Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Liberalii au participat astăzi la sfinţirea CRUCII LIBERTĂŢII, înălţată în memoria celor care au luptat pentru libertatea şi unitatea neamului nostru, împotriva ocupaţiei ruseşti. Ctitorul CRUCII LIBERTĂŢII este Mihai GHIMPU, Preşedintele Partidului Liberal.
Evenimentul a fost moderat de Prim-vicepreşedinta PL, Corina Fusu, care a subliniat că “astăzi asistăm la un eveniment solemn, spiritual şi duhovnicesc — sfinţirea Crucii Libertăţii, ridicată în memoria celor care de peste 200 de ani luptă pentru Libertatea şi Unitatea neamului românesc, împotriva ocupaţiei ruseşti.”
Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, ctitorul CRUCII LIBERTĂŢII, a ţinut un discurs după serviciul divin de sfinţire:
“E cam frig, dar Dumnezeu este cu noi şi cred că această zi va încălzi pe veci neamul nostru, unitatea noastră şi libertatea noastră!
Nu poţi fi liber, dacă teritoriul ţării tale sau o parte din el este ocupat, dacă la tine acasă eşti impus să vorbeşti limba celui ce te-a ocupat, în locul limbii materne, să înveţi istoria ocupantului, în loc de istoria poporului tău, să te închini şi să depui flori la monumentul străinului, în locul monumentelor eroilor neamului tău.
A fi liber înseamnă a trăi împreună cu poporul tău pe pământul strămoşilor tăi, pământul dat Dumnezeu, a contribui la păstrarea şi dezvoltarea valorilor naţionale, dar, în primul rând, a-ţi cunoaşte şi a vorbi limba maternă şi a te mândri cu propria identitate, cea română, a fi urmaş adevărat al strămoşilor tăi, a iubi tot ce înseamnă OM, NAŢIUNE, ŢARĂ!
Liviu Rebreanu spunea: «Libertatea e cea mai mare nenorocire pentru poporul care nu-i copt s-o aibă.» Eu, stimaţi prieteni, consider că noi, românii moldoveni, suntem copţi de a trai în LIBERTATE, poporul nostru, NAŢIUNEA, merită, ca şi celelalte popoare şi naţiuni, să trăiască liber şi să-şi hotărască prezentul şi viitorul.
Acest lucru îl demonstrează toţi acei care chiar din prima zi de ocupaţie au luptat pentru libertatea şi unitatea noastră, pentru viitorul nostru: «Arcaşii lui Ştefan», «Sabia Dreptăţii», «Majadahonda», formată din liceenii din Orhei, Partidul Libertăţii şi mulţi, mulţi cetăţeni români care au fost striviţi de către arma ocupantului, inclusiv şi fratele meu, Gheorghe Ghimpu, care a stat 6 ani în lagărele comuniste, fiind luat în ziua Crăciunului de aici, din Coloniţa. Iată de ce am decis ca această CRUCE să fie pe acest pământ al Coloniţei, între două râuri, între Prut şi Nistru. Dar cel mai important, nici un locuitor al Coloniţei nu a luptat împotriva neamului, nici un consătean nu avem care ar fi lucrat în KGB ca să ne ia limba, identitatea şi tot ce ne-a dat Dumnezeu.
Această Cruce a Libertăţii vine să ne amintească că libertatea nu se cerşeşte, libertatea se cucereşte! Pentru libertate trebuie să lupţi, şi chiar dac-o ai, trebuie să ai grijă de ea ca de propria fântână sau ca de un izvor.
CRUCEA LIBERTĂŢII este un simbol al unităţii de pe ambele maluri ale Prutului şi Nistrului. Pe ambele maluri ale acestor râuri locuiesc români, unii dintre care, din păcate, şi-au uitat limba, identitatea, mama, tatăl, români moldoveni pe care i-a impus Rusia să împuşte unul în altul în Războiul de pe Nistru, aşa cum astăzi în Ucraina împuşcă frate în frate.
Această cruce este şi un simbol al credinţei şi demonstrează că toţi înaintaşii noştri nu au murit în zadar, iar idealurile pentru care au luptat se vor realiza. Pe data de 30 noiembrie, împreună în familia NATO şi UE! CRUCEA LIBERTĂŢII este un simbol al rezistenţei împotriva sistemului totalitar comunist. Doar fiind liberi, putem să ne construim viitorul! Această Cruce trebuie să devină astăzi simbolul victoriei noastre, să nu-i mai reuşească nimănui să calce pe acest pământ şi să ne ia libertatea. Eu sunt convins că Dumnezeu vede şi aude, şi prin această Cruce va apăra neamul nostru, ne va apăra pe noi, românii moldoveni de pe malurile Nistrului şi Prutului.
