Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Astăzi, 23 ianuarie 2014, la Palatul Cotroceni, Bucureşti, Deputaţii Liberali au fost decoraţi cu Ordinul “Steaua României” pentru remarcabila contribuţie la recunoaşterea limbii române ca limbă oficială a Republicii Moldova, de către Preşedintele României, Traian Băsescu.
Valeriu Munteanu, Vicepreşedinte PL, Preşedintele Fracţiunii Liberale în Parlament, a primit Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Mare Cruce, iar deputaţii PL — Corina Fusu, Vicepreşedinte PL, Boris Vieru, Vicepreşedinte PL, secretarul Fracţiunii Liberale şi Gheorghe Brega au fost decoraţi cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Mare Ofiţer.
La eveniment au participat şi Prim-vicepreşedinţii PL — Anatol Şalaru şi Dorin Chirtoacă, Primar General al mun. Chişinău.
La ceremonia de decorare, Şeful statului român, Traian Băsescu, a subliniat: “Este o onoare pentru mine să-i decorez cu cel mai înalt Ordin al statului român pe Deputaţii care au făcut posibilă, prin sesizarea la Curtea Constituţională, recunoaşterea oficială a Limbii Române în stânga Prutului, acolo unde sunt fraţii noştri. Ceea ce aţi realizat Dvs, D-lor Deputaţi, este foarte important nu doar pentru România, dar şi pentru Republica Moldova, statul care a luat drumul european unde identitatea este definitorie”.
Preşedintele României a mai precizat că Deputatul Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, nu a fost decorat astăzi întrucât Dumnealui deţine Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Colan — “Subliniez, printre cei care au contribuit la această mare realizare este şi Mihai Ghimpu, dar nu poate fi decorat întrucât Domnia Sa, în perioada în care a executat funcţia de Preşedinte Interimar al Republicii Moldova, a fost decorat cu acest ordin în cel mai înalt grad. Domnia Sa este unul din cei foarte puţini care deţin Ordinul «Steaua României» în Grad de Colan”.
Traian Băsescu şi-a încheiat discursul mulţumind Deputaţilor pentru respectul pe care-l poartă originii poporului din Republica Moldova şi României.
În continuare, Preşedintele Partidului Liberal, Deputatul Mihai Ghimpu, a ţinut un discurs, mulţumind statului român şi Preşedintelui Traian Băsescu pentru înalta apreciere exprimată Deputaţilor Liberali.
Stimate domnule Preşedinte,
Doamnelor şi domnilor!
Am deosebita plăcere să exprim cele mai calde mulţumiri Domniei Voastre şi României pentru înalta apreciere a colegilor mei din Partidul Liberal pentru readucerea Limbii Române în calitate de limbă oficială în Republica Moldova. Decorarea colegilor mei cu Ordinul Naţional “Steaua României” încurajează şi va încuraja şi mai mult de azi înainte toţi românii moldoveni în lupta sfântă pentru Libertatea, Dreptatea şi Unitatea noastră. Această zi este foarte importantă nu doar pentru noi, cei din Partidul Liberal, dar şi pentru toată suflarea românească din Republica Moldova.
În cei 200 de ani de când Basarabia a fost ocupată de imperiul rus în 1812, şi apoi de Uniunea Sovietică în 1940, iar în 1991 şi teritoriul din stânga Nistrului, Transnistria, tot de către Federaţia Rusă, lupta pentru libertate, dreptate şi adevăr, lupta pentru limba română, pentru românism şi unitatea naţională nu a încetat niciodată.
Generaţii şi generaţii s-au jertfit şi se jertfesc pentru ca toţi românii sa fie împreună într-o singură Ţară, precum sunt şi celelalte naţiuni. Iată de ce astăzi avem datoria morală să amintim de cei care au contribuit esenţial la păstrarea şi afirmarea valorilor naţionale în teritoriile ocupate, dar care, din păcate, nu mai sunt printre noi: Alexandru Usatiuc-Bulgăr, Gheorghe Ghimpu, Valeriu Graur, Gheorghe Muruziuc, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, Grigore Vieru, Leonida Lari, Lidia Istrati, Dumitru Matcovschi, Ion Vatamanu, Valentin Mândâcanu şi mulţi alţii.
