Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Mai multe monumente au fost ridicate în diferite localităţi în memoria victimelor deportărilor regimului comunist datorită proiectului “Un monument pentru fiecare sat”, iniţiat de Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, încă din perioada când îndeplinea funcţia de Preşedinte Interimar al R. Moldova. Astăzi, 12 iulie 2014, un astfel de monument a fost inaugurat şi la Ciocâlteni, Orhei. La eveniment au participat locuitori ai satului Ciocâlteni, victime ale deportărilor, rude ale victimelor, dar şi lideri ai Partidului Liberal — Lilian Carp, Vicepreşedinte PL, Preşedintele Organizaţiei Teritoriale PL Străşeni, Sergiu Miron, Preşedintele Organizaţiei Teritoriale PL Orhei, Roman Boţan, Viceprimarul oraşului Orhei din partea PL şi Zoia Jalbă, Vicepreşedintă a Organizaţiei Femeilor Liberale.
“Memoria celor care au fost deportaţi de către regimul comunist trebuie să o păstrăm vie printr-un monument, deoarece în acest sat au fost deportaţi foarte mulţi oameni gospodari, patrioţi, oameni care-şi iubeau neamul. Acest monument a fost ridicat sub egida Partidului Liberal, la iniţiativa Preşedintelui PL Mihai Ghimpu, iar asemenea monumente sunt ridicate în mai multe localităţi din întreaga republică. E datoria noastră să cinstim memoria celor care nu mai sunt cu noi şi care n-au avut nicio vină!” — a menţionat Vicepreşedintele or. Orhei, Roman Boţan.
Lilian Carp, Vicepreşedinte PL, a accentuat că în acest an s-au împlinit 73 de ani de la primul val de deportări, 65 de ani de la al doilea val şi 63 de ani de la cel de-al treilea val de deportări ale regimului comunist. “Chinul nostru a înceeput, de fapt, din 1812. De mai mult de 200 de ani, indiferent de faptul cum s-a numit acest imperiu — fie ţarist,fie sovietic, stalinist sau astăzi regim putinist, Rusia are aceeaşi politică imperialistă. Ea nu se împacă cu gîndul că oamenii pot trăi liberi, singuri pot să-şi ia soarta-n mâini şi să decidă ce vor să facă, cum vor să trăiască. Noi trebuie să ne cunoaştem trecutul pentru ca să ne putem construi un viitor sigur şi european!”, a mai declarat Preşedintele OT PL Străşeni, Lilian Carp.
Zoia Jalbă, prezentă la eveniment, a menţionat că “lacrimile din acel tren al durerii încă nu s-au uscat. Nu avem dreptul să uităm şi să ignorăm această pagină de durere din istoria noastră”. Dânsa a rugat localnicii ca să pună câte o floare la acest monument ori de câte ori vor trece pe lângă el, “poate prin acea floare o să ştergeţi o lacrimă din acel tren al morţii”.
Monumentul a fost sfinţit de preotul din localitate, care a ţinut şi o slujbă de pomenire a celor care nu au supraveţuit chinurilor şi ororilor regimului comunist.
Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md