Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Preşedinta Organizaţiei de Femei a Partidului Liberal, Corina FUSU, a participat pe 22 iunie, anul curent, la offline-ul “Şcoala de Liderism pentru Femei” (WLS). Printre invitaţi s-au aflat femei tinere din categoriile social vulnerabile, de etnie romă, victime ale violenţei domestice, femei afectate de HIV, femei migrante, femei cu abilităţi speciale, dar şi femei pentru drepturile LGBT.
Participantele s-au arătat foarte interesate să afle din prima sursă răspunsuri la întrebări ce ţin de liderism, egalitate de gen, incluziune socială, politici specifice ce ar răspunde la problemele pe care acestea le întâmpină.
Fetele din grupul cu dizabilităţi de vedere, în contextul Alegerilor Parlamentare şi Locale care se apropie, au subliniat carenţa buletinilor de vot care nu includ însemne speciale pentru nevăzători — ceea ce face dificilă sau chiar imposibilă exercitarea dreptului de vot în concordanţă cu prevederile Constituţiei RM. Fetele cu abilităţi speciale fizice au scos în evidenţa problema spaţiilor locative care fiind foarte scumpe devin o adevărată povară în contextul salariilor mici şi cheltuielilor de întreţinere ridicate. Tot aici s-a înscris şi infrastructura inaccesibilă, estimată în proporţie de 90% pentru ei.
Fetele de etnie romă s-au arătat cointeresate de acele modalităţi care le-ar permite să aducă schimbări de mentalitate în comunităţile populate compact pentru a se putea combate mai uşor tradiţiile patrirahale şi sterotipurile de gen mai accentuate, caracteristice acestei etnii.
Reprezentantele diasporei au menţionat testele obligatorii pentru copii din familiile revenite de peste hotare care îngreunează instituţionalizarea imediată a acestora în grădiniţe şi şcoli, lipsa locurilor de muncă, cursurilor de orientare profesională, a unei strategii de absorbţie a noilor braţe de muncă ce se anticipează că vor reveni în număr mare anul acest, în urma crizei economice mondiale. De asemenea, s-a constatat numărul mic de secţii de votare şi amplasre acestora la distanţe mari.
În afară de temele politice discutate, participantele au avut ocazia sa primească răspunsuri şi la întrebări mai personale, cum ar fi de exemplu drumul parcurs de Corina Fusu de la Televiziunea Naţională, la Parlamentul republicii, mobilizarea disciplinei interioare care o ajută să facă faţă provocării de a fi un politician corect şi onest, secretul de a împăca viaţa de familie cu cea profesională ş.a.
Corina Fusu a mulţumit participantelor pentru întrebări, dar în mod special pentru faptul că se implică şi nu sunt indiferente şi doresc să aducă schimbarea. Similar motto-ului UE “Unitate prin diversitate”, femeile şi fetele cu nevoi speciale din RM aduc valoare adaugată la tot ce înseamnă incluziune socială, dezvoltare integrativă, activism civic. Deasemena, Corina Fusu a asigurat participantele că toate propunerile şi probleme identificate de acestea vor fi discutate în cadrul Fracţiunii PL pentru a putea veni cu o abordare sistemică şi complexă la nivel de politici şi legislaţie.
Ţinem să menţionăm că “Şcoala de Liderism pentru Femei” are loc cu suportul financiar al Women Democracy Network, SUA. Scopul “Şcolii de Leadership pentru Femei” (WLS) este de a oferi capacitatea şi încrederea femeilor fără experienţă din întreaga lume să fie active în viaţa publică şi politică. Curriculum-ul instruirii WLS conţine o varietate de teorii şi concepte privind modul de dezvoltare a capacităţilor eficiente de leadership, inclusiv: dezvoltarea motivaţiei de a conduce, utilizarea corespunzătoare a asertivităţii, câştigarea încrederii şi obţinerea influenţei, consolidarea echipei, managementul conflictelor, delegarea responsabilităţilor şi stabilirea obiectivelor, precum şi planificarea acţiunilor.
Amintim, Eugenia Iurco şi Cristina Boaghi sunt managerii acestui program de instruiri, dar şi formatori în cadrul WLS. Aceasta este a 5-a ediţie a Şcolii de Liderism, organizată de WDN Moldova Chapter.
Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md