Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Discursul Prim-ministrului desemnat, Vlad Filat, rostit în Parlament, cu ocazia prezentării Programului de Guvernare şi a noului Cabinet de miniştri

|versiune pentru tipar||
PLDM / 14 ianuarie 2011
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Stimate domnule Preşedinte al Parlamentului,
Stimaţi deputaţi,
Stimaţi reprezentanţi ai corpului diplomatic,
Stimaţi reprezentanţi ai mass media şi ai societăţii civile,

Pentru că astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Vasile, voi începe prin a le ura La mulţi ani şi a le dori multă sănătate tuturor celor care poartă acest nume. Fie ca spiritul acestei zile să ne călăuzească pe drumul pe care pornim astăzi împreună.

Onorată asistenţă,

Este o onoare să vin astăzi în faţa dumneavoastră, în calitate de Prim Ministru desemnat, să vă prezint Programul de guvernare pentru următorii 4 ani, dar şi echipa guvernamentală care va implementa acest program.

La data de 28 noiembrie 2010, în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare anticipate în cadrul cărora cca 60% dintre alegătorii care s-au prezentat la urne au pledat pentru un viitor european, liber şi democratic. Rezultatul alegerilor reprezintă şi un vot de încredere acordat Guvernului pe care l-am condus, o confirmare a faptului că cetăţenii apreciază şi susţin acele transformări pe care le-am început acum mai bine de un an, acel curs de dezvoltare al ţării pe care l-am stabilit şi îl urmăm cu stricteţe. Profit de ocazie pentru a le mulţumi tuturor cetăţenilor care s-au prezentat la vot, indiferent de opţiunea lor politică. Este important că cetăţenii noştri au dovedit că le pasă de viitorul ţării.

În conformitate cu voinţa alegătorilor, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Democrat şi Partidul Liberal, constituite în Alianţa pentru Integrare Europeană, au majoritatea parlamentară necesară formării Guvernului. Le mulţumesc pe această cale colegilor din AIE pentru modul constructiv în care au decurs discuţiile privind formarea noului Cabinet, dar şi experţilor care au lucrat la elaborarea Programului de guvernare.

De asemenea, vreau să le mulţumesc partenerilor sociali şi reprezentanţilor societăţii civile, pe care, în calitate de Prim Ministru desemnat, i-am consultat în vederea elaborării Programului de guvernare. Au fost discuţii foarte constructive, iar o parte dintre propunerile care au apărut în cadrul lor se regăsesc în programul de activitate al viitorului Cabinet.

Vreau încă de la început să precizez că atît la elaborarea Programului de guvernare, cît şi la alcătuirea Cabinetului de Miniştri, am mers pe ideea continuităţii, pentru că lucrurile bune începute anul trecut trebuie finalizate, iar angajamentele pe care ni le-am asumat în faţa cetăţenilor, dar şi în faţa partenerilor externi, să fie respectate.

Ştim cu toţii că anul trecut a fost unul foarte greu pentru Republica Moldova, un an în care a trebuit să găsim soluţii pentru a stabiliza economia ţării, pentru a putea plăti la timp salariile şi pensiile, pentru a-i sprijini pe cetăţenii noştri cu nevoi sociale deosebite. Am reuşit toate aceste lucruri, iar confirmarea o avem în statisticile oficiale, dar şi în aprecierile mai multor instituţii internaţionale prestigioase.

Ca rezultat al eforturilor conjugate întreprinse pentru recuperarea economiei naţionale după criza economico-financiară, Republica Moldova a înregistrat o creştere economică de 6,5% în ianuarie-septembrie 2010, peste limita tutror aşteptărilor.

Stimaţi colegi,

2010 a fost anul în care am demonstrat comunităţii internaţionale că Republica Moldova este condusă de oameni responsabili, care pun pe primul plan interesele cetăţenilor Republicii Moldova. Am reuşit să demonstrăm că sîntem parteneri credibili, că ne respectăm angajamentele asumate, că avem o viziune clară. Aceste lucruri i-au convins pe partenerii externi să acorde Republicii Moldova un sprijin financiar de 2,6 miliarde de dolari, bani care în mare parte vor fi utilizaţi pentru punerea în aplicare a Programului nostru de guvernare. Partenerii de dezvoltare au sporit aproape de 5 ori asistenţa financiară pentru Republica Moldova, de la 186,6 mil. USD în 2009 pînă la 864,1 mil. USD în 2010. La situaţia din decembrie 2010, Guvernul a contractat peste un miliard EURO pentru implementarea a 103 proiecte în conformitate cu priorităţile expuse în programul “Relansăm Moldova”.

