Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Un grup de deputaţi din fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova au înaintat cu titlu de iniţiativă legislativă un proiect de lege privind răspunderea ministerială. Astfel, conform proiectului, miniştrii din actualul guvern, dar şi din cele ulterioare, vor putea fi traşi la răspundere. Potrivit notei informative a iniţiativei legislative, scopul principal este întărirea responsabilităţii personale a celor care exercită funcţii de demnitate publică şi anume a membrilor de guvern.
Proiectul reglementează două forme de răspundere ministerială — politică şi a juridică. În document se precizează că răspunderea politică poate fi colectivă sau individuală şi poate fi cerută de către Parlament. Cât priveşte răspunderea colectivă a Guvernului, aceasta intervine în urma adoptării de către Parlament a unei moţiuni de cenzură, prin care se exprimă neîncrederea faţă de activitatea Guvernului şi constă în demiterea acestuia.
Răspunderea politică individuală a membrului Guvernului poate lua mai multe forme, în funcţie de acţiunile lui şi de gravitatea acestora.
“Răspunderea politică poate interveni pentru activitatea generală a instituţiei pe care o conduce sau drept rezultat al acţiunilor/inacţiunilor proprii, în calitate de membru al Guvernului, sau de conducător al unei autorităţi publice. Totodată, membrul Guvernului poate fi tras la răspundere pentru acţiunile sau inacţiunile funcţionarilor publici din cadrul autorităţii pe care o conduce şi pentru consecinţele îndeplinirii de către aceştia a ordinului sau dispoziţiei ilegale a conducătorului autorităţii”, se spune în nota informativă a proiectului de lege.
Răspunderea politică individuală poate lua mai multe forme, cum ar fi prezentarea de informaţii, lămuriri sau declaraţii, prezentarea de scuze, întreprinderea anumitor acţiuni.
De asemenea, proiectul de lege reglementează răspunderea juridică a membrului Guvernului. Aceasta poate lua forma răspunderii civile, disciplinare, contravenţionale sau penale.
“Putem menţiona aici că răspunderea juridică poate fi aplicată doar individual faţă de unul sau, dacă este cazul, mai mulţi membri ai Guvernului, fără a lua forma răspunderii colective”, se precizează în documentul semnat de deputaţii PLDM.
La elaborarea proiectului de lege cu privire la răspunderea ministerială s-a ţinut cont de legislaţia şi bunele practici din unele state membre ale Uniunii Europene, cum ar fi Franţa, Italia, România.
Sursa: www.pldm.md
Deputaţii PLDM propun micşorarea salariilor pentru conducătorii întreprinderilor de stat şi celor cu capital majoritar de stat
PLDM, 1 iunie 2012
Deputaţii PLDM au cerut demisia lui Reşetnicov
PLDM, 23 februarie 2012
Fracţiunea parlamentară a PLDM renunţă la imunitate
PLDM, 3 noiembrie 2011