Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Organizaţia Teritorială PL Centru s-a convocat în Conferinţă Extraordinară

|versiune pentru tipar||
PL / 6 iulie 2013
Partidul Liberal

Ieri, 5 iulie 2013, Organizaţia Teritorială PL a sectorului Centru s-a convocat în Conferinţă Extraordinară.

La Conferinţă au participat şi Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinte PL, Primar General al mun. Chişinău, Corina Fusu, vicepreşedinte PL, Preşedintele OFL, Veronica Herţa, vicepreşedinte PL, Preşedintele Organizaţiei Teritoriale PL Buiucani, Gheorghe Brega, Deputat, Vasile Chitoroagă, Secretar general-adjunct al partidului, precum şi alti membri PL cu mandate, delegaţi ai Conferinţei.

Principalele subiecte ale Ordinii de zi au fost:

Conferinţa Extraordinară a fost deliberativă, cu prezenţa deplină a celor 106 de delegaţi.

La prezentarea raportului de activitate, Preşedintele Interimar al filialei, d-na Mariana Lungu, a menţionat: “În perioada 2010–2013, fiind preşedinte interimar, am continuat să muncim la dezvoltarea organizaţiei teritoriale şi a partidului. Partidul Liberal are un lider desăvârşit, D-nul Mihai Ghimpu, care graţie consecvenţei, sincerităţii, obiectivităţii, capacităţii de a depune suflet în tot ceea ce face, a reuşit să adune în jurul său oameni, personalităţi, care s-au alăturat în lupta pentru schimbare pro-europeană, pentru adevăr, dreptate şi bunăstare. Vă mulţumesc tuturor pentru susţinere, pentru implicare activă, devotament şi dăruire, iar colaborarea noastră va continua, mai ales că acum am devenit o echipă mai unită şi mai puternică”.

După prezentarea raportului, Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, a adus la cunoştinţa delegaţilor Conferinţei situaţia socială şi politică din republică, motivele reale pentru care cei 7 filatelişti din grupul Hadârcă au scindat fracţiunea şi situaţia internă din PL. Mihai Ghimpu a menţionat că: “Cei care încearcă să dezbine şi PL aşa cum au făcut cu Fracţiunea Partidului s-au convins că în Partidul Liberal sunt puţini trădători, doar ei şi câţiva ca şi dânşii, ceilalţi 99,9 la sută — adevăraţi patrioţi şi adevăraţi liberali. Situaţia din Fracţiunea Parlamentară a Partidului Liberal, creată de Kremlin prin agenţii săi, a unit membrii şi mai mult. Partidul a devenit şi mai puternic, şi mai optimist în realizarea programului său, fiindcă politica partidului este nu pentru străini şi pentru mulţi bani, ci pentru oameni, pentru cauza europeană şi pentru cauza naţională.

Iată de ce avem datoria să preţuim şi să luptăm şi mai mult pentru valorile liberale care, de fapt, înseamnă totul pentru om şi nici într-un caz să nu permitem agenţilor, oportuniştilor, să profaneze aceste valori. Eu vă mulţumesc pentru faptul că sunteţi alături în lupta pe care a început-o Partidul Liberal pentru Libertate, Dreptate, Bunăstare şi Unitate. Vă sunt recunoscător că până astăzi nu aţi răspuns provocărilor trădătorilor şi nu v-aţi lăsat amăgiţi. Astăzi Partidul Liberal este în afara actului guvernării din cauza lui Filat si a acestor 7 trădători, cărora le-am zis: v-aş fi iertat votul pentru V. Filat, dar nu pot să iert lovitura pe la spate în partid, cu cuţitul Moscovei politice” .

Preşedintele Liberalilor a mai accentuat că: “Niciodată nu a fost prioritară pentru mine funcţia, iar aceasta aţi văzut-o şi Dvs şi cetăţenii, pentru că am cedat funţia de Speaker pentru a menţine cursul european al republicii. Dar, ca şi în 1999, ruşii nu au dormit, şi când a venit anul summit-ului de la Vilnius, a fost declanşată criza politică de către V. Filat la ora 13, pe 13 februarie 2013, şi iată că avem exact aceeaşi situaţie din 1999, când a fost dat jos Guvernul Sturza”.

“Noi vom vota tot ceea ce ţine de reforme, bunăstarea cetăţenilor şi continuarea cursului european, chiar dacă suntem în opoziţie, pentru că aceasta înseamnă începutul ruperii de imperiul rus. Însă ceea ce ţine de furturi, mafie, corupţie şi contrabandă — vom fi categoric împotrivă. Iată de ce strategia pe care am adoptat-o eu, ca Preşedinte, ţinând cont de deciziile Consiliului Republican, au fost apreciate şi de oficialii europeni”, a completat Mihai Ghimpu.

Preşedintele a mai menţionat că “PL este partidul care reprezintă cauza europeană şi cauza naţională, şi noi nu vom admite ca şi de această dată să ne fure Kremlinul cursul european, ca în 1999. Cârtiţele care încearcă să ne împiedice să schimbăm lucrurile pentru ca să trăiască şi cetăţenii bine, nu doar cei de la conducere, nu trebuie să fie tolerate printre noi”.

Prim-vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, Primar General al mun. Chişinău a punctat: “Sunt multe nedreptăţi, dar aceasta este soarta noastră — să mergem până la capăt spre a organiza altfel societatea, politica, administraţia statului, până când vom obţine unitatea natională, căci spre aceasta tinde partidul”. Dorin Chirtoacă a mulţumit Preşedintelui Interimar pentru toate realizările şi succesele obţinute şi a menţionat că “munca nu se opreşte aici, împreună cu echipa trebuie să depunem mai mult efort şi să demonstrăm că noi suntem din alt aluat — noi de dorim corectitudine, transparenţă şi un trai mai bun pentru cetăţeni”.

Gheorghe Brega, Deputat al Fracţiunii PL în Parlament, a accentuat că: “Trădătorii sunt nişte consumatori de ghindă, ei cunoşteau deciziile Consiliului Republican şi au semnat alături de noi cererea la Curtea Constituţională cu privire la interimatul lui V. Filat, dar iată că au trădat înainte ca CC să ia decizia pe care o cunoaşteţi. Ei au trătat colegii de partid care au muncit în teritoriu pe vânt şi ploaie, şi după ce au obţinut funcţiile dorite, s-au vândut numai ca să le fie lor bine. Dar, se vede clar, acum ei sunt hrăniţi bine cu Ghindă până va veni momentul când vor fi daţi la frigărui”.

Conform Ordinii de zi, pentru alegerea preşedintelui de filială au fost propuse 3 candidaturi: Alexandru Znagovan, Roman Sofroni şi Mariana Lungu care, ulterior, şi-a retras candidatura.

În final, delegaţii Conferinţei au ales, cu o majoritate de voturi, în calitate de Preşedinte al Organizaţiei Teritoriale PL a sect. Centru pe d-nul Roman Sofronie şi au votat membrii Consiliului Teritorial al Filialei, care urmează să se convoace în şedinţă pentru a alege vicepreşedinţii Organizaţiei, secretarul coordonator şi Biroul Permanent.

Noul Preşedinte ales, d-nul Roman Sofroni, a mulţumit colegilor pentru susţinere şi i-a asigura că vor avea o colaborare eficientă în realizarea planului de activitate propus. “Vă mulţumesc tuturor pentru votul de încredere pe care mi l-aţi acordat şi accentuez că succesele pot fi obţinute doar în echipă”, a conchis Roman Sofroni.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Comunicat dat de Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule Liberalii au comemorat victimele deportărilor comuniste