Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
2 martie 1992 este ziua în care a început sângerosul război de pe Nistru, prin declanşarea conflictului armat la Dubăsari, prin diversiunea separatiştilor, întrucât Republica Moldova devenise membru ONU, ceea ce a condus la recunoaşterea caracterului ilegal al auto-proclamatelor “republici nistreană şi găgăuză”.
Republica Moldova, după proclamarea independenţei şi recunoaşterea acesteia de către peste 100 de state, înregistrase o serie de succese incontestabile în domeniul politicii externe. S-a reuşit stabilirea unor relaţii promiţătoare şi avantajoase cu SUA în vederea tranziţiei la economia liberă de piaţă, stabilirea unor relaţii privilegiate, fraterne, cu România, conştientizându-se tot mai mult adevărul că vorbim aceeaşi limbă, aceeaşi istorie şi suntem un popor, o naţiune!
Conflictul armat a fost dezlănţuit de către regimul separatist, cu susţinerea directă a Rusiei, sub pretextul lozincilor de protejare a drepturilor minorităţilor naţionale, situaţie similară cu cea din Georgia în 2008 şi Ucraina, 2014.
La începutul diferendului de pe Nistru, Republica Moldova, care abia îşi obţinuse cu greu independenţa, nu dispunea de o forţă militară şi, cu atât mai mult, de armament, pe când separatiştii constituiau o impresionantă forţă armată(datorită sprijinului oferit de Rusia), fapt pentru care în primele zile ale războiului în conflict fusese implicată doar poliţia, dotată la acea vreme doar cu bastoane şi pistoale.
Aproximativ 10 mii de cetăţenii ai Republicii Moldova şi-au riscat viaţa pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii.
Din păcate, chiar şi după încetarea focului, Rusia continuă să ofere regimului separatist sprijin militar, politic şi economic, permiţându-i să supravieţuiască, întrucât Rusia niciodată nu se va dezice de ambiţiile ei, pentru că acolo domină generalii şi politica imperialistă.
Ziua de 2 martie 1992 a fost declarată “Ziua Memoriei”, fapt pentru care Partidul Liberal mulţumeste celor care au luptat, riscându-şi viaţa, pentru cauză, neam şi pentru libertatea noastră, iar în amintirea lor vă invităm astăzi, 2 martie 2014, la ora 13:00, la acţiunile de pichetare a Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău cu solicitarea retragerii armatei ruse de pe teritoriul republicii.
În această zi îndurerată, transmitem sentimentele noastre de compasiune tuturor celor care şi-au pierdut apropiaţii în timpul sângerosului conflict de pe Nistru.
Să aprindem o lumânare pentru eroii căzuţi pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova şi să condamnăm împreună politica ocupantă a Kremlinului!
Veşnică memorie celor căzuţi!
Veşnică slavă eroilor!
Astăzi, 2 martie 2014, se împlinesc 22 de ani de la începutul conflictului armat de pe Nistru, cu această ocazie, Partidul Liberal a pichetat Ambasada Rusiei din Republica Moldova, cerând imperios retragerea armatei ruse de pe teritoriul din stânga Nistrului. De asemenea, toţi cei prezenţi şi-au manifestat solidaritatea faţă de poporul ucrainean care trece prin clipe cumplite din cauza intereselor imperiale a Rusiei.
La acţiunile de pichetare au participat aproximativ 700–800 membri şi simpatizanţi ai Partidului Liberl care au scandat în unison: “Armata rusă acasă!”; “Vrem libera circulaţie şi nu armată de ocupaţie!”; “Suntem cu poporul ucrainean!”; “Nu vrem imperialism rusesc!” “U-CRA-I-NA!”; “Jos ocupanţii”; “Vrem în Europa!”; “Ruşine!”; “Armata rusă-n Rusia!”; “Putin jos de pe Ucraina!”; “Trăiască Ucraina liberă şi europeană!”; “Moarte imperiilor, Liberatate popoarelor!”; “Noi suntem acasă!”
De asemenea, participanţii la pichetare au afişat pancarde pe care era scris: “Rusia — afară din Ucraina”, “Russian army, go home!” şi “Aici e casa noastră. Rusia, retrage-ţi armata!”.