O altă provocare importantă a anului trecut a fost să demonstrăm că Republica Moldova îşi doreşte cu adevărat să se integreze în Europa. Am trecut de la afirmaţii, la fapte. Paşii rapizi pe care i-am făcut în acest domeniu ne-au adus numeroase aprecieri pozitive din partea celor mai importanţi oficiali europeni. Dar nu am primit doar aprecieri din partea Uniunii Europene — am primit şi un ajutor financiar concret.

Guvernul a relansat relaţiile cu România, iar rezultatul a venit imediat prin sprijinul pe care l-am primit din partea acestui stat vecin. În mod special, ţin să-mi exprim încă o dată recunoştinţa pentru ajutorul acordat în vederea lichidării consecinţelor inundaţiilor din vara anului trecut.

Am reuşit să consolidăm parteneriatul strategic pe care îl avem cu Federaţia Rusă, iar în Programul de Guvernare pe care vi-l prezentăm astăzi, relaţia cu Rusia reprezintă, în continuare, un obiectiv foarte important, un obiectiv strategic.

Şi relaţiile cu SUA au cunoscut anul trecut un dinamism fără precedent. Am început în 2010 o serie de parteneriate cu SUA, pe care le vom continua şi în mandatul următor.

Doamnelor şi domnilor,

Sigur că ar mai fi multe lucruri de spus referitor la ce s-a întîmplat anul trecut, dar acum cred că mai important este să ne concentrăm pe ce avem de făcut în viitor. Şi vreau să încep să vorbesc despre acest lucru pornind de la principala problemă cu care ne confruntăm, sărăcia. Trebuie să recunoaştem că cetăţenii noştri o duc greu, unii dintre ei foarte greu, şi doar pornind de la această realitate putem să gasim soluţii pentru a îmbunătăţi nivelul de trai al oamenilor.

Noi nu sîntem astăzi în faţa dumneavoastră pentru a vă cere un vot politic prin care Primul Ministru desemnat şi echipa sa să ocupe nişte funcţii, noi am venit să vă cerem votul pentru cele două obiective majore pe care le va avea noul Guvern: creşterea nivelului de trai al cetăţenilor noştri şi integrarea europeană. Realizarea acestor obiective presupune o serie de acţiuni pentru a asigura o protecţie socială adecvată cetăţenilor noştri, dezvoltarea economiei, creşterea numărului locurilor de muncă, dezvoltarea relaţiilor cu partenerii externi, atragerea de investiţii, eliminarea vizelor şi alte acţiuni care au ca şi finalitate un nou nivel de viaţă în Republica Moldova.

Sînt convins că şi colegii din PCRM îşi doresc ca viitorul Guvern al Republicii Moldova să aibă ca prioritate îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor. Postura de partid de opoziţie poate nu le va permite deputaţilor din fracţiunea PCRM să voteze noul Cabinet. Cu toate acestea eu vreau să-i asigur atît pe colegii deputaţi ai PCRM, cît şi pe cetăţenii care au votat acest partid, că Guvernul pe care îl constituim azi va munci pentru prosperitatea tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, indiferent de opţiunea lor politică.

Vreau de asemenea să-i asigur pe colegii din PCRM că voi fi receptiv la toate propunerile constructive care vin din partea lor. Soluţii bune pot să vină de la fiecare partid, de la fiecare parlamentar. Vreau să avem un dialog civilizat, raţional, bazat pe idei şi sugestii, nu pe emoţii şi acţiuni populiste. Republica Moldova are nevoie de o opoziţie puternică, care să contribuie la bunul mers al lucrurilor în ţara noastră.

Am ţinut să fac aceste precizări legate de colaborarea cu opoziţia pentru că doresc să dau un semnal clar că sînt deschis dialogului cu orice partid politic atît timp cît acest dialog poate îmbunătăţi activitatea guvernamentală sau parlamentară.

