Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Astăzi, 18 ianuarie 2014, Conducerea Partidului Liberal a susţinut o conferinţă de presă dedicată Politicii Bugetar-Fiscale, cu participarea D-lui Mihai Ghimpu, Deputat, Preşedintele PL, a D-lui Valeriu Munteanu, Preşedintele Fracţiunii Liberale în Parlament, Vicepreşedinte PL şi a Deputatului Gheorghe Brega.
În cadrul conferinţei de presă, Liberalii au sesizat opinia publică asupra unor delapidări, realizate prin Politica Bugetar-Fiscală. În acest sens, Mihai Ghimpu a subliniat că anul trecut, în Politica Bugetar-Fiscală, Parlamentul a scutit firma de construcţii “Glorinal” de 12 mln. lei de impozite şi taxe pentru lucrările realizate la restaurarea Mănăstirii Curchi, iar în acest an, în Politica Bugetar-Fiscală, numărul de “12” a fost înlocuit cu “25”, respectiv cu 13 mln lei mai mult.
“Nu e nicio problemă că statul a scutit firma de 12 mln lei pentru că a realizat lucrări de restaurare a Mănăstirii Curchi. Noi suntem şi am fost pentru ca să fie readuse la viaţă bisericile şi mănăstirile noastre. Dar cum timp de un an s-au mai adăugat 13 mln lei? Adică, anul trecut în Politica Bugetar-Fiscală era indicată taxa scutită de 12 mln lei, iar în acest an, în loc de «12» au scris «25». Noi presupunem că este un furt, dar este foarte ruşinos dacă s-a ajuns să fie folosită biserica pentru a fura”, a subliniat Mihai Ghimpu.
În acest context, Preşedintele Liberalilor a accentuat că Deputaţii Liberali au depus un demers la Procuratura Generală, cu toate dovezile necesare, şi o sesizare la Curtea Constituţională.
Valeriu Munteanu, Preşedintele Fracţiunii Liberale în Parlament, vicepreşedinte PL, a precizat că Partidul este într-un proces continuu de studiere atentă şi multiaspectuală a Politicii Bugetar Fiscale, care a fost aprobată în data de 23 decembrie şi publicată în monitorul oficial în data de 31 decembrie, seara. “Această prevedere pe care o sesizăm la Procuratura Generală şi la Curtea Constituţională este poate cea mai strigătoare din toate, după plafonarea taxelor locale.
Avizul Guvernului indică — la data 12 iulie 2013, firma datora statului 10 mln 800 mii lei, nu ştiu de unde Dl. Ioniţă a luat 12 mln, dar nici aceste 10 mln 800 de mii lei nu sunt curate, pentru că Guvernul spune că firma la data de 12 iulie atâta datora statului, dar nu a spus câţi din banii aceştia erau proveniţi din contractul cu Mănăstirea Curchi, e posibil să existe şi alte facturi neachitate. În ciuda acestui fapt, în Politica Bugetar-Fiscală din acest an, în mod subit şi fără avizul Guvernului, nr. de «12» a fost substituit cu nr. «25», ceea ce este o gravă încălcare a Constituţiei, care prevede că Parlamentul nu poate majora şi reduce veniturile şi pierderile fără acceptul Guvernului”.
Valeriu Munteanu a mai accentuat că deşi în Politica Bugetar-Fiscală din 2013 era indicat că se scuteşte de 12 mln lei firma “Glorinal”, sumă adunată din TVA, totuşi, în anul 2006, Parlamentul RM a adoptat o lege prin care firma dată a fost scutită, alături de alte comapanii, de TVA pentru toate lucrările efectuate la măn. Curchi. “Şi acum noi ne întrebăm: Cum putea să apară TVA în momentul în care printr-o lege firma a fost scutită de această taxă? Astfel de încălcări nu au mai fost! Nimeni, niciodată, nu şi-a permis să fure chiar atât de obraznic şi deschis, or aceasta nu încape nici în limitele bunului simţ, nici în limitele legalităţii”, a mai completat Preşedintele Fracţiunii PL.
Deputatul Gheorghe Brega a evidenţiat o altă încălcare gravă, făcută conştient de către Comisia Economie, Buget şi Finanţe : “În data de 23 decembrie 2013, înainte de Crăciun, cu 2 ore înainte de a fi votată Politica Bugetar-Fiscală, apare sinteza de la Comisia Econimie, Buget şi Finante, iar în această sinteză este aprobată Legea cu privire la amplasarea farmaciilor la 250–500 m. Se încearcă să fie abrogată această lege organică printr-un amendament simplu la Politica Bugetar Fiscală. Ce are Politica Bugetar Fiscală cu distanţa dintre farmacii, mă întreb?”
Mihai Ghimpu a mai accentuat, la sfârşitul conferinţei, că după aceste practici josnice, ne-am putea trezi că RM a aderat la Uniunea Vamală. “Subliniez: va veni ziua aceea când Legea va decide în Republica Moldova, nu Judecătorul, nu Procurorul, nu Prim-ministrul, nici Preşedintele, fie de stat sau de partid, dar LEGEA! Şi cred că orice persoană care sfidează sau încalcă Legea, va purta răspundere!”
Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md