La protestul de amploare organizat de Partidul Liberal au participat şi Deputatul Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal; Corina Fusu, Deputat, Vicepreşedinte PL, Preşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale; Valeriu Munteanu, Deputat, Vicepreşedintele Partidului Liberal; Ion Apostol, Secretarul General al Partidului, care în discursurile lor au manifestat îngrijorare faţă de ceea ce se petrece în Ucraina şi au exprimat recunoştinţă pentru eroii căzuţi acum 22 de ani pentru păstrarea integrităţii statului, luptând pentru Libertatea noastră.
“Astăzi se împlinesc 22 de ani de la războiul dintre Federaţia Rusă şi Republica Moldova, prin care a fost ocupată o parte din teritoriul a republicii — Transnistria, care şi azi este ţinută sub ocupaţie rusească. Federaţia Rusă nu vrea să-şi retragă armata şi muniţiile de pe teritoriul nostru, precum o face şi în alte teritorii ocupate, cel mai elocvent exemplu este ocuparea recentă a Crimeii. În 2008 acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Georgia. Partidul Liberal timp de 20 de ani a solicitat Federaţiei Ruse să-şi retragă armata de pe teritoriul nostru, să ne lase să diriguim treburile în pace şi linişte, aşa cum ştim noi. Din păcate, acest lucru nu se întâmplă şi, din păcate, uneori am simţit că suntem unicii care solicităm retragerea armatei ruse de pe teritoriul din stânga Nistrului. În aceste condiţii, Partidul Liberal solicită Federaţiei Ruse să respecte dreptul internaţional şi să respecte prevederile tuturor convenţiilor, toate angajametele care şi le-a asumat în plan internaţional şi să-şi retragă armata de pe teritoriul nostru din stânga Nistrului. Să-şi ia muniţiile, iar noi suntem dispuşi să-i ajutăm să le încarce cât mai repede, dar să ne lase o dată şi pentru totdeauna în pace şi linişte. Or, noi suntem un stat cu viziuni europene şi dorim să ne aliniem în rândul statelor din marea familie a popoarelor europene” — a fost discursul lui Valeriu Munteanu la acţiunile de amploare de pichetare a Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău.
Corina Fusu: “Considerăm introducerea forţelor armate ruseşti pe teritoriul Ucrainei independente un atac de agresiune şi încălcarea tuturor tratatelor internaţionale în care este implicată Rusia. Condamnăm decizia Camerei superioare a Federaţiei Ruse, care la comanda lui Putin, a votat unanim, ruşinos, introducerea armatei ruse pe teritoriul Ucrainei. Victor Ianukovici, ex-Preşedintele Ucrainei, ca un laş şi trădător al propriului popor, cu o săptămână înainte de la Summit-ul de la Vilnus din noiembrie 2013, a refuzat să semneze Acordul de Asociere cu UE, dând prioritate preferinţelor lui Putin, şi nu voinţei propriului Popor, care i-a încredinţat puterea. Partidul Liberal a fost împreună cu eroii de pe Maidan, cu cetăţenii dornici de libertate şi un viitor european. Suntem şi acum alături de ucraineni, conştienţi de faptul că Viitorul este preţios, iar Trecutul ne este sângeros şi ne doare. Partidul Liberal apreciază eforturile Statelor Unite ale Americii, a Comunităţii Europene şi a tuturor statelor democratice care au fost şi sunt solidari cu poporul ucrainean. Toată lumea este revoltată şi toţi suntem conştienţi de faptul că ce a făcut ieri Rusia este o ultimă încercare de a se afirma ca un stat imperial, ultimul stat imperialist din lume. Partidul Liberal solicită Parlamentului Republicii Moldova şi Preşedintelui Nicolae Timofte să vină cu o poziţie clară, oficială cu privire la situaţia din Ucraina. De modul în care vor derula evenimentele acolo depinde în mare măsură şi viitorul european al nostru. Solicităm conducerii Republicii Moldova să aibă curaj şi să meargă direct pe calea pe care i-au încredinţat-o cetăţenii republicii. Cetăţenii din Republica Moldova au votat politicieni şi persoane care să urmeze parcursul european, să facă reforme şi să semneze Acordul de Asociere cu UE.Noi vrem în Europa! Stimaţi concetăţeni, trăim acum un timp în care locuitorii Republicii Moldova au prins la curaj, sunt mult mai demni. Cu mult curaj, verticalitate şi conştiinţă naţională vom învinge”.
Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, a scandat alături de membrii PL şi în cadrul acţiunilor de pichetare a transmis următorul mesaj: “Stimaţi prieteni, agresiunea militară a Federaţiei Ruse în Ucraina împotriva propriilor fraţi, fiindcă atât ruşii, cât şi ucrainenii sunt popoare de origine slavă, denotă faptul că Rusia a rămas cu aceeaşi politică imperialistă şi ocupantă. Chiar dacă s-au produs schimbări radicale în cinematografie, literatură, arhitectură etc, viziunile sale imperiale au rămas aceleaşi, fiind iniţiate încă de pe timpul lui Ioan Groznâi, Ecaterina a-II-a, Petru I şi alţii. Ceea ce face Putin acum va duce la sfârşitul imperiului Federaţiei Ruse, care se va destrăma asemeni URSS-ului. Nicioadată popoarele nu agrează politica imperialistă, de agresiune, politica promovată azi de Putin. El nu este un patriot, ci este duşmanul statului său, pentru că va distruge Rusia. Orice popor, indiferent de numărul populaţiei, de bogăţia pe care o are, de tancurile şi rachetele pe care le posedă, are aceeaşi libertate şi acelaşi drept de a-şi decide soarta. Şi Ucraina e în drept să-şi decidă soarta. Trăiască Ucraina, trăiască Libertatea!
Stimaţi prieteni, nu ar fi corect să nu-i menţionăm azi pe cei care s-au jertfit pentru cauza naţională, pentru liberatatea noastră, pentru patrie. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe cei care au avut curajul să lupte pentru viitorul nostru. Cu 22 de ani în urmă, la data de 2 martie, Rusia a ridicat tancurile împotriva noastră, la fel cum a făcut în 2008 în Georgia, şi acum, în Ucraina. Eroii noştri au salvat Libertatea şi viitorul republicii! Să le fie ţărâna uşoară celor căzuţi, iar celor care au rămas în viaţă le dorim multă sănătate. Ei sunt eroii neamului şi sunt cei care ne-au oferit prezentul şi şansa de a construi un viitor mai bun, un viitor în marea familie a popoarelor europene! Moarte imperiilor, Libertate popoarelor!”.
La data de 2 martie 1992, Federaţia Rusă a început un război nedeclarat împotriva Republicii Moldova, operaţiunile militare desfăşurându-se în estul acestui tânăr stat. Unităţile armatei a 14-a s-au angajat activ în luptă, utilizând tancuri, maşini blindate, aruncătoare de mine, tunuri antitanc împotriva voluntarilor şi soldaţilor Republicii Moldova, care nu dispuneau de pregătire şi armament.
Întrucât astăzi, 2 martie 2014, s-a desfăşurat Conferinţa Organizaţiei Teritoriale PL Străşeni, Deputatul Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, însoţit de toţi delegaţii Conferinţei, consilieri raionali şi locali din partea PL, primari liberali din localităţile r. Străşeni şi Preşedintele Organizaţiei, Lilian Carp, au mers în mod organizat să depună flori la monumentul eroilor căzuţi în războiul de pe Nistru din or. Străşeni, pentru a marca Ziua Memoriei.
Delegaţii Conferinţei au păstrat la începutul şedinţei şi un moment de reculegere în memoria celor care şi-au pierdut viaţa, luptând pentru integritatea şi independenţa Republicii Moldova.
La ceremonia de depunere de flori, Mihai Ghimpu a precizat: “Datorită celor care au luptat cu mult curaj pentru apărarea Patriei, neavând frică de tancurile şi mitralierele Rusiei imperialiste, astăzi suntem Liberi, independenţi şi ne construim un viitor european. Îmi exprim solidaritatea faţă de rudele celor răpuşi în războiul de pe Nistru! Dumnezeu să-i odihnească în pace! Vor rămâne veşnic vii în amintirea noastră!”
Ziua de 2 martie a fost declarată “Ziua Memoriei”, fiind ziua în care, în 1992, a început sângerosul război de pe Nistru, prin declanşarea conflictului armat la Dubăsari, prin diversiunea separatiştilor.
Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md