Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Corina Fusu, Prim-vicepreşedintă a PL, a participat la cea de-a doua ediţie a Forumului anual de Dezbateri “Integrarea Europeană a Republicii Moldova”

|versiune pentru tipar||
PL / 18 septembrie 2014
Partidul Liberal

Corina Fusu, Deputat PL, vicepreşedinta Comisiei parlamentare pentru mass media, a vorbit în cadrul panelului “Independenţa mass-mediei şi libertatea de expresie în contextul integrării europene”, la Forumul anual de Dezbateri “Integrarea Europeană a Republici Moldova”.

În cadrul discursului, Corina Fusu a menţionat: “Transparenţa proprietăţii mass-media în Republica Moldova este o chestiune care nu va putea fi soluţionată de actualul Parlament. Este puţin probabil ca modificările la Codul Audiovizualului, în lectura a doua, să poată fi aprobate în cele câteva şedinţe pe care le mai are de ţinut actualul Parlament. Pentru a doua lectură, voi insista ca instituţiile audiovizuale înregistrate în zonele off-shore să nu poată fi proprietari — beneficiari ale entităţilor de radiodifuziune private din Republica Moldova. Piaţa informaţională trebuie protejată la fel de sigur cum sunt protejate prin lege instituţiile bancare. Companiile audiovizuale trebuie să treacă înregistrarea de stat. La ora actuală nu există voinţă politică de a adopta un nou Cod al Audiovizualului”.

Referitor la canalele ruseşti, Corina Fusu a menţionat că Republica Moldova numără circa o sută de difuzori naţionali, regionali şi locali. Cele mai multe canale de televiziune şi jumătate din posturile de radio, pe lângă propriul lor conţinut, retransmit canale străine, în principal din Rusia. Regulamentul în vigoare prevede că fiecare radiodifuzor TV trebuie să includă cel puţin 30% din propriul produs mass-media în conţinutul de difuzare.

Lituania a suspendat un canal TV, Ucraina — cincisprezece, Georgia are o iniţiativă legislativă ce ar prevedea închiderea posturilor ruseşti de televiziune care prezinta ştiri.

În 2008, M. Saakashvili a interzis canalele ruseşti, dar în 2013 decizia a fost anulată.

CCA din RM, în urma unei monitorizări, prin decizia nr. 94 din 4 iulie 2014, a penalizat cinci posturi TV ruseşti, retransmise pe teritoriul RM, pentru nerespectarea principiului echilibrului social-politic, echidistanţei şi obiectivităţii în cadrul emisiunilor informative: “Prime”, “TV7”, “RTR Moldova”, “Ren Moldova” şi “Rossia 24”. Doar activitatea postului TV “Rossia 24” a fost suspendata până la 1 ianuarie 2015.

“Manipularea opiniei publice şi propaganda au devenit instrumente de baza în activitatea majorităţii covârşitoare a instituţiilor mass-media din Federaţia Rusă. Cinismul acestui soi de jurnalism denaturează însăşi esenţa şi menirea presei, care are rolul sa informeze corect, echidistant şi pluralist opinia publică. Jurnalistul care execută comanda patronului se transforma în mercenar. Astfel, Federaţia Rusă a împins pe prima linie a frontului jurnaliştii-mercenari, inventând un nou tip de război — războiul informaţional” — a concluzionat deputata Corina Fusu.

Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md

Îmbunătăţirea vieţii parentale în RM sau concilierea vieţii personale cu cea profesională Deputaţii PL Corina FUSU şi Gheorghe BREGA s-au întâlnit cu delegaţia Grupului de prietenie Franţa — Moldova din cadrul Senatului Republicii Franceze