Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
În ultima perioadă, am auzit mai multe opinii legate de modul în care funcţionează Alianţa pentru Integrare Europeană, de modul în care luăm deciziile, dar şi de felul în care sunt receptate mesajele noastre. De aceea, am considerat necesar să clarific cîteva lucruri.
În primul rînd, vreau să afirm cu toată fermitatea că Alianţa pentru Integrare Europeană este în continuare o structură democratică puternică şi, în ciuda încercărilor disperate care se fac pentru a o discredita, ea va rezista şi va continua să implementeze programul de guvernare asumat.
Alianţa pentru Integrare Europeană a apărut ca urmare a dialogului dintre mai multe formaţiuni politice. Nicio clipă nu am abandonat această cultură a dialogului şi, chiar dacă sunt situaţii în care există opinii diferite, deciziile se iau în mod democratic, prin consens.
PLDM consideră că dialogul trebuie să continue între partidele constituante ale Alianţei pentru Integrare Europeană, astfel încît rezultatele deciziilor sale să fie cele mai bune, în interesul cetăţenilor.
În calitate de preşedinte al PLDM, voi promova în continuare deciziile Alianţei, dar nu voi înceta să-mi expun punctul de vedere atunci cînd situaţia o va cere.
Trebuie ca cei care critică Alianţa pentru Integrare Europeană să se obişnuiască cu faptul că la conducerea ţării nu se mai află un partid în care decide un singur om, ci o alianţă de partide democratice, în care deciziile se iau prin consens. Alianţa pentru Integrare Europeană este compusă din patru partide care au o viziune comună, dar au şi ideologii mai mult sau mai puţin diferite. Deci, e normal să existe situaţii în care să avem şi opinii diferite.
Pînă acum, eu am preferat să-mi prezint opinia în interiorul Alianţei, atunci cînd am avut unele obiecţii legate de deciziile acesteia. Dar, în ultima perioadă, am observat că sunt colegi care preferă să iasă public şi să-şi transmită opiniile, ceea ce pînă la urmă este foarte bine, este un semn de transparenţă.
Începînd de acum încolo, voi avea şi eu o abordare mult mai dinamică în a-mi exprima opiniile legate de diferite probleme pe care le discutăm în Alianţă. În acest fel nu vor mai exista situaţii în care poziţia mea legată de un subiect să fie interpretată greşit.
Vreau să reafirm azi că PLDM îşi face în continuare un obiectiv din menţinerea unităţii Alianţei pentru Integrare Europeană, însă fără a substitui cultura dialogului. Nu-mi doresc ca Alianţa pentru Integrare Europeană să aibă soarta Alianţei pentru Democraţie şi Reforme din 1998–2001. Nu doresc să se repete calvarul prin care am trecut cu toţii după anul 2001. Iar pentru ca acest lucru să nu se întîmple, trebuie să ne auzim şi să ne respectăm unii pe alţii.
PLDM a oferit suficiente exemple ale unui comportament corect în cadrul alianţei de guvernămînt. Noi înţelegem că orice tentativă de a discredita alianţa de guvernămînt afectează perspectiva europeană a Republicii Moldova. De aceea, preferăm ca dezbaterea de opinii să aibă loc în interiorul Alianţei şi nu dorim să folosim aceste dezbateri pentru acumulare de capital politic. Ofer doar un exemplu: PLDM nu a folosit ca mijloc de a acumula capital politic faptul că a fost împotriva deciziei de a merge pe varianta Referendumului, contrar opiniei Comisiei de la Veneţia, decizie care risca să separe din nou Republica Moldova de restul ţărilor democratice şi să ne lipsească de suportul partenerilor de dezvoltare.
Constat, insă, că, în ultima perioadă, sunt colegi din Alianţă care au abandonat lupta cu comuniştii şi dau senzaţia că luptă cu propriul Guvern. Se discută despre faptul că Armata noastră nu are bani să participe la Parada de la Moscova, fără ca cineva să întrebe Guvernul dacă e aşa sau nu; despre faptul că soldaţii noştri ar fi în pericol să leşine dacă merg la Paradă şi aşa mai departe. Eu cred că aceste teme sunt foarte serioase şi ele nu trebuie tratate ca posibil beneficiu electoral de către un partid sau altul.