Lupta este continuată şi astăzi de personalităţi notorii precum: Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija, Anatol Şalaru, Alexandru Moşanu, Alexandru Şoltoianu, Constantin şi Alexandru Tănase, Ion Ungureanu, Vladimir Beşleagă, Vasile Bahnaru, dar şi de toţi dascălii, în special cei de istorie şi limbă română, care au apărat şi apără cu multă dăruire tot ceea ce este românesc.
În ciuda deportărilor, deznaţionalizării, colonizării, foametei organizate, represiunilor politice în toţi cei 200 de ani de ocupaţie, limba română a fost permanent în casele şi în sufletele noastre.
Lupta pentru ruperea de Imperiul Sovietic, revenirea la aflabetul latin, limba romană, istoria românilor şi tricolor s-a dat in cele mai grele conditii. KGB-ul sovietic a fabricat multiple dosare penale şi a condamnat oameni nevinovaţi doar pentru faptul că se considerau români şi luptau împotriva ocupaţiei! (printre ei fiind fratele meu, Gheorghe Ghimpu şi Valeriu Graur, cetăţean al României, ambii judecaţi în acelaşi dosar în 1972, pentru 6 şi respectiv 4 ani);
Dragi români,
Sângele-apă nu se face, de aceea lupta continuă şi nu va fi o luptă uşoară, dar oare înaintaşilor noştri le-a fost mai uşor? Amintim aici de: Mihai Viteazul, generaţia paşoptistă, Alexandru Ioan Cuza, Mihai Eminescu, Brătienii, Pan Halipa, Constantin Stere, Preşedintele Ion Inculeţ, membrii Sfatului Ţării, Iuliu Maniu, Corneliu Coposu şi mulţi, mulţi alţi români. Cu siguranţă le-a fost mult mai greu! Nu a fost uşor şi nu este uşor nici pentru generaţia anilor ’88–89, care a contribuit la distrugerea celui mai sângeros imperiu — Uniunea Sovietică, dar nici pentru cei ce au pledat pentru schimbare la 7 aprilie 2009.
Domnule Preşedinte,
Dragi români,
Astăzi putem spune lucruri care nu s-au spus anterior. Naţiunea română şi toată lumea trebuie să ştie că în 1991, când a fost adoptată Declaraţia de Independenţă la Chişinău, gândul nostru, al celor care am format Mişcarea de Eliberare Naţionala, a fost, la prima etapă, Independenţa, pentru a ne rupe de imperiul sovietic, şi la a doua: ceea ce a lăsat românilor D-zeu — o singură Ţară.
Dovadă este Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, pe care dacă o citim mai atent, o să observăm că, de fapt, conţinutul ei este mai mult al unei declaraţii de Unire, şi nu de independenţă!
Domnule Preşedinte,
Dragi români!
Începând cu anii ’88-’89 şi până în prezent, în ciuda tuturor greutăţilor, au fost câştigate mai multe bătălii:
- revenirea la grafia latină;
- tricolorul a redevenit drapel de stat;
- am avut acelaşi imn: “Deşteaptă-te române”, fie şi pentru câţiva ani;
- instituţiile de învăţământ, teatrele, străzile şi multe localităţi nu mai poartă numele străinilor ocupanţi;
- în şcoli este studiată Istoria românilor;
- în 2005 şi 2007 am reuşit să redăm cetaţenilor încrederea în democraţie prin victoria Partidului Liberal la Primăria Chişinău;
- sărbătorirea Limbii Române, incepand cu anul 2007, de cand primar general al municipiului Chisinau este Dorin Chirtoaca;
- înlăturarea regimului comunist de la guvernare;
- declararea zilei de 28 iunie — Ziua ocupaţiei sovietice;
- desecretizarea arhivelor KaGheBe-ului;
- condamnarea crimelor regimului comunist;
- ridicarea monumentului în memoria victimelor deportărilor regimului comunist la Chişinău de către Primăria Chişinău;
- astăzi republica merge pe calea integrării europene, şi ca dovadă, anul acesta va fi semnat Acordul de Asociere şi vom obţine dreptul la libera circulaţie în ţările UE, incusiv în Ţara-Mamă!
