Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Veaceslav Untilă: Înlăturarea liberalilor de la guvernare

|versiune pentru tipar||
PL / 17 iunie 2013
Partidul Liberal

Acum mai bine de o săptămână, a fost finisat un proces pregătit cu multă migală şi de mult timp de oponenţii liberalilor — înlăturarea Partidul Liberal de la guvernare. Astfel, acei cărora liberalii le stăteau ca un os în gât, au scăpat să mai fie monitorizaţi din interiorul guvernării. În situaţia creată, cred că e cazul să revenim la evenimentele din ultima perioadă şi să punem unele accente necesare.

Astăzi, putem spune cu certitudine că cei care au urmărit scopul înlăturării PL de la guvernare şi-au dorit, în primul rând, preluarea controlului unor sfere de influenţă. Aici se încadrează şi domeniul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, şi protecţia mediului ambiant, şi sistemul de apărare naţională, şi tineretul şi sportul, şi gestionarea fâşiilor forestiere, şi turismul, şi situaţia din domeniul social etc. Dar pofta vine mâncând şi arhitecţii noii coaliţii de guvernare s-au gândit că ar fi mai simplu să organizeze o sciziune în rândurile PL şi, folosind un grup de transfugi în scopuri mai puţin onorabile, să pună mâna pe domeniile respective. În ultimii ani mulţi au privit lacom la sectoarele administrate de liberali, înţelegând că schemele ilicite de îmbogăţire nu au nici o şansă să fie implementate aici. Ei bine, aceşti profitori şi-au văzut în sfârşit visul împlinit: liberalii au fost înlăturaţi din funcţii, iar ei au primit undă liberă să-şi facă mendrele.

În al doilea rând, prezenţa liberalilor la guvernare era incomodă unora, deoarece PL nu a tolerat niciodată abuzurile, traficul de influenţă, corupţia şi alte metehne ale guvernării. Reprezentanţii PL au abordat de fiecare dată aceste subiecte în public, chiar dacă acei cărora nu le era convenabil ca adevărul să iasă la suprafaţă apelau la diferite trucuri ieftine pentru a-i constrânge pe liberali să tacă. Voi invoca doar câteva exemple: liberalii, în special liderul PL, Mihai Ghimpu, au fost unicii reprezentanţi ai guvernării care au vorbit deschis despre neregulile de la Banca de Economii; liberalii au fost unicii care, fiind la guvernare, au condamnat cazurile de trafic de influenţă cu implicarea inclusiv a fostului conducător al Guvernului; liberali au fost acei care au cerut sancţionarea ministrului Sănătăţii pentru ordinele sale ilegale, care lăsau sute de medici pe drumuri şi zeci de mii de oameni practic fără acces la servicii de sănătate; liberalii au fost acei care au dezaprobat modul eronat de implementare a reformelor în educaţie şi de terorizare psihologică a copiilor prin introducerea unor reguli aberante de susţinere a examenelor de bacalaureat; liberalii au informat imediat societatea despre situaţia gravă de la Vamă şi de la Fisc etc. Evident, aceste lucruri nu puteau să placă celor care şi-au închipuit că statul există doar pentru satisfacerea poftelor lor. De aceea s-a pus la cale îndepărtarea liberalilor de la guvernare, în speranţa că acum PL nu va mai avea acces la informaţii din prima sursă despre ilegalităţile ce persistă în actul guvernamental.

În al treilea rând, există şi latura politică a problemei. Prezenţa liberalilor la guvernare a fost tot timpul tratată cu îngrijorare de către Moscova. Acţiunile lui Mihai Ghimpu în perioada când exercita funcţia de Preşedinte interimar al ţării şi care ţinteau restabilirea adevărului istoric, dar şi acţiunile din perioada de mai încoace au determinat Moscova să facă tot posibilul pentru a-şi asigura o guvernare docilă la Chişinău. Avem toate motivele să presupunem că PL a fost înlăturat de la guvernare anume la comanda Moscovei.

În context aş vrea să mă refer şi la aspectul geopolitic al chestiunii în cauză. Anul curent este unul extrem de important pentru perspectivele de integrare europeană a Republicii Moldova. În cadrul Summit-ului de la Vilnius urmează să fie parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care presupune inclusiv şi crearea unei zone de comerţ liber cu UE. Sigur, Moscova va încerca să zădărnicească procesul şi va folosi în acest scop toţi vasalii pe care-i are în rândurile guvernării de la Chişinău. Aflarea liberalilor la guvernare ar fi împiedicat Kremlinul să-şi atingă ţelul propus şi strategii de la Moscova au recurs inclusiv la mecanisme ce au dus la declanşarea crizei politice cu care ne-am confruntat în ultimele luni. Voi aminti că anume liberalii au fost acei care, folosind surse de informare nemijlocit din cadrul Uniunii Europene, au spus constant oamenilor adevărul despre procesul şi perspectivele de integrare europeană a ţării noastre, iar pentru a scoate la apă curată o conspiraţie întreagă, ei au recunoscut deschis că acei care ne promit semnarea Acordului de Asociere în toamna acestui an, mint cu neruşinare. Cred că şi din acest punct de vedere prezenţa liberalilor la guvernare i-a deranjat pe mulţi.

Nu în ultimul rând ţin să menţionez că liberalii au fost înlăturaţi de la guvernare şi pentru că s-au opus rămânerii în funcţie a unui Prim-ministru, care a condus un Guvern suspectat şi demis pentru acte de corupţie. Dacă doriţi, aceasta a fost şi o răzbunare directă pentru faptul că liberalii nu s-au temut să spună nişte adevăruri dureroase.

Concluzia care se impune este că Partidul Liberal, conducându-se de principii şi valori clare, era un partener de guvernare incomod pentru acei care percep instituţiile statului doar ca pe un mijloc de promovare şi de îmbogăţire personală.

Sursa: www.pl.md

Filialele PL Cahul, Bălţi, Călăraşi şi Făleşti — au preşedinte Dorin Chirtoacă — decorat cu medalia “Gheorghe Ghimpu”