Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Proiect în Parlamentul de la Chişinău privind declararea zilei de 27 martie sărbătoare naţională, la fel ca în România

|versiune pentru tipar||
PL / 16 martie 2017
Partidul Liberal

Fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal a înregistrat astăzi la Secretariatul Parlamentului iniţiativa legislativă, prin care ziua de 27 martie va fi declarată — Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare naţională. Autorii iniţiativei legislative, propun şi modificarea Codului Muncii, ca data de 27 martie să fie declarată zi de odihnă.

Motivarea proiectului înaintat de fracţiunea Partidului Liberal

În după-amiaza zilei de 27 martie 1918, după 106 ani de ocupaţie ţaristă, s-a deschis şedinţa Sfatului Ţării pentru adoptarea Unirii. În acest fel, Basarabia a revenit în graniţele ei fireşti, fiind prima provincie românească care s-a unit cu România, acesta constituind unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria spaţiului românesc.

Astfel, Actul Unirii, consfinţit în 1920 de Marile Puteri stipulează: “În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi dreptului de Neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu Mama sa România.”

Unirea a fost primită cu entuziasm şi satisfacţie de românii de pretutindeni şi a stimulat lupta de eliberare a românilor aflaţi sub stăpânire străină. A urmat o perioadă de dezvoltare accelerată pe toate planurile a României Mari, recunoscută de cei mai mulţi drept epoca de aur a istoriei româneşti.

Efectele Unirii au fost anulate după 22 de ani, în anul 1940, în urma monstruosului pact Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1939, şi a ultimatumului sovietic de la 26–28 iunie 1940, Basarabia fiind din nou ocupată, împreună cu Nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa.

Cei mai mulţi membri ai Sfatului Ţării, care nu au apucat sau au refuzat se refugieze în România, chiar în primele zile ale ocupaţiei sovietice, au fost deportaţi şi omorâţi de NKVD-ul sovietic, în schimb nu şi-au sacrificat ţara pentru interesele proprii sau străine.

În acest sens, menţionăm că prezentul proiect de lege va constitui un act de recunoştinţă şi, totodată, un omagiu adus celor care şi-au pus pe altarul vieţii unitatea, limba română, libertatea şi dorinţa de a lăsa un stat cât mai bogat celor ce vin, dând dovadă de sacrificiu, glorie şi demnitate.

Totodată, reliefăm că, la 14.03.2017, Camera Deputaţilor din Parlamentul României a adoptat proiectul de Lege pentru declararea zilei de 27 martie — Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare naţională, adoptat de Senat la 13.10.2015, demonstrând importanţa acestui adevăr istoric.

Această zi a întregului neam, o zi sfântă din toate punctele de vedere, nu trebuie să fie confiscată de o competiţie politică ce nu are nimic în comun cu idealurile de veacuri ale poporului nostru, mai ales în contextul că în 2018 se împlinesc 100 de ani de la marele eveniment.

În ordinea celor expuse, ţinem să încheiem cu un pasaj din Actul Unirii “Trăiască unirea Basarabiei cu România de-a pururi şi totdeauna!”, iar prin prezentul proiect de lege să făurim o punte din trecut spre viitor.

Sursa: www.pl.md

Mihai Ghimpu, despre votul uninominal: PL nu va susţine aceasta iniţiativă Consiliul Republican a aprobat modificări la Statutul şi Programul PL