Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Astăzi, 13 septembrie 2013, Conducerea Partidului Liberal a susţinut o conferinţă de presă în care a solicitat public întoarcerea în proprietatea statului a Băncii de Economii a Moldovei şi a Aeroportului Internaţional Chişinău şi, odată ce a fost modificată legea cu privire la lista bunurilor pasibile privatizării, liberalii au cerut ca deetatizarea să fie realizată prin organizarea unui concurs european, cu transparenţă, aşa cum fac toate ţările din UE!
La conferinţă au participat: Deputatul Mihai Ghimpu, Preşedintele PL; Valeriu Munteanu, Vicepreşedinte PL, Preşedintele Fracţiunii Liberale în Parlament şi Boris Vieru, Vicepreşedinte PL, Secretarul general al Fracţiunii Liberale din Parlamentul RM.
La începutul conferinţei, Preşedintele PL Mihai Ghimpu a menţionat că această conferinţă de presă vizează 2 subiecte importante care au deranjat societatea şi Europa, şi anume: deetatizarea Băncii de Economii a Moldovei şi concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău: “Conferinţa este dedicată obrăzniciei fără precedent a actualei guvernări în jefuirea cetăţenilor Republicii Moldova, prin acapararea ilegală a Băncii de Economii şi darea în concensiune a Aeroportului”.
În continuare, Preşedintele liberalilor a accentuat: “Fracţiunea PL tot timpul a bătut alarma în privinţa BEM, de 2 ani de zile spuneam că V. Filat se pregăteşte să fure Banca de Economii. Jaful Băncii de Economii a fost pregătit, iar acest lucru pentru noi, unii deputaţi, dar şi pentru cetăţeni nu este nou, pentru că noi cunoaştem cum din anii 90 — încoace au fost privatizate obiectele rentabile: se pune un director loial, şi el face tot posibilul să transorme o întreprindere rentabilă, în una nerentabilă, şi astfel, preţul scade considerabil, ceea ce înseamnă furt, furtul averii cetăţenilor. Atunci când o instituţie este vândută la preţul pieţei, aceasta aduce venit în bugetul de stat, când, însă, este vândută la un preţ de nimic — pierderile le suferă cetăţenii, iar câştigul este al guvernanţilor”.
Mihai Ghimpu a precizat că aceste acţiuni, care sunt împotriva intereselor cetăţenilor, guvernarea le-a declanşat după ce au exclus Partidul Liberal de la actul guvernării, căci atâta timp cât PL a fost la guvernare, asemenea jafuri nu erau admise. Preşedintele PL a accentuat că Partidul Liberal nu este împotriva privatizării ca atare, dar trebuie respectate standardele europene: “Înainte de a fi privatizate obiectele strategige ale republicii, cum este Banca de Economii, CET-1 şi CET-2, Termocom, Aeroportul Internaţional Chişinău etc, Guvernul trebuie să anunţe un concurs care selectează o companie, de dorit europeană, pentru organizarea licitaţiilor şi, doar astfel, sunt evitate interesele de grup şi câştigă statul şi cetăţenii. Chiar dacă timp de 2 ani de zile am bătut alarma şi am atenţionat că se pregăteşte jaful Băncii de Economii, din păcate, pachetul de acţiuni al BEM a trecut ilegal pe mâna oamenilor de afaceri, bănuiesc- pe mâna lui V. Filat şi, astfel, şi-au realizat scopul. Iată încă un motiv pentru care PL-ul a fost exclus de la guvernare. Vă amintesc, repetat, că în Consiliul de Administrare al Băncii de Economii au fost respinse candidaturile altor partide din Alianţă şi au fost aleşi doar membri ai PLDM-ului, care prin pierderea pachetului de acţiuni al statului demonstrează că au avut misiunea clară să acapareze Banca de Economii. Ce fel de valori? Ce fel de standarde europene când se fură averea statului? Cum putem vorbi de Integrarea Europeană dacă ne referim şi la concesionarea Aeroportului unei firme din Federaţia Rusă?”
Preşedintele PL a ţinut să accentueze că la 1 februarie 2013, a cerut formarea unei Comisii de Anchetă pe cazul Băncii de Economii, care a fost creată de către Parlament, dar în final nu a dat nici un rezultat pentru că raportul Comisiei a fost prezentat în şedinţă secretă a Parlamentului şi, astfel, cetăţenii din nou au fost manipulaţi, amăgiţi, fiindcă nu cunosc ce s-a întâmplat cu BEM.
Mihai Ghimpu a mai spus: “Nu este la putere Coaliţia Proeuropeană, şi am mai spus acest lucru de mai multe ori, la putere se află Coaliţia Pro-privatizare şi Pro-jefuire, iar aceşti 7 bondari au trădat ca să se fure şi, desigur, cu gândul ca să le cadă şi lor câte un osişor.
Partidul Liberal, care are cele mai multe merite pentru că a adus Republicii Moldova cursul European, întrucât datorită luptei continue şi victoriei din 2007 pentru capitală în lupta cu comuniştii, au apărut posibilităţile de a înlătura comuniştii de la guvernare şi de a crea AIE-1 şi AIE-2, chiar şi această Coaliţie, cere să fie întoarse în proprietatea statului Banca de Economii şi Aeroportul Internaţional Chişinău. Cum putem pretinde să aderăm la UE sau la NATO, cu Banca de Economii, cu Aeroportul, cu Gazoductul şi alte obiecte strategice, sub controlul firmelor ruseşti sau a Rusiei care ne-a organizat Embargoul în exportul produselor noastre şi ne ameninţă că «vom îngheţa la iarnă»? Dacă aceste 2 obiecte strategice nu vor fi întoarse în proprietatea statului, vom chema lumea în stradă să-şi apere drepturile şi proprietatea, vorba D-lui Ambasador al Germaniei: «Dacă se întâmpla aceasta în Germania, demult ieşea lumea în stradă».