Distinşi colegi,

Vă voi prezenta acum cîteva din elementele de bază ale Programului nostru de guvernare, intitulat INTEGRAREA EUROPEANĂ: LIBERTATE, DEMOCRAŢIE, BUNĂSTARE, care are următoarele priorităţi: integrarea europeană, reintegrarea ţării, politică externă eficientă şi echilibrată, supremaţia legii, creştere economică sustenabilă, combaterea sărăciei, servicii publice de calitate şi descentralizarea puterii.

Integrarea europeană va rămîne prioritatea absolută a noului Guvern al Republicii Moldova. Realizarea plenară a acestui obiectiv va permite ancorarea ţării într-un sistem de stabilitate şi prosperitate, în care guvernează valorile democratice şi respectul faţă de libertăţile fundamentale ale omului. Totodată, asumarea şi implementarea cu responsabilitate a angajamentelor care rezultă din parcursul european, reprezintă cea mai eficientă modalitate de a realiza modernizarea ţării sub aspect politic, economic şi social. Or, integrarea europeană înseamnă, în primul rînd, transformarea internă a ţării noastre.

Reintegrarea ţării este şi va fi un obiectiv fundamental al Guvernului. Vom intensifica eforturile în vederea identificării unei soluţionări viabile şi durabile a conflictului transnistrean în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Europenizarea ţării va crea premisele necesare în acest sens.

Noul Guvern va continua promovarea unei politici externe eficiente. Vom consolida relaţiile de bună vecinătate şi parteneriat strategic cu Uniunea Europeană, România, Ucraina, SUA şi Federaţia Rusă. Guvernul va promova un curs echilibrat al politicii externe, optimal pentru ţară, urmărind dezvoltarea relaţiilor reciproc avantajoase cu toţi partenerii, atît în Vest, cît şi în Est, prin consolidarea relaţiilor de parteneriat strategic, promovarea intereselor economice şi protejarea intereselor cetăţenilor moldoveni de peste hotare.

O prioritate pentru noul Guvern va fi asigurarea în continuare a supremaţiei legii. Vom asigura respectarea principiului separării şi independenţei puterilor legislativă, executivă şi judecătorească; aplicarea uniformă şi corectă a legilor şi egalităţii tuturor în faţa legii. Justiţia independentă este elementul-cheie al statului de drept şi al unei guvernări democratice şi reprezintă instrumentul care trebuie să asigure suportul necesar pentru celelalte reforme.

La capitolul creştere economică sustenabilă, vom acţiona în vederea schimbării paradigmei de dezvoltare a ţării de la o economie bazată pe consum la o economie bazată pe investiţii, inovaţii şi competitivitate, pentru ca economia naţională să creeze locuri de muncă viabile şi bine plătite, iar întreaga societate şi fiecare cetăţean în parte să beneficieze de efectele unei creşteri economice robuste, organice şi echilibrate.

Un obiectiv prioritar pentru noul Guvern va fi o societate fără sărăcie. Considerăm ca principalele provocări pentru noul Guvern sînt lupta cu sărăcia, asigurarea accesului la educaţie, asistenţă medicală calificată şi servicii publice de calitate. În viziunea noastră, modernizarea accelerată şi progresul social trebuie să se bazeze pe investiţii publice masive şi inteligente în infrastructură, în educaţie şi formarea profesională a tinerilor, într-o politică industrială care să conducă la creşterea competitivităţii economiei şi întreprinderilor autohtone, asigurarea de locuri de muncă stabile şi bine plătite, susţinute de o politică fiscală stimulativă. Vom crea oportunităţi economice şi sociale pentru tineri şi vîrstnici deopotrivă. Guvernul va promova consecvent o politică clară de majorare a salariilor, pensiilor, burselor şi a altor plăţi sociale, astfel încît cuantumul acestora să asigure un trai decent.

O altă prioritate pentru noul Guvern va fi descentralizarea puterii. Vom recurge la demontarea “verticalei puterii” şi vom aplica principiile şi normele europene în domeniul administraţiei publice. Apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană se poate produce doar în condiţiile unui stat în care structurile puternic ierarhizate sînt înlocuite cu structuri descentralizate, transparente şi flexibile, întemeiate pe supremaţia drepturilor şi libertăţilor civile.

