Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Revenind la reglementările antieuropene din perioada lui Vladimir Nicolaevici Voronin, în data de 23 decembrie 2013, liberal-democraţii liber şi nesiliţi de nimeni (…dar cine ştie?) au propus şi au votat cu sânge rece plafonarea taxelor locale, acţiune care a secătuit bugetele satelor şi oraşelor.
Ieri, fără să roşească, foştii colegi de guvernare, au hotărât să se răzgândească şi să revină la modificările făcute acum trei săptămâni, încercând astfel să evite o nouă ruşine politică, având în vedere faptul că am contestat “isprava” lor legislativă la Curtea Constituţională.
Monumental, Vladimir Vasilievici Filat, liderul răzgândiţilor a declarat: “Categoric, plafonare nu trebuie să existe!”.
După această nouă răzgândire politică (a se vedea celebrele răzgândiri verzi din mai 2013, din timpul idilei intempestive PCRM-PLDM, atunci când Constituţia a fost folosită de guvernanţii lunii mai pe post de preş), liberal-democraţii pot să-l detroneze pe colegul lor de “Coaliţie pentru încălcarea Constituţiei”, campion en-titre la răzgândit politic (a se vedea răzgândirea elucubrantă privind denumirea limbii române: “M-am răzgândit. Ştiinţific nu mai este limba română, cum spuneam anterior, ci limba moldovenească”).
Schimbarea neaşteptată a campionului la răzgândit politic poate crea mari probleme în interiorul arcului guvernamental, mai ales că suntem în an electoral şi fiecare “realizare” de acest gen trebuie cuantificată cu atenţie şi vândută de către guvernanţi electoratului (fortificând tranzacţia cu orez şi macaroane).
Procesul legislativ nu este un joc politic, precum îl percep unii legislatori ocazionali şi pasageri, este un act de maximă seriozitate, pentru că de competenţa şi (i)responsabilitatea deputaţilor depinde viaţa şi bunăstarea cetăţenilor noştri. Studiul atent al politicii bugetar-fiscale ne demonstrează că există cel puţin 5–7 prevederi neconstituţionale. Să vedem, liberal-democraţii se vor răzgândi tot de atâtea ori?
P.S. La ultima rubrică (punctul 2.48) a Anexei la Legea 93-XIV din 15.07.1998, privind patenta de întreprinzător, sunt prevăzute patentele pentru “Păstorit”, adică pentru ciobani.
Am verificat la FISC, în ultimii ani nu prea au fost solicitate astfel de patente, poate răzgândiţii noştri cu mandat de deputat, au de gând să obţină astfel de patente, mai ales că sunt cele mai ieftine: pentru sate şi comune 25 lei/lună, pentru oraşe 40 lei/lună, iar pentru Bălţi şi Chişinău 60 lei/lună şi apropo, oile nu suferă răzgândire, pentru că ele trebuie hrănite, adăpate, mulse şi tunse la timp.
Domnilor deputaţi liberal-democraţi, Avante!
Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md