Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Sondajul de opinie dat publicităţii ieri este, cu siguranţă, unic în felul său, iar comanditarii (cei reali, din strada Bucureşti), ar putea să-şi omologheze această performanţă în Cartea Recordurilor (Guiness Book). De ce? Pentru că este unicul sondaj, realizat vreodată, unde a fost măsurată intenţia de vot a cetăţenilor, adică disponibilitatea de a vota un partid sau altul, fără a verifica încrederea în liderii partidelor politice.
Istoric, în Republica Moldova imaginea partidelor este indisolubil legată de imaginea principalelor persoane din partid, dar, în mod cu totul special, imaginea partidului depinde de imaginea, notorietatea şi credibilitatea liderului — întotdeauna succesul şi rezultatele pozitive ale liderului propulsează partidul în sus şi viceversa, nereuşita sau eşecurile liderului atrag după sine scăderea în întregime a partidului în preferinţele electoratului.
Orice cercetare sociologică va releva că în Republica Moldova electoratul pune în sarcina liderului 70–80% din reuşita sau nereuşita unui partid, respectiv atitudinea comportamentală a liderului, dar mai ales percepţia publică a imaginii acestuia, este covârşitoare în arhitectura succesului unui partid.
Decizia deocheată privind nepublicarea rezultatelor reitingului liderilor principalelor partide, dar mai ales explicaţia ezitantă şi fără repere profesionale a lui Doru Petruţi (“pentru a nu crea animozităţi şi mai mari”), demonstrează, cu prisosinţă, caracterul tendenţios sau chiar manipulator al acestei cercetări sociologice trunchiate.
Din informaţiile noastre, comanditarii (din str. Bucureşti) au fost deranjaţi de prăbuşirea în preferinţele electoratului a liderului partidului (care, alături de PCRM, au votat în data 3 mai câteva legi neconstituţionale), în egală măsură cu creşterea încrederii în primarul general al mun. Chişinău, prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă. Evident, ar fi fost o inepţie sociologică să publici în acelaşi document că Filat scade, iar PLDM creşte, în timp ce Chirtoacă creşte, iar PL scade, fapt pentru care s-a recurs la şmecheria de a nu publica capitolul cu reitingul liderilor de partid. Previzibil, dar ruşinos!
Manipulaţi-ne (minţiţi-ne) domnilor, dar manipulaţi-ne (minţiţi-ne) frumos!
Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md