Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
“Cunoaşterea mai multor culturi oferă persoanei posibilitatea lărgirii orizonturilor sale, la fel ca şi învăţarea mai multor limbi” — declaraţia a fost făcută astăzi, de către Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE, E.S. Astrid Thords, la întrevederea cu Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal.
În cadrul întrevederii, interlocutorii au făcut un schimb de opinii privind procesul de integrare a minorităţilor etnice, care presupune paşi fermi din partea minorităţilor, dar şi deschidere din partea majorităţii etnice. Cunoaşterea atât a limbii române, cât şi a limbilor minorităţilor naţionale, în virtutea statutului pe care o au aceste limbi în Republica Moldova, sunt paşi necesari pentru a facilita acest proces.
Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, a menţionat că el, în calitate de deputat, a votat în anii 1990 ca minorităţile etnice care locuiesc în Republica Moldova să beneficieze de toate drepturile pe care le au în prezent, începând de la limbă, cultură, tradiţie şi religie.
Referindu-se la relaţiile dintre populaţia băştinaşă şi minorităţile etnice, Mihai Ghimpu a accentuat că “majoritatea populaţiei care constituie românii-moldoveni sunt un popor paşnic, care tot timpul şi-a dorit Pace şi Bunăstare. Pacea la noi nu depinde de moldoveni, dar depinde de politica imperialistă a Kremlinului. De acolo vine tot răul.”
“Cetăţenii noştri când pleacă la studii s-au muncă peste hotare, primul lucru pe care îl fac este să înveţe limba şi se integrează în respectiva societate. De aceea, îmi doresc ca cei care locuiesc la noi în sud sau în nord să îşi păstreze limba maternă, dar să nu uite nici de limba statului în care locuiesc”, a subliniat Mihai Ghimpu.
În acest context, Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE, E.S. Astrid Thords, a subliniat că structura europeană pe care o reprezintă este disponibilă de a oferi tot sprijinul necesar în vederea elaborării unei metodologii eficiente de studiere a limbii române de către reprezentanţii minorităţilor naţionale.
“Cunoaşterea mai multor culturi oferă persoanei posibilitatea lărgirii orizonturilor sale, la fel ca şi învăţarea mai multor limbi”, a mai menţionat Înaltul Comisar OSCE.
Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md