Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
După ce recent Coaliţia pro Europeană, a hotărât să impoziteze serios tămâia, prescurile şi busuiocul, mai nou, aceştia au identificat o nouă sursă de formare a bugetului, hotărând să instituie amenzi, de până la 10 000 de lei, pentru, citez din proiectul de lege: “neîndeplinirea obligaţiei de distrugere a buruienilor de pe terenurile agricole”.
Parcă îi şi văd pe neastâmpăraţii Bumacov, Streleţ şi, eventual, Liliana Palihovici (ori, după caz, Ana Guţu), sau chiar şi Vladimir Filat (acum are timp liber berechet), umblând pe dealurile Moldovei, cu mapa subţioară, pantofii lustruiţi şi părul coafat (după caz), inspectând terenurile ţăranilor noştri, la fel ca pe timpurile lui Brejnev sau Hruşciov.
Aceştia vor decide pe loc dacă distrugerea buruienilor a fost suficientă, ori prezenţa vreunei buruienuţe va atrage după sine o amendă usturătoare, sau chiar distrugătoare.
Acest proiect hazliu nu este deloc întâmplător, ci vine să completeze suita de legi, menită să asigure drum verde marilor latifundiari verzi, către pământurile micilor proprietari (mai exact, proprietarilor de terenuri mici), care încă nu au dorit să-şi cedeze proprietăţile contra unor sume derizorii, de bogdaproste.
Respectiv, dacă omul nu vrea să cedeze pământul, vine legea lui Bumacov şi a lui Streleţ şi îl amendează pe bietul ţăran, astfel încât mărimea amenzii poate să depăşească preţul terenului. În aceste condiţii, cu siguranţă, orice mic proprietar de teren o să fie mult mai cooperant cu burtăverzimea.
În atingerea aceloraşi scopuri, recent Coaliţia pro Europeană a adoptat o lege (iniţiată de liberali-democraţi), prin care înregistrarea notarială a terenurilor cu suprafaţă mai mică de 0.25 ha nu mai este obligatorie, respectiv actul poate fi încheiat la brigada de tractoare, sau la barul din sat, scris pe capota maşinii, sau chiar pe genunchi. Mai mult decât atât, nimeni nu va mai verifica actele terenului sau ale proprietarului, succesiunile legale sau testamentare, respectarea legii devenind un drept, nu o obligaţie, pentru că aşa a vrut protipendada care astăzi hotărăşte în interes propriu.
Apropo, acest proiect fost înregistrat în Parlament acum doi ani, însă nu a fost votat pentru că nu avea acordul Fracţiunii Partidului Liberal. Imediat ce am fost îndepărtaţi de la guvernare această lege de interese înguste a şi prins viaţă. Şi încă ceva — dacă proiectul iniţial prevedea exceptarea de la înregistrarea notarială a terenurilor mai mici de 0.10 ha, atunci în lectura a doua s-a mărit la 0.25 ha, mai mult decât a crezut autorul că poate obţine. De ce nu, dacă pentru cei din Coaliţie orice dorinţă devine lege.
P.S. Astăzi în Comisia juridică numiri şi imunităţi, reprezentanţii Coaliţiei pro Europene au avizat un proiect de lege, prin care vor fi interzise transmisiunile on-line de la şedinţele Guvernului. S-a terminat cu transparenţa în actul guvernării!
Din sesiunea de toamnă-iarnă cel mai probabil vor fi interzise şi transmisiunile în direct de la şedinţele Parlamentului, ca să nu vadă lumea cine luptă cu adevărat pentru cetăţeni şi cine se luptă doar pentru propria burtă.
P.P.S. Un cititor avizat al blogului ne-a atras atenţia că o metodă mult mai eficientă pentru “distrugerea buruienilor din terenurile agricole” o reprezintă folosirea erbicidelor, nu-i aşa, domnule fondator al unei companii cu sortiment exclusiv de produse fitosanitare?
Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md