Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Preşedintele fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat din Moldova, Valeriu Streleţ, a făcut astăzi, în cadrul unui briefing, unele precizări referitoare la semnarea de către deputaţi a proiectului de Lege privind modificarea art.70 şi 71 din Constituţia Republicii Moldova, dar şi despre procesul de elaborare a reformei procuraturii
Streleţ a menţionat că proiectul de lege privind limitarea imunităţii deputaţilor continuă să rămână semnat doar de 31 de deputaţi din fracţiunea PLDM.
“Modificările prevăzute în acest proiect de lege vizează limitarea imunităţii deputaţilor, iar acest fapt este un obiectiv asumat de guvern prin programul de activitate, precum şi de noi toţi cei care l-am votat. De asemenea, se înscrie şi în acţiunile de luptă cu corupţia. Noi mai avem nevoie de încă patru semnături pentru a putea înregistra şi include proiectul în procedura de examinare parlamentară”, a spus preşedintele fracţiunii PLDM.
Streleţ a reiterat cu această ocazie apelul către deputaţii să semneze iniţiativa.
“Invităm încă o dată toţi colegii, cel puţin cei din Alianţa pentru Integrare Europeană, să semneze proiectul. Indiferent de numărul de voturi care le-ar putea acumula iniţiativa noastră, la acest moment trebuie să întrunească 58 de semnături”, a spus preşedintele fracţiunii PLDM.
Streleţ s-a referit şi la procesul de elaborare a conceptului reformei procuraturii.
“Cu două săptămâni în urmă, noi am anunţat că şi-a început activitatea grupul de lucru pentru elaborarea conceptului de reformă a procuraturii şi am făcut un apel către colegii deputaţi, către reprezentanţii societăţii civile şi experţi să se implice în activitatea acestuia, dar până în acest moment nu am avut nici o reacţie”, a spus deputatul.
Valeriu Streleţ a precizat că membrii grupului de lucru îşi concentrează atenţia asupra modificării atribuţiilor procuraturii şi excluderea competenţelor acesteia în domeniul supravegherii generale, neadmiterea influenţelor de ordin politic, prin revizuirea procedurii de numire şi demitere a procurorului general, stabilirea criteriilor şi procedurilor clare, transparente şi obiective la selectarea, numirea şi promovarea procurorilor, fapt care implică modificarea Constituţiei (art.124,125).
Alte propuneri vizează acordarea statutului de magistrat procurorilor, fortificarea capacităţilor şi asigurarea independenţei Consiliului superior al procurorilor şi colegiilor acestuia, ca organe de autoadministrare ale procuraturii.
Sursa: www.pldm.md