Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Astăzi, 8 iulie 2013, Deputaţii Fracţiunii Parlamentare a Partidului Liberal au susţinut o conferinţă de presă cu privire la proiectul de lege adoptat în primă lectură de către Parlament în legătură cu privatizarea proprietăţilor publice.
La conferinţă au participat Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, Corina Fusu, vicepreşedinte PL, preşedintele OFL, Valeriu Munteanu, vicepreşedinte PL, Preşedintele Fracţiunii Liberale în Parlament, Boris Vieru, vicepreşedinte PL, Secretar General al Fracţiunii Parlamentare PL şi Gheorghe Brega, Deputat în Parlament.
Liberalii şi-au exprimat nemulţumirea în legătură cu adoptarea în primă lectură a proiectului de lege cu privire la privatizarea unor bunuri, proprietate publică a statului şi unităţilor administraţiei publice locale, întrucât această privatizare nu vine să aducă bani în buget sau să contribuie la dezvoltarea economică a statului, ci mai mult urmăreşte interesele proprii sau a unui grup anume.
Mihai Ghimpu a accentuat: “Liberalii nu sunt împotriva privatizării, dimpotrivă — PL conştientizează că, cu cât mai puţine bunuri se afla în proprietatea statului, cu atât mai puţin se fură şi economia se dezvoltă mai rapid întrucât proprietatea privată este succesul economic. Toate privatizările de la 1994 încoace, însă, demonstrează că la noi nu a avut loc privatizarea care să contribuie la dezvoltarea economică, ci prihvatizarea averii statului. În Republica Moldova nu avem producere tocmai din cauza că cei de la conducere s-au gândit doar la ei, iar banul public s-a dus nu în buzunarele cetăţenilor, ci în buzunarele unor guvernanţi. O altă problemă este transparenţa privatizării întreprinderilor rentabile. Aceasta listă a bunurilor care urmează a fi privatizate a fost înaintată de Guvern cu 2 ani în urmă şi ea a fost blocată de PL din cauza netransparenţei şi pentru că reprezintă interesul unui grup, şi nu are interesul de a contribui la majorarea bugetului şi la dezvoltarea economiei. Acuma lucrurile s-au schimbat fiindcă Grupul celor 7 filatelişti se vede că s-au înţeles şi au împărţit între ei obiectele”.
Liberalii consideră că aceste obiecte trebuie să fie privatizate condiţionat, cu criterii clare şi cel mai important este ca acele întreprinderi strategice să fie privatizate de către companii europene, specializate în domeniu, prin concurs internaţional şi cu transparenţă.
Mai concret, Mihai Ghimpu a făcut referinţă la Privatizarea CET-1, CET-2 şi “Termocom” despre care a menţionat: “Guvernul a adoptat o hotârare prin care s-a convenit împreună cu Primăria mun. Chişinău ca să formeze o companie de stat care urma sa ia un împrumut de câteva zeci de milioane de la o bancă europeană ca să poată să modernizeze infrastructura, dar nicidecum nu s-a discutat de privatizare. Pozitia Primariei a fost ca infrastructura termoelectrică să ramână Primăriei, iar astăzi, găsim aceste 3 obiecte importante pentru noi în lista bunurilor pasibile privatizării. Încă o dovadă în plus că această privatizare o pot face doar după ce au scos PL-ul de la guvernare. Mai întâi Rusia, prin intermediul «Gazprom»-ului, a pus mâna pe pachetul majoritar de acţiuni de la «Moldovagaz», iar acum, bănuiesc, vor să pună mâna şi pe CET-1, CET-2 şi «Termocom». Cine va fi cel care va avea prioritate? Sigur că «Gazprom», fiindă «Moldovagaz» are datorii de miliarde de lei. Probabil acesta este şi motivul pentru care şedinţele Guvernului sunt închise, să nu cunoască lumea ce fac ei acolo”.
“Cât am fost noi, am avut grija de proprietatea statului şi ne-am gândit la oameni. Am spus, da privatizăm, dar să fie respectate 3 lucruri importante: să fie vândut la preţul pieţii, să fie concurs internaţional la care să poată participa companii străine şi competente şi să fie transparenţă”, a mai completat Mihai Ghimpu.
În acelaşi context a vorbit şi Corina Fusu, vicepreşedinte PL, Preşedintele OFL, referindu-se la cele 5 teatre incluse în lista bunurilor ce pot fi privatizate. “Noi suntem extrem de îngrijorati pentru faptul că vor fi scoase la privatizare 5 teatre de importanţă naţională: «Luceafărul», «Eugen Ionesco», «Alexei Mateevici», «Ginta Latină» şi Teatrul Etnofolcloric «Ion Creangă».
