Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Astăzi, 18 iulie 2013, Deputaţii Fracţiunii Liberale din Parlament au susţinut o conferinţă de presă cu tema: Totalurile sesiunii parlamentare de primăvară-vară, 2013. La conferinţă au participat: Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, Preşedintele Fracţiunii Liberale în Parlament, vicepreşedinte PL, Corina Fusu, vicepreşedintele Fracţiunii Liberale şi vicepreşedinte PL şi Gheorghe Brega, Deputat.
La începutul conferinţei, Mihai Ghimpu a accentuat că sesiunea parlamentară de primăvară-vară, 2013 a avut loc sub zodia cancerului, a cancerului politic care, nefiind diagnosticat la timp de către societate, distruge ţesuturile democraţiei, şi aşa foarte firave în Republica Moldova, ceea ce poate duce la revenirea comuniştilor la putere.
În acest sens, Preşedintele Liberalilor a menţionat: “Sesiunea parlamentară primăvară-vară, 2013 poate fi împărţită în 2 mari perioade, distincte sub aspectul conţinutului:
Până la distrugerea AIE-2 — marcată de dorinţa maladivă a unui lider politic de a unelti împotriva cursului european al republicii prin multe alte acţiuni care nu au dat rezultatul scontat şi singura soluţie a rămas denunţarea Acordului AIE de către liderul PLDM, V. Filat.
Republica Moldova fusese invitată să semneze, la Vilnius, Acordurile istorice cu UE, acum, din păcate, se vorbeşte doar de parafare, iată de ce am spus de cancerul politic — din cauza acestor acţiuni dirijate de Moscova, Rusia a câştigat, prin intermediul lui V. Filat, un an, iată «meritul» lui. Un an pentru noi este o pierdere mare întrucât Federaţia Rusă va folosi în acest timp o altă metodă de a bloca semnarea acestor acorduri.
După excluderea PL-ului de la actul guvernării — noua Coaliţie de guvernare şi-a schimbat foarte mult nu doar forma, ci mai ales conţinutul, abandonând cu uşurinţă cursul de politică şi politici cu adevărat democratice şi în conformitate cu statul de drept, convenite, sau mai exact impuse, de Partidul Liberal în guvernele anterioare, pentru că şi până la excluderea PL-ului de la guvernare au fost multe încercări de a derapa de la normele unui stat de drept”.
Drept exemple la cele afirmate anterior, Mihai Ghimpu a enumerat: votul de la 3 mai al PLDM-ului alături de comunişti care — au reîntrodus dreptul de a vota cu paşaportul sovietic, au anulat dreptul tineretului studios de a vota la locul de studii, au exclus dreptul secţiilor de votare de peste hotare de a prelungi durata de vot cu 2 ore şi raiderul politic asupra Curţii Constituţionale prin adoptarea în primă lectură a unui proiect de lege, prin intermediul căruia vroiau sa limiteze independenţa judecătorilor; raportul comisiei de anchetă cu privire la situaţia Băncii de Economii în şedinţă închisă ca cetăţenii să nu cunoască în ce situaţie a fost adusă banca; prejudicii aduse bugetului de stat prin delapidarea de 8,7 milioane dolari la întreprinderea de stat Centrul Resurselor Informaţionale de Stat “Registru” ş.a. dar, mai recent, proiectul de lege privind şedinţele închise ale Guvernului; demiterea, prin încălcarea Constituţiei, a directorului ANRE şi a unui membru al Curţii de Conturi şi obstrucţionarea tinerilor de a face studii în România. Preşedintele PL a accentuat că cel mai important şi mai grav, a fost turpilarea intenţionată de către Vlad Filat a noii Constituţii. “Dacă e să vorbim de reforme, ar fi fost corect ca în primul rând să fie adoptată noua Constituţie, ajustand-o la standardele europene, iar în baza ei să se facă celealte reforme. Preşedintele PLDM, Vlad filat şi de aceasta dat[ a dat verdictul şi a anuntat că nu va mai fi adoptata noua Constituţie, ceea ce înseamna că aceasta a fost politica lui — de a menţine mecanismul de blocaj în alegerea Preşedintelui republicii, poate cu gandul că îi va fi de folos în cazul în care va avea nevoie din nou să voteze cu comuniştii”, a completat Mihai Ghimpu.
