Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Jean-Claude Mignon, Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei se află în cea de-a treia vizită în Republica Moldova, de când a preluat mandatul în ianuarie 2012. Astăzi, 18 septembrie 2013, Excelenţa Sa, Dl. Jean-Claude Mognon a avut o întrevedere cu Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, la care au fost prezenţi şi Deputaţii Fracţiunii Liberale: Corina Fusu, Deputată, Vicepreşedinte PL; Valeriu Munteanu, Preşedintele Fracţiunii Liberale în Parlament, Vicepreşedinte PL; Boris Vieru, Secretar General al Fracţiunii PL, Vicepreşedinte al Partidului şi Deputatul Gheorghe Brega.
În cadrul discuţiei au fost abordate subiecte importante ca: decurgerea procesului de monitorizare a Republicii Moldova în urma angajamentelor asumate în 1995; susţinerea reformelor în republică şi soluţionarea unor problem majore — reforma Sistemului Judiciar, reforma Procuraturii, lupta împotriva corupţiei, pluralismul mass-mediei, lupta contra discriminării şi a prejudiciilor homofobe etc; problema conflictului transnistrean; parafarea şi semnarea Acordurilor de asociere a RM cu UE şi susţinerea republicii să îşi continue vectorul European.
Cu privire la subiectul procesului de monitorizare a Republicii Moldova, Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a menţionat: “Comisia de monitorizare a CoE elaborează un raport de progres, care va fi dezbătut în cadrul Adunării Parlamentare al Consiliului Europei la începutul lunii octombrie. Raportul este ordinar şi fiecare stat monitorizat de CoE, aşa cum este şi Republica Moldova, trebuie să îl prezinte o dată la doi ani. Totuşi, Republica Moldova va fi al 2-lea stat membru(după Macedonia), al cărui raport de monitorizare va fi prezentat în Asamblee”.
Preşedintele APCE a precizat că o bună parte din angajamentele Republicii Moldova faţă de CoE au fost îndeplinite, dar republica are nevoie încă de multe reforme, şi de aceea guvernanţii ar trebui să continue colaborarea cu Instituţiile Europene.
Referindu-se la Summitul de la Vilnius, unde urmează a fi parafat Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, Jean-Claude Mignon a declarat: “Demersul meu se înscrie integral în cel al UE. Comisarul european, Stefan Fule a făcut mult ca acest acord să fie semnat la Vilnius. Consiliul Europei şi Asambleea Parlamentară susţine acest demers. Este un acord profitabil nu doar pentru Uniunea Europeană şi Republica Moldova, dar şi pentru toate ţările din aceată regiune”. La acest subiect, Preşedintele PL Mihai Ghimpu a menţionat: “Pentru noi parafarea şi semnarea Acordurilor este cel mai important obiectiv. RM, din păcare, este în mare parte depindentă de Federaţia Rusă: piaţa, sectorul energetic etc. Semnarea acestor Acorduri înseamnă pentru Republica Moldova o nouă piaţă, iar conectarea la gazoductul Iaşi-Ungheni ne va permite să diminuăm această dependenţă faţă de Rusia”.
E.S. dl Jean-Claude Mignon a abordat şi problema conflictului transnistrean despre care a menţionat: “Pentru noi Republica Moldova este un stat suveran, indivizibil, integru şi acea contribuţie pe care poate să o aducă Consiliul Europei la soluţionarea acestui conflict este un lucru foarte important. Intercolutorul Consiliului Europei este, indubitabil, statul RM, Parlamentul şi Guvernul acestui stat, iar vizita mea de mâine în regiunea transnistreană eu o calific ca fiind o vizită către autorităţile locale din Republica Moldova”.
În legătură cu aceasta, Mihai Ghimpu a ţinut să precizeze: “Conflictul nu este între RM şi regiunea transnistreană. Adevăratul conflict este între republică şi Federaţia Rusă, fapt pe care Rusia l-au confirmat prin acordul de pace semnat între RM şi Federaţia Rusă şi prin dosarul CEDO, cazul Ilaşcu. De aceea nu putem rezolva nimic atâta timp cât forţele armate ale Rusiei se află pe teritoriul de dincolo de Nistru. Este absolut necesară schimbarea forţelor pacificatoare ruse cu forţele civile europene. La fel, este necesară schimbarea formatului 5+2, şi eu nu o singură dată am spus acest lucru, întrucât Rusia, ca agresor şi principal vinovat al declanşării acestui conflict, nu poate fi garantul soluţionării conflictului. Consider că discuţia cu autorităţile transnistrene i-ar face să se simtă egali ca şi importanţă cu autorităţile RM, de aceea Republica Moldova ar trebui să înceapă acest dialog prin adoptarea unei Legi cu privire la statutul special al reaioanelor din regiunea transnistreană”.
La finalul întrevederii, Preşedintele PL i-a adresat un mesaj de mulţumire Excelenţei Sale, D-lui Jean-Claude Mignon pentru susţinerea acordată republicii în procesul de integrare europeană: “Prezenţa Dvs demonstrează că ne susţineţi şi vă doriţi ca RM să meargă pe calea corectă, cea a integrării europene. Integrarea în UE ar putea să ajute substanţial la Integrarea internă, căci Rusia nu va ceda interesul său pur şi simplu, iată de ce şi semnarea Acordurilor de Asociere cu UE sunt pentru noi extreme de importante. Vă mulţumesc pentru prijinul acordat republicii şi vă asigur că noi, deputaţii Fracţiunii PL, vom face tot posibilul ca Republica Moldova să meargă pe calea democraţiei, spre Adevăr, Dreptate, Libertate şi Bunăstare, iar toate acestea vor fi posibile numai în cadrul Uniunii Europene”.
Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md