E timpul ca cetăţenii Republicii Moldova să conştientizeze că nu există viaţă fără libertate. Se spune că cel mai important este viaţa, dar viaţa fără libertate nu mai e viaţă… Iată de ce libertatea înseamnă viaţă!
Eu sper că toţi cei care vor trece pe lângă această cruce sau o vor vedea îşi vor aminti de libertatea noastră, vor lupta pentru ea şi vor duce mai departe drapelul libertăţii pentru care au murit mii de oameni, inclusiv colegi de-ai noştri, oameni care şi-au jertfit viaţa, familia, pentru libertatea naostră, pentru această zi, ca în toamna anului 2014, într-un an crucial, istoric pentru noi, să ridicăm în memoria lor această Cruce, Crucea Libertăţii neamului românesc.
Trăiască neamul românesc! Trăiască libertatea! Cu PL în familia NATO şi UE! Cu PL pentru Libertatea şi Unitatea noastră!”
Ion Apostol, Secretar general al Partidului Liberal, a menţionat că această Cruce este “un act de recuperare a memoriei şi demnităţii naţionale a românilor de pe acest pământ, un semn de recunoştinţă faţă de cei care şi-au pus viaţa pe altarul credinţei strămoşeşti şi al demnităţii noastre naţionale. Slavă eroilor căzuţi pe câmpul de bătălie, slavă celor care au suferit şi s-au jertfit pentru credinţa şi libertatea neamului românesc!”
Cu un discurs în faţa celor prezenţi a venit şi Mariana Ţăranu, doctor în istorie, autoarea volumului “Scrisori către Stalin sau spovedaniile celor ocupaţi”, care a subliniat că “trăim astăzi un moment istoric, un moment care ne responsabilizează şi ne face să conştientizăm că pentru libertatea noastră de acum s-au jertfit străbuneii, buneii şi părinţii noştri, care deşi ar fi trebuit să aibă o viaţă firească, au devenit jertfe ale regimului totalitar comunist. Noi suntem obligaţi prin definiţie să le cinstim memoria şi să ducem mai departe, prin ceea ce facem, flacăra libertăţii noastre. Acest gest al Preşedintelui PL, Mihai Ghimpu, ne face mândri şi demni de semenii noştri.”
Prezent la eveniment, istoricul Veaceslav Stăvilă a adresat un îndemn pentru toţi românii moldoveni — “Vă îndemn ca atunci când privim această cruce să ne amintim de cei 13 deputaţi din Sfatul Ţării care în 1940 au fost arestaţi şi omorâţi de sovietici, de elevii liceului «Vasile Lupu» din Orhei care au fost împuşcaţi în 1941 tot de sovietici. Vă rog să vă amintiţi de conducătorii Frontului Naţional — Gheorghe Ghimpu, Alexandru Şoltoianu şi alţii care au stat în puşcărie în perioada sovietică pentru că-şi doreau reîntregirea neamului. Să vă aduceţi aminte de Ion şi Doina Aldea Teodorovici, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Leonida Lari şi mulţi alţii. P. Ţuţea spunea că «libertatea omului este partea dumnezeiască din el», atâta timp cât luptăm pentru libertate, noi îl avem de Dumnezeu în noi.”
Corina Fusu a închis evenimentul cu următorul mesaj: “Aceasta Cruce a Libertăţii, sfinţită şi inaugurată astăzi, Crucea care de milenii este simbol al jertfirii de sine, al suferinţei, dar şi a reînvierii, a înălţării, a luminii, a victoriei, ne va ajuta să izbândim! Pe 30 noiembrie, să alegeţi calea luminoasă spre o viaţă demnă, liberă şi europeană!”
CRUCEA LIBERTĂŢII a fost sfinţită de preotul Andrei, stareţul Mănăstirii “Sfântul Apostol Andrei” din Durleşti, care a fost însoţit de un sobor de preoţi de la Mitropolia Basarabiei.
CRUCEA LIBERTĂŢII este o construcţie de metal, cu o înălţime de 21 de metri, realizată după modelul celor înălţate la Oneşti şi la Mănăstirea Putna. A fost înălţată pe una dintre cele mai înalte coline din Republica Moldova, în preajma localităţii Coloniţa, mun. Chişinău. Ea va putea fi văzută pe o rază de zeci de kilometri, inclusiv noaptea, având montate pe întreg perimetrul construcţiei elemente luminiscente.
Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md