În continuare, Corina Fusu, vicepreşedintele Fracţiunii PL, a accentuat că şi ziua de 12 iulie 2013, la fel ca cea de 3 mai, va rămâne în istoria Parlamentului RM ca o zi ruşinoasă. “Ziua de 12 iulie se va înscrie în istoria Parlamentului RM ca o zi ruşinoasă, ca şi cea de 3 mai când PLDM, împreună cu cei 7 refugiaţi, au votat alături de comunişti un şir de legi care au alarmat Instituţiile Europene ce au făcut mai multe declaraţii de chemare a Parlamentului RM să nu deraieze de la normele democratice şi valorile europene, atât de mult invocate de V. Filat. Astăzi, Parlamentul, prin votul Coaliţiei ProEuropene, continuă acelaşi lanţ al dezmăţului şi încălcării obraznice a normelor statului de drept, votând demisia mai multor responsabili de rang înalt: Victor Parlicov, Directorul General ANRE, Tudor Şoitu, Vicepreşedintele Curţii de Conturi. Pe lângă cele menţionate, avem şi exemplul listei bunurilor nepasibile privatizării — hoţie a banului public, nimic altceva. După ce a fost ţinută în sertare 2 ani pentru că s-a împotrivit PL-ul când făcea parte din AIE-2, astăzi ei au scos lista din sertare şi au votat-o. Aceeaşi situaţie se repetă şi în cazul modificărilor la Anexa 6, parte a bugetului de stat 2013, care prevede alocaţiile de la bugetul de stat localităţilor din republică pe raioane. De ce a fost nevoie de această modificare la Anexa 6? Răspunsul este acelaşi: repartizarea după noul algoritm politic al Coaliţie de guvenare a banilor publici. Şi cel mai ruşinos este că au fost luate alocaţiile de la primarii PL din teritoriu care nu au dorit să treacă la refugiaţii filatelişti. Sunt convinsă că Oficialii UE vor bate din nou alarma că se încalcă Constituţia şi autonomia APL-urilor, căci ei deja au învăţat lecţia şi au văzut că Instituţiile de stat nu au fost reformate, ci doar preluate de la comunişti, schemele de fraudare a banului public, însă, au fost nu doar preluate, dar şi perfecţionate, iată de ce UE a modificat principiul «more for more — mai mult pentru mai mult» în felul următor: mai întâi reforme adevărate, apoi finanţare din partea UE”, a spus Corina Fusu.
Gheorghe Brega, Deputat în Parlament, a declarat că noua Coaliţie de guvernare a schimbat proiectele de interes public, pe proiectele de interes personal sau de grup.
“Coaliţia nu a adoptat Legea nr. 250 cu privire la punctele de control migraţional, dar s-au înţeles foarte repede la adoptarea legii privind privatizarea celor mai mari şi mai profitabile întreprinderi de stat. Fiţi siguri că această Coaliţie o să reziste până când o să fie privatizat tot ceea ce şi-au propus cei de la guvernare, care sunt şi oameni de afaceri sau, mai exact, sunt doar oameni de afaceri”, a punctat Gheorghe Brega. Deputatul a menţionat şi despre aşa-numitele reforme în spitale care nu numai că nu sunt eficiente, dar nici nu respectă legea.
Valeriu Munteanu, vicepreşedinte PL, Preşedintele Fracţiunii Liberale în Parlament, a accentuat că “metamorfoza Coaliţiei de guvernare a fost una profundă: dintr-o Alianţă democratică s-a transformat întru-un ciclop care luptă împotriva cetăţenilor”. Preşedintele Fracţiunii PL a precizat: “Noua Coaliţie de guvernare, pentru a satisface dorinţa morbidă a comanditarului şi a continua atacul raider asupra PL, a început o luptă nedreaptă cu membrii şi simpatizanţii PL, adică cu cetăţenii republicii astfel, noua Coaliţie de guvernare, care se vrea Proeuropeană, aplică fără scrupule principiul comunist «cine nu este cu noi, este împotriva noastră». Iată câteva dovezi care vorbesc de la sine:
În această scurtă perioadă, de când PL a fost împins în afara guvernării, au fost adoptate mai multe acte legislative care vin să lovească în democraţie, în statul de drept şi, mai grav, direct în cetăţeni, şubrezind democtraţia pentru care au pledat cetăţenii la ultimele alegeri. Respectivul cancer de care a pomenit Preşedintele Mihai Ghimpu se vede foarte pronunţat şi pe această dimensiune”.
La finalul conferinţei, Preşedintele Liberalilor a conchis: “Dupa excluderea PL-ului de la guvernare, ne-am ales cu 2 lucruri: raider politic şi cancer verde-verde.
Lumea trebuie să cunoască toate aceste lucruri, inclusiv faptul că Coaliţia Proeuropeană este departe de AIE, iar marea diferenţă o face lipsa PL-ului din noua Coaliţie. Sunt convins că excluderea Partidului Liberal din actul guvernării a fost scopul Federaţiei Ruse şi a celor care, profitând de încrederea cetăţenilor, au venit cu intenţia bine determinată de a lua tot ce a mai rămas în republică, iar acum, foarte obraznic şi ruşinos, folosesc cauza europeana când, de fapt, ei nu au nimic sfânt — nici Constituţie, nici lege, nimic. În numele Integrării Europene continuă să îşi bată joc de cauza naţională şi de valorile europene şi democratice. Cel mai rău este că, până acum, reformele au fost doar mimate prin adoptarea de planuri de acţiuni, strategii, dar indiferent de situaţie — la guvernare sau în afara ei — PL va lupta şi promova valorile democratice şi va avea grijă ca cetăţenii să nu fie amăgiţi şi furaţi. Vom apăra în continuare aceste valori ale oamenilor şi, mai ales, cursul European al republicii, căci fără acest curs nu există prezent, nici viitor pentru copii noştri, pentru libertatea noastră, pentru bunăstarea oamenilor.
În încheiere vreau să vă spun că nu criticăm doar de dragul criticatului, dar suntem foarte îngrijoraţi de viitorul European al republicii, ceea ce înseamnă obţinerea acestor Acorduri de Asociere, suntem îngrijoraţi de sfidarea Constituţiei şi legilor şi, mai ales, suntem îngrijoraţi de abuzul celor de la guvernare care profită de faptul că au majoritate parlamentară şi votează tot ceea ce le convine lor, dar din toate acestea, cel mai mult au de suferit cetăţenii”.
Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md