Aşa nu mai poate continua! E mârşav, e obraznic, e ruşinos, e necreştinesc şi neomenesc să amăgeşti oamenii cu Integrarea Europeană, dar de aici să furi. Integrarea în UE nu înseamnă furturi, nu compromiteţi, stimaţi guvernanţi, democraţia şi încrederea oamenilor. Un cetăţean sărac nu susţine valorile europene şi democratice, pentru că el nu le simte, el nu le vede. De aceea am fost în opoziţie mereu faţă de furt şi corupţie, dar am fost alături de cetăţeni. Dacă nu vom fi ascultaţi în Parlament, noi vom porni lupta în stradă, aşa cum am luptat în 89, căci pentru oameni am venit în Parlament, nu pentru ca unii de la guvernare să fure şi să jefuiască cetăţenii”.
Valeriu Munteanu, Vicepreşedinte PL, Preşedintele Fracţiunii Liberale în Parlament a menţionat că reieşind din evenimentele care s-au petrecut în ultimul timp, Partidul Liberal nu este în opoziţie faţă de actuala guvernare, dar este în faţa acestei guvernari: “Noi, liberalii, avem obligaţia, din moment ce am văzut că actuala guvernare a concrescut cu comuniştii pe mai multe dimensiuni, să mergem în faţa Coaliţiei de la guvernare şi să le arătam calea corectă către UE, căci există pericolul ca, mimând această cale spre UE, să ajungem într-o râpă, şi nu în Uniunea Europeană”.
Preşedintele Fracţiunii Liberale în Parlament a precizat că există o discrepanţă enormă între ceea ce, aparent, îşi propun cei de la guvernare, şi ceea ce, efectiv, aceştia fac, cu atât mai mult că semnalele care vin din partea Oficialilor europeni, expunerile publice pe care le-au avut Ambasadorii pe acest subiect demonstrează că s-a greşit mult în abordări, şi acest lucru trebuie să fie corectat.
Valeriu Munteanu a mai accentuat: “PL a examinat respectarea legii în cedarea de bunăvoie a acţiunilor Băncii de Economii, fără îndoială, noi am constatat că s-a încălcat Codul Penal al RM, de aceea astăzi am sesizat Procuratura Generală şi solicităm Procurorului General să examineze acţiunile membrilor Consiliului de Administraţie al BEM, reprezentanţii statului în acest Consiliu, precum şi ceilalţi funcţionari de stat implicaţi în procesul de cedare a acţiunilor statului către minoritari, decizie care a păgubit statul şi cetăţenii cu 22, 7 % din pachetul de acţiuni al Băncii de Economii.
Este regretabil faptul că Procuratura Generală nu s-a autosesizat până acum, noi vom solicita ca, în termeni rezonabili, Procuratura Generală să răspundă la această interpelare şi sperăm ca cei care se fac vinovaţi de aceste încălcări, să fie traşi la răspundere”.
Boris Vieru a menţionat, repetat, că opinia publică de la noi a fost şocată de ceea ce s-a întâmplat cu Banca de Economii şi Aeroportul Internaţional: “ Trebuie să conştientizăm cu toţii prin ce trece Republica Moldova, să înţelegem clar cu ce avem de-a face — cu o guvernare care concesionează pe 2 bani Aeroportul şi deetatizează Banca de Economii la acelaşi preţ de nimic. Ce se întâmplă cu noi? Eu cred că avem un proces obiectiv, la vedere. Este un proces care vizează acumularea de bani negri: în prima etapă, novîe maldavanî, după paralela cu novîe ruski, au acumulat bani negri foarte mulţi şi au şi un Guvern docil, pe care l-au pus la data de 30 mai 2013. Obiectiv vorbind, nu puteau altfel să procedeze decât să treacă la etapa 2 — albirea banilor: banii negri, obţinuţi din contrabandă, din evaziune fiscala, în acest moment intră în funcţiune şi fac presiuni asupra Guvernului pentru a le acorda şansa de a fi albiţi, de a trece bariera aceasta şi a fi legalizaţi. Aceştia sunt bani enormi, făcuţi prin contrabandă, evaziune fiscală si alte metode necurate, şi acesti bani intră acum în scenă şi privatizează. Avem lista de aproximativ 200 de întreprinderi supuse privatizării, şi dacă mergem pe făgaşul acesta netransaparent, putem spune că aceşti reprezentanţi, novîe maldavanî, vor construi în RM un stat oligarhic, cu un Guvern docil lor şi putem avea mari indoieli în privinţa succesului parcursului nostru european. Eu mă gândesc la subminarea ulterioară a acestui parcurs pentru că legile europene nicidecum nu acceptă asemenea acţiuni ca în cazul Băncii de Economii şi al Aeroportului Internaţional Chişinău”.
La finalul conferinţei, participanţii la conferinţă au răspuns la întrebările jurnaliştilor şi au reiterat că dacă Parlamentul nu va răspunde solicitării PL de a reîntoarce în propritatea statului Banca de Economii şi Aeroportul Internaţional Chişinău, Liberalii vor încuraja oamenii să iasă în stradă şi să îşi apere averea, bunurile care le aparţin lor, aşa cum au făcut în 1989.
Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md