Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Cu sprijinul Partidului Liberal, în tot mai multe localităţi din Republica Moldova sunt inaugurate monumente în memoria românilor moldoveni deportaţi în Siberia şi Kazahstan. Astfel, sâmbătă, pe data de 27 septembrie 2014, în ziua marii sărbătorii a “Înălţării Sfintei Cruci”, în localităţile Vâprova şi Selişte, Orhei, au fost inaugurate câte un monument în memoria celor care au fost deportaţi de regimul comunist în gulagurile sovietice. La ceremonia de inaugurare au participat: Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal; Sergiu Miron, Preşedintele OT PL Orhei; Roman Boţan, Viceprimarul oraşului Orhei; Ala Savin, Viceprimarul oraşului Orhei; Petru Cosoi, Preşedintele OT PL Călăraşi, originar din localitatea Vâprova; Vasile Scripnic, Primarul com. Selişte; Dorin Zghibarţa, Primarul com. Morozeni, locuitori ai satelor Vâprova şi Selişte, deportaţi şi rude ale acestora.
Mihai Ghimpu, profund impresionat de mărturiile deportaţilor prezenţi la eveniment, a menţionat că această idee de a înălţa monumente în cinstea şi memoria celor care au fost deportaţi îi aparţine fratelui său Gheorghe Ghimpu, care a stat şase ani în gulagul sovietic — din 1972 până în 1978, deoarece s-a opus regimului comunist şi toată viaţa lui şi-a dedicat-o cauzei naţionale a neamului nostru, neamului românesc.
Partidul Liberal şi-a asumat această luptă şi misiune de a construi şi înălţa în fiecare localitate din republică câte un monument în memoria miilor de cetăţeni nevinovaţi care au avut de suferit în urma regimului comunist de ocupaţie. “Aceşti oameni care au suferit merită monumente de aur. Datoria noastră este ca în fiecare localitate să fie înălţate monumente care să strălucească şi să le amintească celor care se vor închina în faţa lor cât de mult a avut de suferit acest pământ”, a menţionat Preşedintele PL, Mihai Ghimpu. Dânsul a mai spus că “din păcate, în localităţile noastre, şi în prezent, mai există monumente ale ostaşilor sovietici şi ale armatei sovietice, armată care ne-a ocupat în 1940, şi apoi în 1944, armată care a adus durere pe acest pământ, armată care cu baionetele a încărcat în vagoane de vite peste o sută mii de cetăţeni şi i-au exilat în Siberii de gheaţă. Este strigător la cer ca pe acest pământ bogat să moară de foame peste trei sute de mii de cetăţeni. Aceasta a fost politica comuniştilor, prin care au încercat să îngenuncheze acest popor, dar nu le-a reuşit. Prin lacrimile şi sângele vărsat de buneii, strămoşii, părinţii şi fraţii noştri, ne-a fost salvat neamul, limba şi identitatea. Noi, cei care suntem azi, şi generaţia tânără, avem uriaşa datorie de a-i cinsti pe aceşti eroi şi de a le purta vie memoria”.
Sergiu Miron a ţinut să mulţumească Preşedintelui PL, Mihai Ghimpu, pentru aportul adus la inaugurarea celor două monumente în localităţile Vâprova şi Selişte, Orhei, pentru a cinsti memoria băştinaşilor din aceste localităţi care au trecut prin momente tragice. “Comemorarea acestor cetăţeni, care au fost deportaţi din Vâprova şi Selişte, reprezintă cea mai clară dovadă a respectului faţă de semeni. Este, însă, şi o dovadă vie a faptului că, deşi naţiunea română a fost divizată, spiritul ei nu a fost înfrânt de nicio forţă sau pact, dăinuind în cele mai vitrege condiţii, ducând mai departe tradiţiile şi vorbind limba strămoşilor noştri — limba română”, a spus Segiu Miron la eveniment.
Petru Cosoi, pământean originar din localitatea Vâprova, a menţionat cu lacrimi în ochi despre calvarul prin care a trecut familia sa în 1949, când tatăl său a fost arestat şi condamnat pe nedrept de regimul comunist. Dânsul ţinea în mână o copie a Procesului Verbal al NKVD, prin care a fost condamnat tatăl său Andrei Cosoi. “Mulţi din cei care sunt prezenţi la acest eveniment au rude care au suferit din cauza regimului totalitar comunist. Datoria noastră este să nu-i uităm şi să-i purtăm întotdeauna în suflet, pentru că doar recuperând memoria şi spunând adevărul, vom putea construi împreună un viitor mai sigur şi mai demn pentru Republica Moldova”, a enunţat Petru Cosoi.
La sfârşitul ceremoniilor de inaugurare a monumentelor, Mihai Ghimpu a transmis mulţumiri oamenilor de bună credinţă din localităţile Vâprova şi Selişte, care cu fruntea sus au ştiut să păstreze vii tradiţiile, limba, credinţa. “Dumnezeu să-i odihnească în pace pe aceşti martiri ai neamului românesc şi fie ca recunoştinţa noastră şi a urmaşilor să fie veşnică!”, a conchis Mihai Ghmpu.
Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md