Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Astăzi, 20 iunie 2013, Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, Deputat în Parlament, a dat citire, în cadrul unui briefing de presă susţinut înainte de începerea şedinţei Parlamentului, cererii de chemare în judecată privind declararea nulă a Acordului politico-juridic în partea ce ţine de utilizarea sintagmelor “Preşedintele Fracţiunii Partidului Liberal” sau termenul “Liberal” utilizat în identificarea aşa-numitului “grupul Partidului Liberal reformator” sau prescurtat “PL” la cazul gramatical respectiv.
Preşedintele Mihai Ghimpu a accentuată că în conformitate cu statutul Partidului Liberal, formarea coaliţiilor, alianţelor o decide doar Consiliului Republican, la propunerea Biroului Politic şi nu are dreptul nici Biroul, nici Filiala, nici Fracţiunea Parlamentară să adopte o asemenea decizie în lipsa hotărârii Consiliului Republican. Aşa-zisa “fracţiune” din 7 transfugi vorbeşte în numele Partidului fără niciun drept, întrucât Preşedintele Partidului este persoana care vorbeste în numele Partidului şi toţi membrii sunt obligaţi să respecte hotărârile organelor de conducere ale partidului — Congresul, Consiliul Republican, Biroului Politic, or organele teritoriare ce se referă la fiecare filială în parte. Cu atât mai mult că există hotărârea Consiliului Republican din 13 aprilie 2013, prin care Ion Hadârcă a fost exclus din randurile membrilor partidului şi eliberat din funcţia de Prim-vicepreşedinte PL şi preşedinte al Fracţiunii Partidului Liberal.
Mihai Ghimpu a mai spus: “Considerăm că Ion Hadârcă se foloseşte de faptul că după Alegerile Parlamentare din 2010, s-a format AIE şi dumnealui a fost ales preşedintele Fracţiunii PL, dar uită că a fost ales Preşedinte atunci când Partidul Liberal se afla la guvernare în cadrul AIE-1 şi AIE-2 şi se consideră Preşedinte în continuare, fapt ce este mai mult decât josnic. Datorită trădării lor, AIE-2 a fost distrusă şi formată o nouă majoritate parlamentară din care PL nu face parte, dar fac parte aceşti 7 «reformatori» conduşi de V. Filat, ceea ce de fapt înseamnă că ei reprezintă interesele PLDM şi nu PL. Având în vedere că Parlamentul, sau mai bine zis, cele 2 partide parlamentare care au format Coaliţia Proeuropeană, sfidează legea, normele şi standardele europene şi au acceptat ca Ion Hadârcă să pună semnătura alături de ei ca preşedinţi ai partidelor, iar el în calitate de preşedinte al fracţiunii, cunoscând că doar partidul e în drept să participe la formarea majorităţii parlamentare şi nu fracţiunea, am considerat că a venit timpul să rezolvăm această problemă pe cale judiciară din moment ce, nici PLDM, nici PD şi nici Parlamentul nu vor să respecte legea. Dovada că noi avem dreptate este chiar acest Acord, fiindcă 2 părţi semnează ca preşedinţi de partid şi a treia semnează ca preşedinte de fracţiune. Deşi este cunoscut faptul că, nu fracţiunile formează partidele, ci partidele formează fracţiunile după ce au primit votul cetăţenilor şi au obţinut pragul de a deveni partide parlamentare. Reieşind din cele spuse şi având în vedere normele Codului Civil şi ale statutului Partidului Liberal, depunem o cerere de chemare în judecată, solicitând anularea în parte a Acordului politico-juridic privind constituirea şi funcţionarea Coaliţiei Proeuropene, încheiat la 30 mai 2013, între PLDM, PD şi aşa-zisa Fracţiune Parlamentară a PL — grupul «reformator», prin declararea NULĂ a Acordului în partea ce ţine de utilizarea sintagmei «preşedintele Fracţiunii PL» sau termenul «Liberal» utilizat în identificarea aşa-numitului grup «Reformator»al Partidului Liberal, prescurtat «PL» în cazul gramatical respectiv şi interzicerea folosirii de către Ion Hadârcă şi a grupului său, a sintagmelor: «Fracţiunea Partidului Liberal» sau/şi «Partidul Liberal» pentru identificarea publică.
Cu respect,
Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu”.
Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md