Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Dezvoltarea regională, în sensul larg exprimă crearea unui nivel nou în organizarea Teritorială a Ţării. Instituţiile noi pot varia pe larg în ce privesc organele, responsabilităţile şi autorităţile, dar acestea sunt întotdeauna suprapuse instituţiilor locale existente. Regionalizarea se prezintă drept un proces de lungă durată, unde statul introduce în al doilea nivel de Guvern. Regionalizarea este un proces ce creează capacităţi pentru acţiuni de dezvoltare a unei zone geografice specifice, sub-naţionale dar supra-locale, prin intermediul modelelor economice şi de potenţial. Acest proces se poate baza pe sistemul existent politic-administrativ sau poate da naştere unei organizări teritoriale noi, care ar putea susţine mai bine scopul creşterii socio-economice şi a dezvoltării echilibrate.
Republica Moldova pe tot parcursul independenţei sale s-a aflat într-o continuă căutare al modelului cel mai oportun de organizare teritorial-administrativă. În rezultat a fost acceptat modelul teritorial-administrativ raional, care sub aspect administrativ şi social-politic a dat rezultate apreciabile, dar care comportă deficienţe sub aspect socio-economic. Drept soluţie a acestui dezechilibru găsim necesar să se implementeze modelul dezvoltării regionale, care a devenit o realitate în ţările Uniunii Europene, creînd paralel cadrul legislativ şi cadrul instituţional în devenire.
Înţelegînd că dezvoltarea regională este un proces de durată şi va solicita iniţiativa şi participarea întregii societăţi, dar care este viitorul Ţării, Partidul Legii şi Dreptăţii, se vede factor social-politic activ la realizarea ei şi îşi va aduce suportul solicitat.
Plecînd de la faptul că modelul dezvoltării regionale este plenar integrat în programul social-politic, participarea efectivă la realizarea lui va consolida imaginea şi fortifica baza socială a Partidului Legii şi Dreptăţii.
Nicolae Alexei, Preşedintele Partidului