Ne punem întrebarea: De ce se face lucrul acesta când în Republica Moldova cultura este extrem de prost susţinută de stat, când teatrele o duc greu, de azi pe mâine, când cetăţenii nu merg atât de des la spectacole? Adevărul este că aceste teatre vor fi privatizate în interes personal sau de grup, pentru că au o poziţie favorabilă în centru Chişinăului, unele din ele sunt clădiri de importanţă istorică, altele au în posesie câteva hectare de teren”.
Corina Fusu a mai menţionat că, din păcate, conducerea nu acordă suficientă atenţie şi nici importanţă culturii şi educaţiei din republică, astfel riscăm să ne pierdem valorile culturale pe care le-am moştenit de la predecesorii noştri.
Alte argumente cu privire la privatizarea unor bunuri de stat au adus şi ceilalţi deputaţi ai Fracţiunii Liberale. Gheorghe Brega a menţionat despre încluderea în lista bunurilor care urmează a fi privatizate a Centrului de Protejare şi Reabilitare. “În cazul în care acesta va fi privatizat, oamenii simpli care apelează acum la serviciile acestui centru nu îşi vor mai permite aceste servicii din considerentul că preţurile vor fi exagerat de mari. Cred că scopul privatizării nu este îmbunătăţirea serviciilor, ci obţinerea a 10 ha de pământ, care aparţin Centrului”, a subliniat Gheorghe Brega.
Deputatul a menţionat şi despre cazul “Moldova-film”: “PL a înaintat la data de 22.07.2011, un Proiect de lege prin care solicita includerea «Moldova-film» în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Acest proiect a fost adoptat de către Parlament, acum însă, a fost inclus lista bunurilor care urmează să fie privatizate. De ce? Presupun că tot pentru a intra în posesia edificiilor şi a terenului de aproximativ 3 ha, la un preţ de nimic”.
Boriv Vieru, Secretar General al Fracţiunii Parlamentare a Partidului Liberal, vicepreşedinte PL, a declarat: “Încă din momentul când au început negocierile pentru o altă majoritate parlamentară, după distrugerea AIE-2, PL a numit această coaliţie — Coaliţia bazată pe interese. Aceste 2 liste, a bunurilor pasibile şi nepasibile privatizării, reflectă în mod elocvent că aceasta este o coaliţie a intereselor. S-a făcut primul pas serios de împărţire a influenţei şi proprietăţii publice”.
Deputatul s-a întrebat: “ De ce Guvernul nu a inclus Agenţia «Moldpresa» în lista bunurilor pasibile privatizării, căci numai aşa, poate fi ca şi alte instituţii mass-media private — echidistantă, bănuiesc că pentru a fi în continuare în serviciul Guvernului”.
Valeriu Munteanu, Preşedintele Fracţiunii Liberale în Parlament, vicepreşedinte PL, referindu-se la subiect a mentionat. “În timp ce vor să ne lase fără teatre, ei joacă în cazinouri de stat şi împart, fără nicio ruşine, sferele de influenţă, de exemplu — «Loteriei Naţionale a Moldovei», care a fost înfiinţată în 2011 şi acum rămâne în proprietatea statului. Are nevoie Republica Moldova de Loterie de Stat? Iată o dovadă în plus că aici sunt interese personale sau de grup, presupun că este o metodă de spălare a banilor”. Preşedintele Fracţiunii PL a subliniat: “Doar Republica Moldova are aşa întreprindere ca şi proprietate, în alte state Guvernul se ocupă de lucruri importante, dar nu de jocuri de loterie”. Totodată, Valeriu Munteanu a punctat că deputaţii PCRM încearcă doar să interpreteze rolul de mari apărători ai bunurilor de stat fiindcă această listă a fost iniţiată chiar de ei în 2007.
Preşedintele Liberalilor a reiterat: “Cei de la guvernare vor să-l întreacă pe Petru Lucinschi care, fiind Preşedintele Parlamentului, la întrebarea mea: De ce dăm pachetul de acţiuni de la «Moldovagaz», «Grazprom»-ului, a răspuns: «Vom vinde totul pentru ca poporul să trăiască bine şi să fie fericit». Am impresia că poporul se consideră ei, şi atunci sunt de acord — trăiesc bine şi sunt fericiţi, dar întrebarea este — cum trăiesc cetăţenii?”.
La finalul conferinţei, Mihai Ghimpu a completat: “Din cele menţionate, putem afirma că avem nu o Coaliţie Proeuropeană, ci o Coaliţie ProEURO, iar în cazul dat, o Coaliţie a Prihvatizării. Iată de ce este necesar ca partenerii noştri europeni să fie mai prudenţi, iar noi, inclusiv şi presa, nu trebuie să permitem celor care au profitat de încrederea şi bunătatea cetăţenilor pentru a ajunge la putere, să prihvatizeze”.
Deputaţii Fracţiunii Liberale au declarat că vor solicita Coaliţiei Proeuropene să amâne examinarea şi adoptarea în a doua lectură a Proiectului de lege în cauză şi să se gândească foarte bine la interesul statului şi al cetăţenilor.
Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md