Stimaţi deputaţi,
Onorată asistenţă,

În continuare, voi face o scurtă trecere în revistă a obiectivelor şi acţiunilor concrete pe domenii, o radiografiere succintă a Programului de guvernare. Voi începe cu edificarea statului de drept, fără de care eforturile noastre în alte domenii nu pot da rezultate.

Edificarea statului de drept va presupune, în primul rînd, elaborarea şi adoptarea unei noi Constituţii. Forma şi conţinutul acestui proces vor fi detaliate pe parcurs. Este, însă, important că la momentul de faţă am luat o decizie de principiu privind elaborarea unei noi legi supreme a statului. Îmi exprim speranţa că acest demers va fi sprijinit şi de colegii noştri din opoziţie.

În contextul asigurării statului de drept, un loc extrem de important îl va ocupa reforma justiţiei, care se va extinde asupra: Reformării sistemului de organizare judecătorească, a Consiliului Superior al Magistraturii, a Curţii Supreme de Justiţie, Procuraturii, Reformarea sistemului de administrare a finanţelor şi a resurselor din cadrul sistemului judecătoresc, Reformarea procedurii penale, civile şi de contencios administrativ, Reformarea notariatului, Fortificarea instituţiilor avocaturii şi acordarea asistenţei juridice garantate de stat, precum şi Consolidarea rolului Curţii Constituţionale. Totodată în domeniul protecţiei drepturilor omului avem ca obiective: dezvoltarea cadrului legal şi instituţional în domeniul drepturilor omului şi consolidarea mecanismelor de protecţie a drepturilor omului.

De asemenea, Guvernul va demara ample reforme şi în ceea ce vizează ordinea publică, securitatea şi apărarea, avînd drept priorităţi: Reformarea Ministerului Afacerilor Interne şi a Serviciului de Informaţii şi Securitate precum şi Reorganizarea Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei.

O atenţie deosebită vom acorda Consolidării sistemului naţional de integritate şi de luptă împotriva corupţiei, prin: Crearea unui sistem instituţional eficient de prevenire şi combatere a corupţiei în sistemul public; Optimizarea sistemului de achiziţii publice; Crearea mecanismului de cooperare între autorităţile publice, societatea civilă şi partenerii de dezvoltare, pentru reducerea fenomenului de corupţie. De asemenea, Programul nostru de Guvernare conţine prevederi exprese privind ridicarea imunităţii deputaţilor, judecătorilor şi a procurorilor.

Stimaţi colegi,

Statul de drept presupune garantarea dreptului la liberă exprimare, dreptului la informare a cetăţenilor, dar şi libertatea presei. În acest sens, vom continua eforturile în vederea liberalizării spaţiului mediatic prin: Armonizarea cadrului juridic ce reglementează activitatea mass-media cu normele şi standardele europene, inclusiv adoptarea unui nou Cod al audiovizualului, Reformarea şi modernizarea activităţii IPNA Compania “Teleradio-Moldova”, Asigurarea libertăţii presei şi crearea condiţiilor optime pentru activitatea instituţiilor de presă, Stimularea investiţiilor în piaţa media autohtonă, Asigurarea reală a accesului la informaţia de interes public şi stimularea jurnalismului de investigaţie.

De asemenea, statul de drept este de neconceput fără o societate civilă activă, implicată şi interesată în atingerea obiectivelor comune. De aceea, Guvernul şi-a stabilit drept obiectiv consolidarea societăţii civile şi asigurarea condiţiilor optime pentru buna cooperare a acesteia cu sectorul public. Vom acţiona în vederea creării cadrului legal adecvat dezvoltării societăţii civile ca mediator al intereselor cetăţenilor şi partener al autorităţilor publice în procesul de politici publice.

Sînt absolut sigur că realizarea obiectivelor şi acţiunilor în domeniile menţionate mai sus vor transforma Republica Moldova într-un real stat de drept şi vor contribui decisiv la atingerea obiectivului de integrare europeană a ţării noastre.

