|||
După reformatarea Alianţei din primăvara anului trecut, au ieşit puternic în evidenţă noi paradoxuri ale guvernării. Pe anumite dimensiuni s-au conturat grave abateri de la firesc, de la bun simţ, atunci cînd valoarea devine non valoare, iar Legea încetează să mai stea în capul mesei. Putem vorbi de moartea bunului simt al guvernării, dar sa le luăm pe rînd:
- Liderii Alianţei îşi revendică cu mult fast meritele privind parcursul European al Republici Moldova, dar concesionează ruşilor Aeroportul Internaţional Chişinău, privatizează pe ascuns Banca de Economii, ultima în favoarea persoanelor sus-puse din PLDM, prin intermediul unei personae obscure în mediul de afaceri — Ilan Şhor. Într-un intreviu al fostului şef de Guvern, Ion Sturza, acesta public făcea referire la afacerile necurate ale lui I. Şhor şi voalat îi transmitea un mesaj liderului PLDM Vlad Filat, precum că cine se leagă cu primul o va sfârşi rău şi în afaceri şi în politică! Rămâne de văzut în ce manieră se vor realiza profeţiile lui Sturza. Guvernanţii noştri se joacă cu focul, oare nu se cunoaşte că cine conduce cu fluxurile băneşti, până la urmă conduce şi statul. Îmi vine greu să cred că guvernarea de la Chişinău nu ne va arunca într-o extremă în perioada imediat următoare, prin o schimbare sau stagnare în politica externă a statului, evenimentele de la Kiev trebuie cel puţin (!) sa-i pună pe gînduri.
- Alt moment plin de incertitudini şi paradoxuri este jocul găgăuzilor de a organiza tot felul de referendumuri locale pe probleme de politica externă a statului. Acţiuni care mă pun pe gînduri dat fiind faptul că prin concursul Guvernării de la Chişinau şi cu suportul indirect al acestora (Formuzal fiind membru al Guvernului), s-a produs subminarea şi umilinţa cetăţenilor Republicii Moldova. E o acţiune de sabotaj a statului, e un separatism vădit. Un lucru destul de grav şi de condamnat aş spune cînd exponenţii partidelor de la guvernare europeană prin reprezentanţii lor din teritoriu au asigurat desfăşurarea acestei bătăi de joc. Nu a reacţionat nici SIS, nici Procuratura, nici alte organe competente. Dacă până mai ieri era activ Preşedintele Timofti, şi mai divulga din stratagemele din culise, păi în cazul Găgăuziei acesta a luat apă în gură. Să nu uităm că ultimul are în subordine nemijlocită Consiliul de Securitate al Statului.
- Bunul simţ a murit pentru guvernarea de la Chişinău din simplul motiv că au încurcat instituţiile de stat cu bissnesul de partid. Atunci cînd interesele meschine şi de partid au luat locul intereselor naţionale şi ale cetăţenilor. Mă refer la faptul că doar la cîteva luni de la cazul cu maşina “mişto” al şefului verde Nicolae Vicol de la FISC, dosarul căruia nu se ştie cît se va afla prin instanţele de judecată, iată că vine alt reprezentant al Fiscului prins în flagrant cu aceleaşi scheme şi aceleaşi metode, cu o sumă de 140 de mii de dolari. Mă întreb unde este limita acestor guvernanţi, — a murit!!! Fiscul moldovenesc se transformă într-o maşină de acumulat capital — atât financiar cât şi electoral.
- Un alt exemplu destul de evident, ne poate servi sesizările la Curtea Constituţională din partea Partidului Liberal cu privire la neconstituţionalitatea legilor adoptate de Parlament. 16 legi au fost declarate neconstituţionale, doar în cîteva luni, iar majoritatea parlamentară pusă la respect de Partidul Liberal.
În urma acestor stări de lucruri vreau să adresez o întrebare domnilor guvernanti, cine lucrează de fapt în folosul cetăţenilor, DVS care Vă ascundeţi în spatele Democraţiei, cu vorbe măreţe — sau realitatea şi sărăcia acestui popor.
Putem trage concluzia că Partidul Liberal tare vă mai deranja în cadrul AIE-1, AIE-2 şi de fiecare data bloca toate pornirile voastre meschine (BEM, Aeroport). Faptele vorbesc de la sine.
Să nu uităm însă, că cetăţenii sunt cei care vor aprecia obiectiv şi vor pune la respect pe fiecare, prin intermediul instrumentului de control al guvernării — acesta fiind scrutinul electoral.
Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md