Astăzi putem spune că am mai caştigat încă o bătălie: bătălia pentru oficializarea limbii române. Limba română este limbă oficială la ea acasă, în Republica Moldova. De fapt, limba română a revenit acasă încă în anii ’90, dar timp de 20 de ani este respinsă de unii doar din interes politic sau în interesul celor care ne-au ocupat.
În sfârşit, prin sesizarea deputaţilor Partidului Liberal, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a pus punct minciunii. S-a făcut dreptate şi mă bucur că împreună cu colegii mei deputaţi, cu tot Partidul Liberal, am reuşit să aducem dreptatea pe mult-pătimitul pământ din partea stângă a Prutului.
Domnule Preşedinte,
Prin decorarea colegilor mei din Partidul Liberal, dar anterior şi a mea, cu Ordinul “Steaua României”, consider că România a apreciat munca şi lupta mai multor generaţii care s-au jertfit pentru cauza românescă. Şi de acum încolo, sunt sigur, Domnule Preşedinde, steaua românismului va străluci, şi mai puternic peste Prut!
Dragi români,
Lupta pentru cauza naţională trebuie dusă până la capăt, fiindcă ne-au ramas încă două probleme importante de rezolvat: identitatea şi unitatea românească.
Ar fi o nedreptate ca cel de-al doilea stat românesc să meargă în marea familie Europeană cu o identitate falsă impusă de către cei care ne-au ocupat, identitate inventată doar pentru a justifica ocupaţia (cică eliberând moldovenii de sub români). Noi, cei din Partidul Liberal, suntem siguri că şi acest adevăr cu privire la identitatea românească va învinge, aşa precum a învins limba română. Noi toţi, cei din dreapta şi din stânga Prutului, suntem unii şi aceeaşi, facem parte din acelaşi popor şi suntem o singură naţiune — Natiunea Română, urmaşii daco-romanilor!
Dragi români moldoveni, sunt convins că mai devreme sau mai târziu idealul nostru se va împlini, unitatea noastră naţională va deveni realitate.
Ar fi o mare victorie, poate chiar victoria secolului XXI, ca în anul 2018, la aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918, să reuşim să împlinim idealul unităţii noastre naţionale sau cel puţin să fim mult, mult mai aproape de realizarea acestuia!
După cum este scris şi în cartea fratelui meu Gheorghe Ghimpu, “Conştiinţa naţională a românilor moldoveni” — “Ne vom salva doar revenind la românism şi realizând reîntregirea neamului românesc!”
Aceasta este calea prosperităţii pentru noi şi pentru viitorul copiilor noştri!
Traiască Limba Română!
Traiască Naţiunea Română!
La mulţi ani, moldoveni, bucovineni, munteni, ardeleni, maramureşeni, bănăţeni, olteni, dobrogeni!!
La mulţi ani, români!!Felicitări cu ocazia Zilei Unirii, la 155 de ani de la Unirea Principatelor Române — Moldova şi Muntenia.
Vă mulţumesc, Domnule Preşedinte!
Vă mulţumesc, dragi români de pretutindeni!
Precizăm, Ordinul “Steaua României” este cea mai înaltă distincţie oferită de statul român şi cel mai vechi ordin naţional, instituit în 1864 de Cuza Vodă.
Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md