Doamnelor şi domnilor,

În continuare mă voi referi la priorităţile politicii externe. Noul Guvern îşi propune obiective clare în acest sens, printre care:

  1. Promovarea unei politici externe dinamice şi coerente în scopul asigurării intereselor naţionale ale Republicii Moldova şi creării unei imagini pozitive a ţării.
  2. Intensificarea dialogului şi cooperării cu statele-membre ale Uniunii Europene în vederea obţinerii statutului de candidat pentru aderarea la UE.
  3. Impulsionarea relaţiilor bilaterale şi cooperării multilaterale, promovarea raporturilor de bună vecinătate şi edificarea unor parteneriate strategice cu UE, România, Ucraina, Federaţia Rusă şi Statele Unite ale Americii.
  4. Valorificarea plenară a potenţialului de cooperare cu actori globali şi regionali în ascensiune.
  5. Promovarea intereselor de securitate naţională pe plan internaţional.
  6. Efectuarea reformelor interne în domeniile relevante şi realizarea demersurilor politico-diplomatice la Consiliul Europei în vederea încheierii procedurii de monitorizare a Republicii Moldova şi trecerii la etapa de postmonitorizare.
  7. Promovarea unei diplomaţii economice active în vederea creării condiţiilor pentru dezvoltarea economică durabilă a ţării.
  8. Protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi peste hotare.
  9. Consolidarea cadrului instituţional necesar pentru promovarea eficientă a politicii externe.

În ceea ce priveşte obiectivul nostru privind reintegrarea ţării, acesta va rămîne unul prioritar pe agenda noului Guvern. Vom continua eforturile în vederea identificării unei soluţii viabile şi durabile a conflictului transnistrean, în cadrul negocierilor în formatul 5+2, în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. De asemenea, vom acţiona în vederea creării condiţiilor de reintegrare a regiunii transnistrene în spaţiul economic, informaţional, politic, social şi cultural al Republicii Moldova, precum şi a mobilizării eforturilor partenerilor externi în promovarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean.

Onorată asistenţă!

În cele ce urmează aş dori să mă refer la politicile economice şi financiare pe care le va implementa noul Guvern.

O prioritate absolută pentru noi va fi dezvoltarea mediului de afaceri. Vom continua să acţionăm în vederea eliminării constrîngerilor de ordin administrativ din mediul de afaceri, demonopolizării pieţei interne şi eliminării practicilor anticoncurenţiale în tranzacţiile comerciale, creşterii gradului de credibilitate între sectorul public şi cel privat şi garantării dreptului asupra proprietăţilor şi investiţiilor private.

În acest sens vom asigura condiţii şi acces la resurse de creditare pentru dezvoltarea mediului de afaceri, vom stimula dezvoltarea pieţei de capital, creşterea veniturilor populaţiei şi reducerea sărăciei.

Guvernul va continua acţiunile începute deja în vederea creşterii transparenţei sistemului de autorizare a afacerilor, prin stabilirea clară a procedurilor şi condiţiilor de autorizare; reducerea numărului de domenii supuse autorizării; introducerea nomenclatorului autorizaţiilor.

Printre alte acţiuni preconizate la acest capitol aş menţiona: Optimizarea instituţională şi crearea unui sistem unic de evidenţă a inspecţiilor şi controalelor; Limitarea gradului şi modalităţilor de intervenţie abuzivă şi nefondată a statului în activitatea întreprinderilor prin elaborarea cadrului legislativ cu privire la desfăşurarea controalelor; Reducerea în continuare a procedurilor, timpului şi costurilor de înregistrare şi autorizare a activităţii firmei prin asigurarea posibilităţii de depunere a actelor companiei şi obţinerea certificatelor şi actelor de funcţionare de la un singur organ administrativ, în regim on-line.

Promovarea exporturilor şi atragerea investiţiilor vor reprezenta domeniul în care Guvernul va depune eforturi pentru atingerea de noi performanţe. Vom merge consecvent pe calea diminuării restricţiilor la import-export şi debirocratizării procedurilor administrative. Vom reforma Organizaţia de Promovare a Exportului din Moldova prin revizuirea sarcinilor şi a modului de operare a acesteia, transformarea ei într-o instituţie dinamică, după modelul organizaţiilor similare din ţările UE.

