Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Partidul Liberal Democrat din Moldova îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de modul netransparent şi ilegal în care Guvernul administrează ajutorul umanitar oferit Republicii Moldova de către Federaţia Rusă şi România pentru depăşirea consecinţelor secetei din anul 2007.
Prin hotărîrile secrete nr. 599–13 din 15 mai 2008 şi nr. 156/5 din 15 februarie 2008, Guvernul RM a acordat din ajutoarele umanitare, cu titlul “gratuit”, 9000 tone de grîu alimentar Combinatului de panificaţie din Chişinău “Franzeluţa” SA şi 2000 tone Combinatului de panificaţie din Bălţi SA.
Legea cu privire la ajutoarele umanitare prevede că beneficiari ai ajutorului umanitar nu pot fi întreprinderile şi organizaţiile care au ca scop al activităţii lor obţinerea profitului. Întreprinderile vizate în Hotărîrile Guvernului sunt create şi activează în scopul obţinerii profitului, fapt ce dovedeşte o dată în plus caracterul ilegal al Hotărîrilor.
Sprijinind doi agenţi economici, Guvernul a depăşit cadrul legal, lovind direct în libera concurenţă în domeniu, în condiţiile în care, pe piaţa produselor de panificaţie activează astăzi peste 100 de agenţi economici.
Potrivit Legii despre secretul de stat, informaţia privind repartizarea ajutoarelor umanitare nu poate fi atribuită la secretul de stat, iar nepublicarea în Monitorul Oficial a Hotărîrilor Guvernului privind repartizarea ajutoarelor umanitare reprezintă o abatere gravă de la legislaţia în vigoare.
Partidul Liberal Democrat din Moldova cere Procuraturii Generale să investigheze acţiunile ilegale menţionate şi să ia toate măsurile ce se impun, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Cerem Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei să investigheze acest caz sub aspectul compatibilităţii cu legislaţia în vigoare.
Ajutorul umanitar sub formă de grîu alimentar, oferit Republicii Moldova a avut drept destinaţie cetăţenii Republicii Moldova care au suferit în modul cel mai direct de pe urma secetei din anul trecut. Respectiv, el urma să fie repartizat în exclusivitate categoriile socialmente vulnerabile şi celor direct afectaţi de calamităţile naturale, precum şi în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare.
PLDM face apel la partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova să monitorizeze îndeaproape modul în care Guvernul repartizează ajutoarele umanitare.
Sursa: www.pldm.md