Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Liberalii au adus omagiu Limbii Române

|versiune pentru tipar||
PL / 31 august 2014
Partidul Liberal

Conducerea şi membrii Partidului Liberal au marcat 25 ani de la legiferarea de către primul Parlament, pe 31 august 1989, a sărbătorii naţionale — “Limba Noastră cea Română”. Liberalii au depus în dimineaţa acestei zile flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

La ceremonia de depunere de flori au participat: Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinte al PL, Primar General al mun. Chişinău, Corina Fusu, Valeriu Munteanu, Mihai Moldovanu, Lilian Carp, Veronica Herţa — vicepreşedinţi ai PL, Deputatul Gheorghe Brega, Ion Apostol, Secretarul General al PL. Precum şi Preşedinţi ai Organizaţiilor Teritoriale ale Partidului Liberal, lidere ale Organizaţiei Femeilor Liberale şi lideri ai Organizaţiei de Tineret a PL, membri şi simpatizanţi ai partidului.

După ceremonia de depunere de flori, Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, a felicitat toţi vorbitorii de limbă română de pretutindeni: “Vă felicit, stimaţi cetăţeni, cu ocazia acestei sărbători deosebite, o sărbătoare de suflet a neamului nostru — Ziua Limbii Române! În această zi vin cu îndemnul ca fiecare dintre noi să vorbească corect şi să cinstească limba maternă — Limba Română!”.

“Sper că după 25 de ani, în care cu greu am reuşit să aducem Republica Moldova pe o cale dreaptă, să ajungem să fim cetăţeni cu drepturi depline ai Uniunii Europene, să avem un nivel de trai ca în statele membre UE şi fiecare dintre noi să aibă sentimentul unei misiuni îndeplinite, să aibă bucuria de a fi contribuit la o schimbare istorică a Republicii Moldova — revenirea la Adevăr, la valorile naţionale şi integrarea în UE. Aceasta este cale pe care trebuie sa mergem ÎMPREUNĂ până la capăt! Vă felicit cu ocazia acestei sărbători! Să trăiască Limba Română!” — a menţionat Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinte al PL, Primarul General al mun. Chişinău.

Prezentă la eveniment, Corina Fusu, Vicepreşedintă a PL, Preşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale, a accentuat că “31 august — ziua în care omagiem Limba Noastră cea Română — este cea mai mare «cucerire» pe care am reuşit să o facem de la declararea independenţei. Pentru că în urma sesizării depuse de către Deputaţii PL la Curtea Constituţională, Limba Româna a fost declarată limbă oficială a Republicii Moldova, iar aceasta este cea mai mare realizare a noastră şi ne mândrim cu acest lucru! Din păcate, avem în R. Moldova o forţă puternică care se opune la tot ceea ce înseamnă normalitate, adevăr şi civilizaţie. Astăzi, însă, suntem pe calea cea dreaptă şi ştim încotro mergem! Mergem acolo unde sunt fraţii noştri români şi mergem spre reîntregirea neamului românesc! Felicit toată lumea care vorbeşte această limbă minunată — Limba Română — una dintre cele mai bagate şi melodioase limbi din câte există!”

După ceremonia de depunere de flori, liberalii au mers pe Aleea Clasicilor, unde au participat la omagiul adus limbii române: cu discursuri, recital de muzică şi poezie din creaţia lui Dumitru Matcovschi şi a Leonidei Lari.

Primarul General al mun. Chişinău a invitat participanţii la eveniment la concertul dedicat sărbătorii “Limba Noastră cea Română”, care va avea loc astăzi în Piaţa Marii Adunări Naţionale, cu începere la ora 17:00.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL

Mihai Ghimpu, Preşedintele PL: “Trăiască şi-nflorească Limba Noastră cea Română!”

Stimaţi români moldoveni,

Vă felicit cu prilejul Sărbătorii Naţionale “Limba Noastră cea Română” pe care o celebrăm astăzi, 31 august, şi vă mulţumesc pentru faptul că vorbiţi şi gândiţi româneşte, vă identificaţi cu valorile europene şi cultivaţi speranţa unui trai demn în Libertate şi Adevăr.