Un rol aparte în dezvoltarea mediului de afaceri îl vom atribui demonopolizării pieţei interne şi eliminării practicilor anticoncurenţiale în tranzacţiile comerciale. În acest sens vom continua eforturile îndreptate spre îmbunătăţirea cadrului juridic şi instituţional pentru asigurarea unei concurenţe loiale, preponderent pe pieţele cu tendinţe de formare a monopolurilor. Concomitent, vom elabora şi vom implementa cadrul juridic în domeniul concurenţei, armonizat cu legislaţia europeană şi recomandările UE.

Onorată asistenţă,

La baza acţiunilor Guvernului va sta o politică bugetar-fiscală stabilă şi previzibilă şi gestionarea eficientă a finanţelor publice, de care depind decisiv randamentul efortului nostru şi rezultatele pe care le vom înregistra la guvernare.

Dată fiind această această constatare, ne propunem drept obiective:

Ţara noastră, fiind un stat cu economie bazată pe agricultură, evident că un loc aparte în Programul de guvernare îl ocupă dezvoltarea acestui domeniu. În Programul care v-a fost pus la dispoziţie aveţi o descriere în detaliu a viziunii Guvernului la acest capitol, de aceea voi face doar o succintă trecere în revistă a obiectivelor şi măsurilor pe care intenţionăm să le întreprindem:

  1. modernizarea sectorului agricol şi diminuarea dependenţei sale de factorii climaterici adverşi,
  2. armonizarea reglementărilor în domeniul alimentar cu cele ale UE,
  3. eficientizarea sistemului de subvenţionare a agriculturii şi promovarea programelor multianuale,
  4. repunerea activelor din sectorul agricol în circuitul economic şi asigurarea accesului investitorilor la aceste active,
  5. creşterea calităţii capitalului uman în agricultură prin stimularea instituţiilor de extensiune agricolă,
  6. stoparea degradării resurselor funciare prin modernizarea şi extinderea sistemului de îmbunătăţiri funciare.

Vom continua să susţinem dezvoltarea agriculturii prin diverse instrumente cum ar fi: tehnologizarea proceselor agricole prin intermediul programelor de stat, perfecţionarea sistemului de subvenţionare a agriculturii, crearea condiţiilor optime pentru dezvoltarea afacerilor în acest domeniu important al economiei naţionale. Acea creştere semnificativă în agricultură, pe care am înregistrat-o în 2010, trebuie să-şi găsească continuitatea în acest an, dar şi în anii următori, pentru a avea o agricultură performantă, competitivă şi generatoare de locuri de muncă bine plătite.

Doamnelor şi domnilor,

Guvernul pe care l-am condus în ultimul un an şi patru luni a acordat o atenţie deosebită sănătăţii populaţiei, pornind de la premisa că doar o societate sănătoasă are viitor. De aceea, procesul de transformare pe care l-am demarat în acest domeniu urmează să fie continuat, avînd la bază obiective clare. Ne propunem drept scop asigurarea accesului tuturor cetăţenilor Republicii Moldova la serviciile de sănătate publică, medicale şi farmaceutice de calitate. În acest sens vom continua perfecţionarea şi armonizarea cadrului legislativ şi normativ în domeniul sănătăţii publice la prevederile şi recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi la standardele Uniunii Europene. De asemenea, vom dezvolta şi implementa instrumente de asigurare şi control a calităţii serviciilor medicale prestate populaţiei, prin fortificarea potenţialului uman, tehnico-material, dotarea instituţiilor medicale cu dispozitive medicale, de laborator, medicamente, tehnologii performante.

Toate reformele în acest domeniu trebuie să aibă un singur final — servicii medicale de calitate, accesibile pentru fiecare cetăţean. Este un obiectiv ambiţios, care necesită mult efort, dar sînt sigur că vom reuşi realizarea lui.

Asistenţă socială este un alt domeniu prioritar pentru noi. Vom continua să acţionăm în vederea creşterii calităţii vieţii familiilor, reducerii sărăciei, inegalităţii şi inechităţii în societate. Vom direcţiona programele de asistenţă socială spre susţinerea grupurilor vulnerabile şi persoanelor cu venituri mici. Vom acţiona în vederea reducerii şi eliminării ineficienţelor în sistemul de protecţie socială. Vom asigura accesul populaţiei la servicii sociale de calitate, precum şi incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi.

