Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Subsemnaţii, deputaţi ai fracţiunii PLDM din Parlamentul Republicii Moldova, pornind de la numeroasele sesizări parvenite din localităţile ţării, de la studiul realizat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup “Analiza experienţei implementării legii ajutorului social în Republica Moldova”, dar şi propriile noastre constatări privind starea de lucruri creată în domeniul prestaţiilor sociale, înaintăm prezenta moţiune simplă, prin care vrem să atragem atenţia asupra problemelor sistemului de prestaţii sociale.
Lasă de dorit administrarea prestaţiei de ajutor social.
Astfel, chiar dacă impactul ajutorului social asupra gospodăriilor sărace pare a fi unul pozitiv, sistemul proxy şi calcularea punctajului sunt cunoscute şi înţelese superficial.
Insuficienţa pregătirii asistenţilor sociali, activismul scăzut al acestora în informarea, dar şi identificarea potenţialilor beneficiari diminuează eficienţa sistemului de prestaţii sociale.
Printre punctele slabe ale sistemului se înscriu lipsa de capacităţi întru asigurarea (acoperirea) totală a familiilor defavorizate (familii tinere care locuiesc cu părinţii pensionari, persoanele fără domiciliu, cele fără acte de identitate, gospodăriile care posedă bunuri ce nu sunt funcţionale şi nu generează venituri ş.a.).
Ajutorul social acordat practic nu încurajează angajarea în cîmpul muncii. Conform studiului realizat, din cauza dificultăţilor în măsurarea venitului real din agricultură, agregarea venitului utilizat pentru testul de eligibilitate pentru ajutorul social este construită pe estimarea venitului din agricultură în baza venitului normat (Hotărîrea Guvernului nr.514 din 10 mai 2007 “Privind aprobarea unor acte normative”).
În baza răspunsului Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei la interpelarea pe problema vizată, dar şi din analiza efectuată în studiul menţionat putem conchide că mecanismul de estimare a veniturilor obţinute din folosirea terenurilor agricole şi a loturilor de pămînt sunt departe de a fi reale.
În acest sens, motivele expuse în prezenta moţiune, dar şi multe altele, creează impresia generală negativă, alta decît una de agreare a ajutorului social.
Pornind de la cele expuse solicităm, prin prezenta moţiune simplă, întreprinderea măsurilor de rigoare întru asigurarea depăşirii deficienţelor la nivel de funcţionalitate a sistemului de prestaţii sociale.
Sursa: parlament.md