Pe data de 5 decembrie 2013, Limbii Române i s-a făcut dreptate! La sesizarea depusă de către Deputaţii Partidului Liberal, Curtea Constituţională a hotărât — Limba Română este limba oficială a Republicii Moldova! Să nu uităm că avem datoria sfântă de a ne cinsti limba pe care o vorbim, Limba Română, indiferent unde ne aflăm, pentru că prin limbă ne păstrăm cultura, tradiţiile, istoria şi credinţa.

Vă îndemn, stimaţi români moldoveni de pretutindeni, să continuaţi să vorbiţi, să gândiţi, să iubiţi şi să luptaţi pentru Limba Română, cea mai dulce şi mai frumoasă Limbă de pe pământ, pentru că este a NOASTRĂ!

Trăiască şi-nflorească Limba Română!

Cu deosebit respect,

Mihai Ghimpu

Discursul Preşedintelui PL, Mihai Ghimpu, rostit pe scena din PMAN, la concertul dedicat sărbătorii naţionale “Limba Noastră cea Română”

Bună seară, Limbă Română! Bună seara, Tinereţe!

Ce frumoşi sunteţi! Ce tineri sunteţi! Ce prezent aveţi! Cu 25 de ani în urmă, această piaţă se numea “Piaţa Victoriei”, iar strada — “Vladimir Ilici Lenin”. Vedeţi ce timpuri trăiţi?!

Ştiu că nu e aşa cum doriţi, avem multe de făcut, dar este incomparabilă ziua de azi, cu ziua de 25 de ani în urmă, când eu ascultam nu Cătălin Josan, dar Karel Gott, sau Pugaciova. Există diferenţă?!

Vreau să vă spun că nu există nimic mai scump pe acest pământ, decât limba pe care ţi-o dăruieşte mama. Cunoaşteţi că un om poate să nu mănânce 40 de zile, dar daţi-mi un exemplu când un om nu a vorbit 40 de zile! Nu veţi găsi… Iată de ce LIMBA maternă a fost şi rămâne pâinea cea mai bună pentru orice naţiune.

Vă felicit cu ocazia aceastei sărbători şi vă rog să nu uitaţi că e datoria voastră, a tinerei generaţii, să duceţi mai departe aceste victorii care au fost cu greu obţinute de părinţii voştri. Să vă bucuraţi de zilele pe care le trăim şi să nu uitaţi că această zi frumoasă, care se numeşte Ziua Limbii Române, trebuie “să fluture” permanent pe acest pamant, ca tricolorul! Pentru că numai aşa vom fi trataţi ca oameni, căci dacă nu ai Limbă, nu ai Identitate, nu ai Casă, nu ai Ţară — NU AI NIMIC, NU EŞTI NIMIC!

Noi, în loc să ne bucurăm, în loc să vorbim frumos româneşte, ne place să utilizăm cuvinte ruseşti… Voi, generaţia tânără, nu aveţi acest drept! Repet, au luptat, au fost bătuţi, îmi amintesc cum în anii ’88-’89 îi băteau pe părinţii voştri pentru că strigam “LIMBĂ! ALFABET!”.

Noi am apărat aceste valori, valorile naţionale, noi am adus nu doar Limba şi Alfabetul, noi am adus constiţutional Limba Română pe acest pământ.

Dragii mei!

Nu există un copil care să aibă 2 mame! Cuvântul “apă”, la Chişinău, la Cluj, la Iaşi, la Constanţa, la Hunedoara — e acelasi! Şi “apă”, şi “mamă”, şi “pâine”… şi nu poate fi în două limbi — acolo în limba română, iar aici aşa-numita moldovenească, care nu există.

Îmbrăţişaţi Limba Română, îmbrăţişaţi casa părintească şi să mergem înainte! Republica Moldova are doar un drum — spre identitatea noastră, spre Europa, spre binele nostru, spre viitorul pe care trebuie să-l construim împreună! Anul acesta este un an crucial, este un an în care fie ne ducem înapoi, acolo unde vrea Putin să aducă Ucraina, fie mergem acolo unde e lume civilizată, unde e cultură, unde este trai decent.

Luptaţi pentru viitorul vostru! Eu vă doresc un viitor european, prosper, naţional şi o familie sănătoasă.

La mulţi ani, Limbă Română! La mulţi ani, tinereţe!

Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md

Veaceslav Untilă: Chişinăul cedează din nou Mesaj de condoleanţe