De asemenea, vom acorda o atenţie deosebită reformării sistemului de asigurări sociale. Urmează să sporim nivelul de protecţie socială a persoanelor asigurate, să asigurăm durabilitatea financiară a sistemului public de asigurări sociale, să elaborăm cadrul normativ pentru dezvoltarea sistemelor de pensii suplimentare.

Munca, ocuparea forţei de muncă şi migraţia muncii, vor fi alte preocupări prioritare ale noului Guvern. Ne propunem să perfecţionăm cadrul normativ în domeniul muncii, pentru asigurarea unui echilibru între drepturile şi interesele angajatorilor şi salariaţilor; să perfecţionăm continuu sistemul de salarizare din economia naţională; să combatem orice forme de discriminare pe piaţa muncii; să consolidăm sistemul naţional de management al migraţiei şi asigurarea protecţiei sociale a concetăţenilor aflaţi la muncă peste hotarele ţării.

Onorată asistenţă,

Vorbim foarte mult despre viitorul european al Republicii Moldova, dar nu putem să construim acest viitor fără a le asigura tinerilor noştri condiţii optime de dezvoltare. De aceea, un capitol foarte important al Programului de guvernare este cel referitor la tineri, iar acţiunile prioritare vor viza: Crearea condiţiilor pentru realizarea plenară a potenţialului tinerilor în viaţa politică, socială, economică şi culturală a ţării; Asigurarea accesului tinerilor la servicii de educaţie şi de informare; Crearea condiţiilor pentru lansarea şi dezvoltarea afacerilor şi crearea locurilor de muncă pentru tineri; Consolidarea capacităţilor umane şi instituţionale ale sectorului asociativ de tineret.

Pentru integrarea socială şi dezvoltarea potenţialului tinerilor, Guvernul va crea mecanisme ce vor facilita procurarea locuinţelor de către tineri, va susţine tinerii întreprinzători în lansarea şi dezvoltarea propriilor afaceri şi va stimula agenţii economici să angajeze tineri. De asemenea, vom încuraja angajarea tinerilor bine pregătiţi în cadrul autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, vom îmbunătăţi procesul educaţional prin informatizarea instituţiilor de învăţămînt şi promovarea serviciilor electronice de educaţie, vom construi şi moderniza căminele pentru elevi şi studenţi prin programe de parteneriat public-privat, vom stimula dezvoltarea structurilor de autoguvernare ale elevilor şi studenţilor şi vom majora bugetul pentru acţiuni de tineret.

Stimaţi colegi,

Pe lîngă cele menţionate pînă acum, Programul de guvernare prevede obiective şi ample acţiuni în domenii importante ca: Infrastructura calităţii, securitatea industrială şi protecţia consumatorilor, Tehnologia informaţiei şi comunicaţiile, Reforma administraţiei publice centrale, Descentralizarea şi autonomia locală, e-Guvernarea, Dezvoltarea locală şi regională echilibrată, Coordonarea asistenţei externe, Securitatea naţională şi apărarea, Educaţia şi cercetarea, Cultură, Protecţia mediului, Reducerea riscurilor şi protecţia împotriva dezastrelor. Aceste lucruri sunt redate în Programul de activitate pe care l-am prezentat.

În continuare, aş vrea să vă spun câteva cuvinte legate modul in care se va desfăşura activitatea mea în funcţia de Prim Ministru. Aşa cum am spus şi miercuri, în şedinţa Parlamentului, nu voi accepta nici un fel de condiţionalităţi care ar putea sa mă împiedice să-mi desfăşor activitatea sau ar bloca funcţionarea Executivului. Cît timp voi conduce eu Guvernul Republicii Moldova, NIMENI nu va avea drept de veto în Executiv. Doar NORMA CONSTITUŢIONALĂ şi cea legală au drept de veto în ceea ce priveşte activitatea mea ca Prim Ministru. Nu voi accepta transformarea Guvernului dintr-o instituţie executivă într-o instituţie onorifică. Voi promova însă dialogul şi voi milita pentru găsirea consensului în activitatea Guvernului.

