Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Astăzi, 24 iunie 2013, conducerea Partidului Liberal a susţinut un briefing de presă dedicat Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, care va fi parafat la Summit-ul de la Vilnius în acest an.
La briefing au participat cei 5 deputaţi ai Fracţiunii Liberale din Parlament: Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, Vicepreşedinte PL, Preşedintele Fracţiunii PL din Parlament, Boris Vieru, Vicepreşedinte PL, Secretar general al Fracţiunii Liberale din Parlamentul RM, Corina Fusu, Vicepreşedinte PL, Preşedintele OFL, Deputat şi Gheorghe Brega, Deputat.
De la începutul briefing-ului, Mihai Ghimpu a accentuat că: “Summit-ul de la Vilnius din toamna anului acesta, pentru R. Moldova este unul crucial şi de o importanţă istorică, după ce a fost ratat/trădat summit-ul de la Helsinki din anul1999. Iată de ce este foarte importantă semnarea Acordului de asociere care prevede alocarea de fonduri, liberul schimb aprofundat şi cuprinzător şi libera circulaţie. Libera circulaţie a mărfurilor şi libera circulaţie a cetăţenilor RM înseamnă că R. Moldova trebuie să convingă UE prin acţiuni concrete că hotarul de Est al Republicii cu Ucraina va fi foarte bine controlat şi nimeni, exceptând mărfurile şi cetăţenii RM, nu va beneficia de prevederile acestui Acord, dar acest lucru, astăzi, nu este posibil, şi motivul este cunoscut — controlul Moscovei politice prin separatişti rebeli asupra teritoriului din stânga Nistrului. Acest fapt ni-l demonstrează şi Declaraţia Parlamentului, adoptată vineri, 21 iunie, cu privire la situaţia actuală a procesului de reglementare a difirendului Transnistrean, care, indirect, a susţinut mai mult interesul Federaţeie Ruse decât a RM”.
Preşedintele Liberalilor a argumentat capitularea Coaliţiei în faţa comuniştilor, dar, de fapt, în faţa Kremlinului, ascunzându-se în spatele unui consens cu PCRM, prin faptul că Parlamentul trebuia să adopte nu o declaraţie politică, care nu rezolvă şi nu obligă la nimic, ci o hotărâre prin care Republica Moldova să garanteze Parlamentului European şi Comisiei Europene controlul frontierei de Est a republicii. “De vreme ce teritoriul din stânga Nistrului este ocupat de Federaţia Rusă, care a creat «PMR» — statul colhoz, fapt confirmat prin hotărârea Parlamentului din 1992, singura soluţie pentru a stopa fluxul de cetăţeni străini către UE şi fluxul de mărfuri de contrabandă pe piaţa europeană este instalarea posturilor vamale şi fiscale de-a lungul Nistrului şi la ieşirea din Tighina. Accentuez, instalarea acestor posturi nici pe departe nu înseamnă linie de frontieră. Frontiera de est a RM este cu Ucraina şi nu pe Nistru+Tighina, aşa cum doreşte Rusia. Aceste posturi au menirea să funcţioneze până la soluţionarea diferendului transnistrean.
În afara de instalarea acestor posturi, Parlamentul trebuia să se expună în problema retragerii armatei şi muniţiilor Federaţiei Ruse şi să schimbe statutul forţelor pacificatoare ale Rusiei, a căror misiune este, de facto, de a proteja separatismul, în misiune civilă internaţională, şi nu-mi pot explica de ce Parlamentul a respins propunerile înaintate de mine”, a completat Mihai Ghimpu, Preşedintele PL.
Totodată, Preşedintele a reiterat că “cel mai important subiect este ineficienţa formatului 5+2, de aceea nu înţeleg de ce Parlamentul a ignorat această problemă. Din acest considerent, Partidul Liberal insistă asupra revenirii la discuţia despre ineficienţa formatului şi nu vede o altă soluţie decât schimbarea formatului 5+2 în formatul 6+1, adică shimbarea statutului Rusiei din mediator şi garant, în observator, deoarece Rusia nu poate fi garantul soluţionării diferenduluiTransnistrean întrucat este statul care a declanşat acest conflict militar şi a creat autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană. Ba mai mult decât atât, Rusia în toţi aceşti ani a blocat, deliberat şi programat, procesul de soluţionare şi a asigurat politic şi financiar regimul separatist creat de Kremlin”.
