Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Deputaţii PL Mihai Ghimpu şi Valeriu Munteanu au susţinut o conferinţă de presă despre activitatea serviciului vamal.
Conferinţa de presă s-a desfăşurat astăzi, 30 octombrie 2014, în incinta sediului central al PL, şi s-a referit la faptul că la 1 noiembrie 2013 a intrat în vigoare Codul vamal modernizat al UE, Cod care uşurează cu mult activitatea agenţilor economici şi soluţionează, practic, problema corupţiei, contrabandei în ceea ce priveşte serviciul vamal.
Mihai Ghimpu a accentuat că în sondaje, cetăţenii Republicii Moldova consideră că vama este cea mai coruptă instituţie din Republica Moldova. “Oamenii consideră că mita care se dă/ia la vamă depăşeste de câteva ori mita care se dă/ia la alte instituţii. Lucru cunoscut — corupţie, contrabandă, evitarea achitării taxelor, accizelor etc, ceea ce înseamnă prejudicii aduse bugetului de stat. Noi întotdeauna am abordat acest subiect, ba chiar am prezentat în cadrul unor emisiuni televizate şi conferinţe de presă schema prin care se ocolesc punctele vamale şi nu ajung banii în bugetul de stat. Din păcate, nu am fost auziţi”.
În context, Valeriu Munteanu a accentuat că una din prevederi noului Cod vamal permite ţărilor din vecinatatea UE să aplice regim comun de control vamal, după principiul “one stop”.
“Dacă ar fi sa modulăm acest exemplu pentru R. Moldova, fiind la graniţă cu UE, prin România, acest lucru va permite Republicii Moldova să instituie control unificat la graniţa cu UE, respectiv, la graniţa cu România. Funcţionarii de la vamă vor sta în aceleaşi încăperi şi fiecare va realiza procedurile sale, dar cetăţenii R. Moldova sau oricine altcineva care va traversa această graniţă, inclusiv agenţii economici, se vor opri o singură dată. Astfel vom avea o singură vamă între fraţi, nu două”, a menţionat Valeriu Munteanu.
Dânsul a mai accentuat că aceste noi prevederi care sunt în Codul vamal vor aduce beneficii foarte mari Republicii Moldova şi vor reduce la maximum corupţia din vămile din republică, explicând că “odată cu adoptarea acestui Cod, vameşii nu se vor lăsa de comenzile pe care le primesc din vârful piramidei, dar având în vedere faptul că vor activa în aceeaşi încăpere cu vameşii din România, iar aceştia au altă conduită, căci cei care nu au conduită sunt sub monitorizarea strictă a DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie din România), care a dus în puşcăriile din România atâta lume care s-a interpus între lege şi aplicarea acesteia, şi vameşii noştri vor fi, implicit, monitorizaţi”.
Valeriu Munteanu a mai menţionat că pentru ca acest lucru să fie realizat, Guvernul R. Moldova trebuie să facă un demers către Guvernul României, pentru a fi îndeplinite nişte condiţii de natură tehnică, care nu sunt deloc complicate, şi vor fi, ulterior, raportate Comisiei Europeane.
Preşedintele PL a adus exemplu Ucrainei, argumentând că “Ucraina, fiind stat vecin cu Polonia, stat membru UE şi NATO, a aplicat deja acest mecanism, R. Moldova nu, de ce? Care sunt motivele? Aplicarea acestei prevederi rezolvă nu doar problema corupţiei, dar economiseşte şi timpul cetăţenilor care nu vor mai fi nevoiţi să stea în rând de 2 ori”.
Mihai Ghimpu a mai accentuat că de la 1 noiembrie 2013, Partidul Liberal nu mai era deja la guvernare, şi nu a putut face nimic în acest sens. “Noi considerăm că această problema trebuie să fie rezolvată, pentru că cea mai mare problemă care ne afectează pe toţi este cea a corupţiei! Aplicarea acestei prevederi va aduce bani în bugetul de stat şi va împiedica contrabanda şi corupţia. Cetăţenii noştri trebuie să conştientizeze că integrarea europeană nu se face doar prin declaraţii, dar prin lucruri concrete. Noi, Partidul Liberal, ne asumăm ca imediat după alegeri să venim să rezolvăm această problemă, care va fi una din principalele condiţii şi va fi inclusă în programul de guvernare”, a conchis Preşedintele PL.
Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md