Armaşu au atins inimile celor prezenţi interpretând o piesă arhicunoscută, care se cântă la fiecare sfârşit de an şcolar “Iubiţi învăţători” pe versurile lui Simion Ghimpu.
Este de menţionat şi faptul că cinci tineri şi-au arătat măiestria în desen pictând portretele fraţilor Mihai, Gheorghe şi Simion.
Spre încheierea ceremoniei de comemorare a regretatului poet, fratele Mihai Ghipu ne-a vorbit despre norocul de a se naşte mezin şi de a avea aşa fraţi pe care i-a avut Domnia sa. A avut întotdeauna sprijinul şi ajutorul lor. Amintindu-şi de bădiţa Simion, Domnul Ghimpu zice că a fost un om calm şi cumpătat, care a iubit mult neamul, ţara şi mama. “A venit la mine mama şi a-nflorit cireşul iarna”, sunt cuvinte care spun totul. O alta poezie pe care a ales-o Domnul Ghimpu să o recite este Dreptul de a iubi o ţară
Tot mai mulţi şi mai mulţi
mă învaţă în ce ţară trăiesc
şi îmi spun ce ţară să iubesc.
Eu între ţări pun semn de egalitate
şi le iubesc pe toate.
Dar nimeni n-o să-mi interzică
o Ţară s-o iubesc mai mult;
dacă o să încerce să-mi zică
ce ţară să iubesc,
îmi va stârni mânia, —
eu cel mai mult iubesc
România.
Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md