Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Partidul Liberal Democrat din Moldova constată cu îngrijorare că criza sistemului de învăţămînt din Republica Moldova se aprofundează. Atitudinea tradiţională a guvernării comuniste de desconsiderare a sferei educaţionale, a determinat incoerenţa şi inconsistenţa politicilor în acest domeniu, fapt ce a afectat grav toate nivelele sistemului de învăţămînt din ţara noastră.
Actualmente, în învăţămîntul secundar se resimte o lipsă acută de specialişti. Numai în anul şcolar ce s-a încheiat, peste 2200 de cadre didactice au părăsit şcoala. Tinerii pedagogi ocolesc instituţiile şcolare, deoarece, condiţiile de muncă oferite, nu corespund nici pe departe minimului necesar pentru existenţă. Indemnizaţiile acordate tinerilor specialişti nu pot asigura nici în cea mai mică măsură rezolvarea problemelor cu care aceştia se confruntă.
Învăţămîntul preuniversitar traversează o criză profundă, ce a afectat nu numai calitatea studiilor la acest nivel, ci însăşi baza sistemului educaţional existent. Tergiversarea optimizării reţelei instituţionale, prin amînarea reformării şcolilor de cultură generală, dotarea insuficientă cu literatură şi material didactic, lipsa sfidătoare a unui minim efort de stimulare şi protejare a persoanelor implicate în educarea tinerilor generaţi, aduce grave prejudicii învăţămîntului preuniversitar din ţara noastră.
Regimul comunist are o politică discriminatorie de retribuire a muncii în învăţămînt, comparativ cu alte sfere bugetare. Este inadmisibil ca un pedagog cu o vechime în muncă de peste 18 ani să fie remunerat cu doar 1075 lei lunar. Actuala guvernare desconsideră munca pedagogică, împingîndu-i practic pe profesori să-şi ia o normă didactică dublă pentru a-şi asigura pragul minim de existenţă. Circa 60 la sută dintre angajaţii din sfera învăţămîntului activează în regim de supra-normă.
Statutul cadrului didactic se discută de mai bine de 10 ani fără ca să fie legiferat. Educatorii şi cadrele didactice de la sate depun eforturi enorme pentru a-şi păstra şi îmbunătăţi calificarea, în condiţiile în care sunt puşi în faţa necesităţii de a-şi lucra terenurile pentru ca să supravieţuiască.
Învăţămîntul universitar a fost trecut şi el în repetate rînduri prin cuţitele reformelor comuniste. Politicile administrate în domeniu s-au soldat practic cu lichidarea autonomiei universitare. Actualmente o serie întreagă de instituţii de învăţămînt superior sunt conduse de rectori interimari. Totodată, plafonarea numărului de studenţi înmatriculaţi pentru fiecare instituţie a îngrădit accesul la studiile superioare pentru un număr considerabil de tineri.
Partidul Liberal Democrat constată că sistemul educaţional rămîne încă ostaticul abordărilor perimate, fără să fie conectat la noile realităţi internaţionale. Întîrzierea modernizării învăţămîntului periclitează reformele economice şi instituţionale şi riscă să compromită viitorul Republicii Moldova.
Ţinînd cont de starea deplorabilă la care a fost adus sistemul de învăţămînt de către guvernarea comunistă, Partidul Liberal Democrat din Moldova se solidarizează cu angajaţii din învăţămînt şi sprijină revendicările lor. PLDM cere guvernului să întreprindă măsuri neîntîrziate pentru a preveni colapsul sistemului educaţional din Republica Moldova.