Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Persoanele fizice care vor arde resturile vegetale de orice provenienţă vor fi amendate de la 100 la 150 de unităţi convenţionale, iar persoanele juridice vor achita amenzi de la 400 la 500 de unităţi convenţionale.
Aceste prevederi vor intra în vigoare după ce Parlamentul va vota iniţiativa legislativă de modificare şi completare a Codului contravenţional al Republicii Moldova, înaintată de deputaţii PLDM, Tudor Deliu şi Nicolae Olaru.
Potrivit autorilor proiectului, această modificare este necesară, deoarece arderea vegetaţiei provoacă efecte negative solului, distruge microfauna folositoare de la suprafaţa solului, dar şi microorganismele formate pe parcursul a mii de ani.
De asemenea, arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale poate avea ca efect poluarea gravă a mediului şi dereglarea sau distrugerea ecosistemelor terestre.
“Incendiile de vegetaţie au un impact major şi asupra mediului înconjurător, mai ales asupra calităţii aerului. Deja sunt înregistrate depăşiri grave ale limitelor de poluare admise, iar indicele de calitate este de regulă «rău» sau «foarte rău».
La fel, aceste tipuri de incendii pot afecta atât căile de comunicaţie cât şi habitatul, punând în pericol participanţii la trafic, prin reducerea vizibilităţii şi producerea unor accidente rutiere, sau provocarea incendiilor în masă”, scriu deputaţii PLDM în nota informativă a proiectului de lege.
Autorii susţin că, actualmente, Codul contravenţional prevede amenzi mult prea blânde pentru aceste infracţiuni. Acestea se sancţionează cu avertisment sau cu amendă de la 10 la 30 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei fizice, şi cu amendă de la 50 la 100 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei juridice.
Proiectul de lege urmează să fie dezbătut şi votat de către Parlament.
Sursa: www.pldm.md