Aşa cum am afirmat în calitate de Prim-Ministru, reafirm şi azi în calitate de preşedinte al PLDM: atunci cînd vorbim despre Armata noastră, ironiile nu-şi au locul. Noi avem o armată formată din profesionişti, capabili să facă faţă tuturor provocărilor.
Şi acum referitor la Parada din 9 mai. În calitate de Prim-Ministru, mi-am exprimat foarte clar opinia legată de aspectele tehnice, precizînd că Guvernul este pregătit să acorde Armatei sprijinul necesar pentru o participare onorabilă la acest eveniment. În scurt timp, a apărut şi decizia politică a Alianţei pentru Integrare Europeană, prezentată de preşedintele Partidului Liberal, care şi-a exprimat dezacordul faţă de decizia Alianţei, dar nu a prezentat şi argumentele care au dus la luarea acestei decizii, astfel încît opinia publică să aibă toate datele problemei. Eu voi prezenta doar o parte dintre argumentele care au stat la baza deciziei de participare.
Pentru început, să vedem ce semnificaţie are acest eveniment. Este un gest de solidaritate al popoarelor împotriva fascismului. Victoria asupra fascismului este un eveniment istoric de importanţă incontestabilă şi orice alte interpretări şi trimiteri la relaţii bilaterale, probleme mai vechi sau mai noi, nu trebuie să-şi aibă locul în acest context. Exemplul Poloniei, care participă la Parada militară din Piaţa Roşie, dar şi exemplul Germaniei, care va fi reprezentată oficial la acest eveniment, sunt semnificative în acest sens. Nu cred că Moldova ar avea mai multe motive, decît Germania sau Polonia, să formeze o opinie separată la acest capitol.
Decizia noastră de a participa la acest eveniment a fost una pragmatică, pornită tocmai de la dezideratul nostru comun de deschidere a Republicii Moldova către toate ţările lumii, de promovare a culturii dialogului şi a bunei cooperări cu toate statele.
Aşa cum mulţi dintre dumneavoastră cunoaşteţi, la Parada de la Moscova vor participa militari din SUA, Marea Britanie, Franţa, dar şi din Polonia şi alte state. Şi-au confirmat prezenţa la Paradă conducători din state ca: Franţa, Germania, Ucraina, Armenia, Slovenia, Serbia, Lituania, Slovacia şi, probabil, în perioada următoare vor confirma prezenţa şi conducători ai altor ţări.
Am fost invitaţi la un eveniment, alături de reprezentanţi din ţări europene care ne sunt partenere în demersul nostru de integrare în Uniunea Europeană. De aceea, nu trebuie să limităm dezbaterea internă doar la faptul că Armata noastră va participa alături de Armata Rusiei.
Rusia este una din ţările cu care ne-am angajat să construim un parteneriat strategic, lucru prevăzut în Programul de guvernare, care a fost votat de toate componentele Alianţei.
Sunt conştient că există teme sensibile, cum ar fi cea legată de Transnistria, ce alimentează opinia că nu ar trebui să participăm la Paradă. Dar nu cred că neparticiparea Republicii Moldova va rezolva problema. Pînă la urmă este important ca, după participare, noi să continuăm procesul de negociere privind Transnistria şi chiar să-l intensificăm. Nu pot să nu constat, însă, că subiectul transnistrean, care este atît de dureros pentru noi, a început să fie folosit în scop politic, inclusiv în contextul evenimentului menţionat.
Nu subiecte de genul Paradei sînt cele care ţin agenda Alianţei pentru Integrare Europeană, ci cele legate de prioritatea noastră absolută — integrarea în Uniunea Europeană, de eficientizarea guvernării, de cum să facem ca efectele bune, care au început să apară în economie, să fie simţite cît mai repede de către cetăţeni. Şi, nu în ultimul rînd, consolidarea relaţiilor cu partenerii externi. Acestea sunt subiecte asupra cărora AIE se va concentra în continuare.
Mesajul pe care vreau să-l transmit este că Alianţa pentru Integrare Europeană are o agendă de lucru foarte clară, care este într-un continuu proces de armonizare cu agenda cetăţenilor Republicii Moldova.
Serviciul de presă al PLDM