Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
În anul 1992, Organizaţia Naţiunilor Unite a proclamat ziua de 3 decembrie — Zi internaţională a persoanelor cu dizabilităţi, pentru a contribui la înţelegerea problemelor legate de dizabilitate şi pentru a mobiliza sprijin în vederea asigurării demnităţii, drepturilor şi condiţiilor de viaţă decente pentru aceste persoane. Un alt obiectiv îl reprezintă conştientizarea beneficiilor ce pot rezulta din integrarea persoanelor cu dizabilităţi in fiecare aspect al vieţii.
Pentru anul 2012 Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a stabilit tematica activităţilor dedicate acestei zile — “Eliminarea barierelor pentru a crea o societate incluzivă şi accesibilă pentru toţi”.
O societate sănătoasă este cea care îşi acceptă toţi membrii săi, iar acest lucru presupune crearea cadrului necesar şi acordarea încrederii pentru ca omul să se dezvolte la potenţialul său maxim.
Prin ratificarea în anul 2010 a Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Republica Moldova şi-a asumat angajamentul de a crea condiţii optime pentru incluziunea în societate a persoanelor cu dizabilităţi. Cu acelaşi scop au fost aprobate în ultimii ani mai multe legi şi strategii.
Succesul obţinut de sportivii noştri la Jocurile Paralimpice din acest an ne demonstrează că pot obţine rezultate remarcabile toţi cei care au voinţă şi muncesc.
Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi este încă o ocazie pentru ne schimba atitudinea faţă de aceste persoane prin eliminarea barierelor în ceea ce priveşte implicarea lor în diverse sfere de activitate.
Persoanele cu dizabilităţi sunt la fel ca toţi ceilalţi oameni, iar pentru a-i cunoaşte trebuie să fim deschişi unui dialog sincer, astfel încât să înlăturăm barierele mentale, iar acest pas va fi un câştig imens pentru societate.
Sursa: www.pldm.md