Vreau să vă mai spun că rolul meu la conducerea Guvernului nu este acela de a lega prietenii cu cineva, iar prioritatea mea nu este să cîştig încrederea vreunui politician. Eu vreau să cîştig în primul rînd încrederea cetăţenilor Republicii Moldova în instituţia Guvernului, iar acest lucru va fi în beneficiul tuturor.

Cuvîntul de bază care va caracteriza mandatul meu de Prim Ministru este responsabilitatea, iar preocuparea principală va fi grija faţă de oameni. Aşa cum cred că v-aţi obişnuit deja, nu voi fi un Prim Ministru care va sta în birou şi va privi de sus cum merg lucrurile în ţară. Nu de un astfel de Prim Ministru are nevoie acum Republica Moldova, ci de unul care să fie în permanent contact cu oamenii, care să ia de la oameni doza de realism atît de necesară unei guvernări eficiente.

Le voi solicita şi colegilor mei miniştri să facă acelaşi lucru, să se întîlnească cu oamenii cît mai des, să le asculte problemele şi împreună să găsim soluţii pentru a asigura un trai mai bun în Republica Moldova.

Avem nevoie de o relaţie nouă între stat şi cetăţean. Îmbunătăţirea raportului dintre stat şi cetăţean trebuie să fie principalul obiectiv al reformelor demarate. Rostul statului este de a fi în slujba cetăţeanului, şi nu invers. De la această idee trebuie să plecăm pentru ca cetăţenii să aibă încredere în instituţiile statului. O relaţie corectă între stat şi cetăţean presupune şi o alegere a priorităţilor exclusiv în funcţie de interesul public, dar şi respectul faţă de modul în care sînt cheltuiţi banii publici.

Un domeniu pe care îl vom monitoriza cu maximă atenţie este cel care vizează lupta împotriva corupţiei. Instituţiile abilitate în descoperirea şi sancţionarea actelor de corupţie trebuie să-şi facă datoria. Voi solicita acestor instituţii să supravegheze modul în care se utilizează fondurile provenite de la partenerii externi şi fondurile bugetului public şi voi milita pentru o transparenţă totală în acest domeniu. Nu voi admite ca printr-o utilizare incorectă a acestor fonduri să ne fie afectată credibilitatea în ochii celor care ne sprijină. Nu o să putem niciodată să eliminăm sărăcia, dacă nu eliminăm corupţia.

Nu voi insista mai mult asupra priorităţilor mandatului meu, acestea se conţin în Programul de guvernare — am ţinut însă să subliniez două-trei elemente mai importante.

Doamnelor şi domnilor deputaţi,

Programul nostru de guvernare trebuie evaluat în conexiune directă

cu structura Cabinetului pentru că, prin ea însăşi, echipa guvernamentală pe care v-o propunem astăzi reprezintă un mesaj privind dorinţa noastră de profesionalizare a demersului politic şi de asumare de către fiecare dintre noi a moralităţii şi responsabilităţii în cadrul Guvernului.

Vă voi prezenta în continuare structura Guvernului şi numele membrilor Cabinetului:

Domnule Preşedinte al Parlamentului,
Doamnelor şi domnilor deputaţi,
Distinşi colegi,

Aceasta este echipa guvernamentală, acesta este programul de guvernare INTEGRAREA EUROPEANĂ: LIBERTATE, DEMOCRAŢIE, BUNĂSTARE, pe care îl propunem pentru următorii 4 ani. Vă cer votul pentru a avea un Guvern stabil şi a da Republicii Moldova şanse reale de modernizare. Avem conştiinţa răspunderii pe care eu şi colegii mei ne-o asumăm astăzi.

Sunt convins că împreună vom putea reda cetăţenilor noştri din ţară şi din afara graniţelor încrederea că Republica Moldova poate fi ţara în care speranţele lor se pot realiza.

Vă mulţumesc!

Sursa: www.pldm.md

Au fost desemnate candidaturile PLDM la funcţia de ministru Discursul deputatului Mihai Godea, preşedintele fracţiunii PLDM, rostit cu ocazia prezentării Programului de Guvernare şi a noului Cabinet de miniştri