Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Partidul Liberal Democrat din Moldova propune modificarea Legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali. Iniţiativa legislativă, depusă la Biroul Permanent al Parlamentului, vizează crearea condiţiilor care să încurajeze activitatea de business şi să faciliteze desfăşurarea afacerilor în Republica Moldova.
Deşi legislaţia actuală prevede un serviciu rapid de înregistrare a companiilor, există unele impedimente cum ar fi: deschiderea contului bancar şi vărsarea în capitalul social înainte de începerea activităţii propriu zise, adică la momentul înregistrării întreprinderii. Această prevedere creează dificultăţi şi descurajează oamenii de afaceri.
În nota informativă ce însoţeşte proiectul de lege se spune că “antreprenorii care doresc să înceapă o afacere trebuie să depoziteze mai întîi suma de 5.400 lei, care reprezintă 11,4% din venitul Moldovei pe cap de locuitor, drept dovadă a capitalului minim. Neavînd la dispoziţie toate fondurile, antreprenorii întîmpină dificultăţi în stabilirea unui oficiu, angajarea lucrătorilor, punerea pe piaţă a produselor noi şi, în general, punerea pe roate a afacerii”.
Motivarea precum că depunerea sumei respective este necesară pentru protecţia creditorilor este eronată, or creditorii îşi bazează deciziile pe riscul comercial şi nu pe faptul dacă o firmă este capabilă să facă plata capitalului minim.
Pentru o mai bună reglementare, PLDM consideră oportună anularea din legislaţie a obligativităţii depunerii capitalului minim, ceea ce, iminent, va elimina şi necesitatea deschiderii unui cont bancar separat.
În acest context, autorii proiectului de lege propun eliminarea din lista actelor necesare, stipulate de Legea 220 din 19.10.2007 privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali (Monitorul Oficial 184–187/711, 30.11.2007), a “documentului ce confirmă depunerea de către fondatori a aportului în capitalul social al persoanei juridice în mărimea şi în termenul prevăzute de legislaţie”.
Aceasta, în opinia autorilor proiectului, va îmbunătăţi percepţiile investitorilor, va încuraja investiţiile şi va crea noi locuri de muncă.
Serviciul de presă al PLDM