Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Pe data de 16 octombrie 2014, Corina Fusu, deputat PL, Vicepreşedinta Comisiei Parlamentare pentru Cultură, Educaţie, Cercetare, Tineret, Sport şi Mass-media, a participat la o masă rotundă “Dezbateri publice privind revenirea presei în sala de şedinţe a Parlamentului”. În cadrul acesteia s-a readus în vizor problema accesului presei la şedinţele Parlamentului, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent.
Pe agenda evenimentului s-au înscris subiecte ce ţin de problemele tehnice cu care se confruntă reprezentanţii mass-media în incinta Parlamentului, dar şi aspectele juridice ce ţin de asigurarea accesului liber al mass-media în sala de şedinţe a Parlamentului.
În contextul acestor dezbateri, Corina Fusu a ţinut să menţioneze că deputaţii Partidului Liberal au adus de nenumărate ori acest subiect în discuţie. Menţionând Demersul CEM/5, nr 18, din data de 19.02.2014, înaintat din numele Comisiei de specialitate Presedintelui Parlamentului, la iniţiativa Corinei Fusu şi Demersul CF 141, din 16 mai 2014, semnat de deputaţii Fracţiunii PL, unde se menţionează în mod expres despre lipsa condiţiilor optime pentru buna desfăşurarea a activităţii reprezentanţilor mass-media, precum ar fi: sala neâncăpătoare în spaţiul special amenajat pentru presă, numărul mic de camere de filmat din sala de şedinţe, selectarea secvenţelor video de către tehnicienii Parlamentului. Astfel, cameramanii nu pot filma de sine stătător şedinţele plenare şi nici nu au controlul asupra imaginilor filmate şi transmise pe monitoare, lipsa unei zone de acces liber la internet ş.a
Aceste condiţii tehnice constituie un impediment în exercitarea activităţii jurnaliştilor, ceea ce reprezintă limitarea accesului cetăţenilor la informaţie veridică, din prima sursă, iar produsul media poate fi considerat unul cenzurat, prin urmare, manipulator.
Urmare a demersului deputaţilor PL, peste 36 de zile, Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a dat un răspuns în scris, în care se menţionează că: “Reprezentanţii mass-media au acces liber în sediul renovat al Parlamentului, în spaţiile special amenajate din sala de şedinţe plenare şi în holuri, având posibilitatea de a asista la şedinţele publice ale Legislativului şi de a discuta cu deputaţii. Fotografii au acces în sala de şedinţe plenare pe toată durat desfăşurării acestora” — lucruri care, bineînţeles, nu sunt adevarate.
De asemenea, deputaţii PL, în data de 8 mai, în cadrul Zilelor Libertăţii Presei, s-au alăturat protestelor jurnaliştilor împotriva “ţarcului” amenajat pentru ei in sediul Parlamentului şi au semnat Petiţia adresată conducerii Parlamentului RM, prin care se solicită crearea condiţiilor logistice pentru revenirea imediată a presei în sala de şedinţe a Legislativului şi garantarea exercitării nestingherite a misiunii jurnaliştilor de mediatizare a diferitor aspecte ale activităţii legislative.
În final, Corina Fusu, a ţinut să menţioneze că: “Accesul jurnaliştilor în sala de şedinţe a Parlamentului nu este necesar doar de formă, ce ar determina deputaţii să se îmbrace decent, în culori telegenice, sau să nu doarmă în timpul şedinţei. Accesul jurnaliştilor înseamnă transparenţa votului fiecărui deputat. Or, s-au atestat cazuri când legi organice au fost votate nu cu 51 de voturi necesare, dar şi cu 47 de voturi, sau mai puţin. Este dreptul fiecărui cetăţean să ştie cum a votat fiecare fracţiune, fiecare deputat — în interesul cetăţeanului sau în interesul de grup sau de partid. Iată de ce a fost «boicotat» şi sistemul de vot electronic în sala de şedinţe a Parlamentulu, şi s-a făcut dispărut balconul destinat dintotdeauna activităţii jurnaliştilor până la renovarea sălii de şedinţe a Parlamentului. Deci, actuala Coaliţie de guvernare nu are interesul de a activa în mod deschis şi transparent”.
Corina Fusu a mai completat că “una din priorităţile PL-ului în viitoarea Alianţa proeuropeană va fi adoptarea noului Cod al Audiovizualului şi modernizarea IPNA «Teleradio-Moldova» pentru a avea o televiziune publică modernă, jurnalişti credibili, neînregimentaţi politic, şi care ar avea un produs media de calitate, în interesul cetăţenilor”.
Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md