Cu referire la aceasta, Corina Fusu, Vicepreşedinte PL, Preşedintele OFL, a menţionat că: “În calitatea mea de ex-preşedinte a Comitetului de Cooperare UE-RM, constat că este deja pentru a 6-a oară, consecutiv, când UE ne face aceeaşi recomandare privind situaţia transnistreană. Vă citez: «UE regretă că nu au fost respectate recomandările anterioare privind retragerea trupelor militare ruse şi înlocuirea lor cu o misiune civilă internaţională; îndeamnă la finalizarea retragerii trupelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova; reaminteşte că nu există nici un conflict în zonă; subliniază că prezenţa încă în curs a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană contrazice angajamentelor internaţionale asumate de Rusia la Summitul OSCE de la Istanbul din anul 1999; consideră că retragerea trupelor şi scoaterea depozitelor militare de arme şi muniţii ale Federaţiei Ruse din regiunea transnistreană ar fi un pas înainte semnificativ şi constructiv în procesul de pace; subliniază că este necesară înlocuirea forţelor de menţinere a păcii existente cu o misiune civilă internaţională pentru a stabili încrederea şi a asigura suluţionarea paşnică a conflictului». Ruşii nu pot fi garantul păcii în regiunea transnistreană, de aceea şi această recomandare este repetată.
Al doilea moment important se referă la siguranţa şi drepturile cetăţenilor noştri din zona de securitate, din localităţi limitrofe ale zonei, nemaivorbind de cetăţenii din stânga Nistrului care se confruntă cu probleme grave şi îşi pun în pericol viaţa în activităţile de toate zilele, iar conducerea nu întreprinde nimic”.
Valeriu Munteanu, Vicepreşedinte PL, Preşedintele Fracţiunii Liberale din Parlamentul RM, a menţionat că Fracţiunea PL solicită, repetat, publicarea stenogramei de la şedinţa Parlamentului în partea unde a fost discutată şi adoptată declaraţia cu privire la situaţia transnistreană. “Fracţiunea PL a solicitat la şedinţa Parlamentului ca această parte a şedinţei să fie publică pentru că nu conţinea nicio informaţie secretă, acest lucru a fost însă respins de Coaliţia Proeuropeană şi de comunişti, de aceea, le cerem publicarea stenogramei, pentru ca să vadă toată lumea cum Coaliţia a capitulat în faţa comuniştilor”.
Deputatul Gheorghe Brega a completat că nici până astăzi nu avem un statut despre regiunea transnistreană care să fie confirmat prin lege, să fie clar ce se negociază şi în care parametri. Deputatul a mai menţionat că: “Formatul 5+2 este consumat. Tactica noastră de negociere este de face un pas mic înante şi 2 mari înapoi, dacă ai ajuns să negociezi cu Şevciuc, să dai jos stema şi drapelul republicii, să profanezi simbolurile de stat, aceasta e grav. Cred că Preşedintele RM ar trebui să emită un proiect de lege despre statutul regiunii transnistrene, căci se negociază de 20 de ani şi nu se ştie concret ce se negociază”.
Preşedintele Partidului a susţinut ideea întrucât Şeful Statului, conform Constituţiei, este garantul integrităţii Republicii Moldova, ba mai mult decât atât, negocierile trebuie să fie, obligatoriu, sub controlul şi conducerea Preşedintelui.
La final, Mihai Ghimpu a accentuat că: “PL vine să constate o situaţie regretabilă pentru Coaliţia ce se declară proeuropeană, care a luat ca baza punctul de vedere al comuniştilor, dar nu a ţinut cont de nicio recomandare a Parlamentului European în această problemă. Această Coaliţie nici pe departe nu este proeuropeană şi de aceea rog insistent cetăţenii şi presa să fie foarte atenţi ca să nu pierdem acest an crucial şi istoric pentru semnarea Acordului ceea ce reprezintă un salt mare în procesul de integrarare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”.
Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md